Moja wielka improwizacja Fleur 78 - cz.2/2008/
Witam.
Alu zaglądam do Ciebie zawsze jak jestem na forum bo jak przegapię to później
nie mogę nadrobić zaległości.
Czytam o różach jak Afrykanin o śniegu, w tamtym roku kupiłem moje pierwsze róże
mam 12 szt ale jakie nie mam zielonego pojęcia.
Może jak zakwitną pomożecie mi zidentyfikować, pomożecie
Pozdrawiam, Krzysztof.
Alu zaglądam do Ciebie zawsze jak jestem na forum bo jak przegapię to później
nie mogę nadrobić zaległości.
Czytam o różach jak Afrykanin o śniegu, w tamtym roku kupiłem moje pierwsze róże
mam 12 szt ale jakie nie mam zielonego pojęcia.
Może jak zakwitną pomożecie mi zidentyfikować, pomożecie
Pozdrawiam, Krzysztof.
- Onak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2006, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ależ pewnie, że mam pytania! Jestem nimi zauroczona...Fleur 78 pisze:Onaczku, jak miło Cię gościć w moich progach... Bardzo się cieszę, że podoba Ci się mój ogródek, ale jeszcze bardziej się cieszę, że podoba Ci się mój mały psotnik... Ta rasa to charcik włoski. To małe pieski. Ważą maksymalnie do 5 kg. Ale musisz pamiętać, że straszne z nich "maminsynki"! I pies jeszcze gorszy niż suka! Kiedy zostaje w domu sam, strasznie tęskni. i lojalnie Ciebie uprzedzam, że będzie się zakopywał pod kołdrami, kocami i wszystkim co tylko możliwe... Czasem go szukam, nigdzie nie mogę znaleźć, a on... Nie wiem czy oglądałaś te strony ...? Jak będziesz miała jakieś pytania, nie krępuj się! My tez Ciebie całujemy!
.
Ile ma Twój Bobik? często z nim wychodzisz na spacery? Marznie zimą? To na początek
P.S. A stronkę odwiedziłam, rozbawiły mnie te fotki do łez...
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie
Na moim balkonie
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Alutko bardzo, bardzo Ci dziękuję. Fakt, że można się dużo domyślić. A po twojej instrukcji obsługi programu to już z pewnością dam sobie rady. Wielkie, wielkie dzięki Alutka.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 lip 2007, o 23:21
Krzysiu, pewnie że POMOŻEMY ! Przecież nie może zaginąć tradycja w Narodzie!!! Ale na ile ta pomoc będzie skuteczna, to już inna sprawa... Ostatnio czytałam że co roku powstaje 30 000 nowych odmian róż... (Na szczęście tylko kilka z nich wchodzi na rynek).
Onaczku, oto odpowiedzi na pierwszą serie pytań: W marcu, Bobik skończył 2 lata. Na spacery wychodzę 3 razy dziennie, z czego 2 krótkie a jeden dłuższy (żeby się "chłopak" wyhasał! ) Tutaj nie zalecają ubranek na zimę, ale myślę, że w Polsce, na bardziej mroźne dni kubraczek by się przydał, bo on ma jednak króciutką sierść, nie ma podszerstka ani zbyt dużo tkanki tłuszczowej... To czego nie znosi , to wiatr i deszcz! Kiedyś wyszłam z nim na spacer i zaczęło znienacka padać, to... wracałam do domu z Bobikiem pod bluzką... tylko łepek przez dekolt wystawiał...
Charcik włoski jest bardzo "cichym" pieskiem (ważne dla sąsiadów ) ale jest też baaaardzo uparty. Jak czegoś chce, to marudzi jak dziecko!
Pytaj dalej!
Grażynko, jeśli tylko coś jeszcze będę mogła Ci pomoc, zrobię to z przyjemnością!
Onaczku, oto odpowiedzi na pierwszą serie pytań: W marcu, Bobik skończył 2 lata. Na spacery wychodzę 3 razy dziennie, z czego 2 krótkie a jeden dłuższy (żeby się "chłopak" wyhasał! ) Tutaj nie zalecają ubranek na zimę, ale myślę, że w Polsce, na bardziej mroźne dni kubraczek by się przydał, bo on ma jednak króciutką sierść, nie ma podszerstka ani zbyt dużo tkanki tłuszczowej... To czego nie znosi , to wiatr i deszcz! Kiedyś wyszłam z nim na spacer i zaczęło znienacka padać, to... wracałam do domu z Bobikiem pod bluzką... tylko łepek przez dekolt wystawiał...
Charcik włoski jest bardzo "cichym" pieskiem (ważne dla sąsiadów ) ale jest też baaaardzo uparty. Jak czegoś chce, to marudzi jak dziecko!
Pytaj dalej!
Grażynko, jeśli tylko coś jeszcze będę mogła Ci pomoc, zrobię to z przyjemnością!
- Onak
- Kontakt:
Im więcej o nim czytam tym bardziej go chcę!Fleur 78 pisze: Onaczku, oto odpowiedzi na pierwszą serie pytań: W marcu, Bobik skończył 2 lata. Na spacery wychodzę 3 razy dziennie, z czego 2 krótkie a jeden dłuższy (żeby się "chłopak" wyhasał! ) Tutaj nie zalecają ubranek na zimę, ale myślę, że w Polsce, na bardziej mroźne dni kubraczek by się przydał, bo on ma jednak króciutką sierść, nie ma podszerstka ani zbyt dużo tkanki tłuszczowej... To czego nie znosi , to wiatr i deszcz! Kiedyś wyszłam z nim na spacer i zaczęło znienacka padać, to... wracałam do domu z Bobikiem pod bluzką... tylko łepek przez dekolt wystawiał...
Pytaj dalej!
Piszesz, że Bobik ma dwa lata - a urośnie jeszcze? Dokąd Ci teraz sięga?
Ten "Euphorbe Diamond Frost" - cudny, taki delikatny - uroczy..
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie
Na moim balkonie
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 lip 2007, o 23:21
Onaczku, nie! Już nie urośnie. Dwuletni pies jest już dorosły... Chociaż nie robi takiego wrażenia... . Ważyłam go kilka dni temu i waży 4,70kg. Myślę, że łatwiej opisać jego wielkość, porównując go do kota. Kot ma krótsze łapki, więc jest nieco niższy, ale ciałko ma potężniejsze i dłuższe... Bobik wygląda przy kocie, jak taka miniaturowa sarenka... W moim wątku są jakieś jego zdjecia z innymi pieskami (Foksterier, rottweiler, Owczarek belgijski...) i jedno z kelnerem... Oczywiście jak uda mi się zrobić jeszcze jakieś fajne zdjecia, to wkleję...
Pytaj dalej...
A oto inne zdjęcie "Euphorbe Diamond Frost". Tutaj widać lepiej ... chociaż zdjęcie nie oddaje najlepiej tej lekkości... Przeurocza roślinka..
Grażynko, zajrzałam! Dziękuję!
Udało mi się znaleźć zdjęcie, gdzie w miarę najlepiej widać różę Elie Semoun... (kwiaty)... Ale na ile to zdjęcie jest wiarygodne, to już inna sprawa...
Pytaj dalej...
A oto inne zdjęcie "Euphorbe Diamond Frost". Tutaj widać lepiej ... chociaż zdjęcie nie oddaje najlepiej tej lekkości... Przeurocza roślinka..
Grażynko, zajrzałam! Dziękuję!
Udało mi się znaleźć zdjęcie, gdzie w miarę najlepiej widać różę Elie Semoun... (kwiaty)... Ale na ile to zdjęcie jest wiarygodne, to już inna sprawa...
[quote="Fleur 78"]
Ewuniu[/b], widzę, że jednak mamy słabość do podobnych kolorów... ... chociaż innymi też się nie brzydzę... Dziękuję za link! Czy znasz ją osobiście, czy tylko "z literatury"? Mam sporo pięknych róż w podobnych tonach... Będę zamieszczać zdjęcia , w miarę jak będą kwitły...
Wracając do Janet, nie znam tej róży osobiście Ale jest laureatką nagród, a poza tym ma niespotykaną cechę, jest piękna przez cały okres kwitnienia
Cyt ze strony Davida Austina:
‘Janet’ has long, elegant buds which open gradually to become shapely rosettes, so that we get flowers that are beautiful at all stages.
The colour in the bud is a delightful mixture of pale and deep pinks flushed with copper; the underside of the petals being soft yellow. As it opens into a rosette shape it becomes a deep glowing pink; paling a little
towards the outside of the petals.
Another equally important difference is that ‘Janet’ is not a short bush but - as we would expect with a Hybrid Tea - is a shrub with long, arching growth that holds its flowers beautifully; each bud hanging elegantly towards us on a long stem.
There is a lovely strong, pure Tea Rose fragrance.
Czyż nie jest piękna ? Zdjęcie ze str. DA.
Ewuniu[/b], widzę, że jednak mamy słabość do podobnych kolorów... ... chociaż innymi też się nie brzydzę... Dziękuję za link! Czy znasz ją osobiście, czy tylko "z literatury"? Mam sporo pięknych róż w podobnych tonach... Będę zamieszczać zdjęcia , w miarę jak będą kwitły...
Wracając do Janet, nie znam tej róży osobiście Ale jest laureatką nagród, a poza tym ma niespotykaną cechę, jest piękna przez cały okres kwitnienia
Cyt ze strony Davida Austina:
‘Janet’ has long, elegant buds which open gradually to become shapely rosettes, so that we get flowers that are beautiful at all stages.
The colour in the bud is a delightful mixture of pale and deep pinks flushed with copper; the underside of the petals being soft yellow. As it opens into a rosette shape it becomes a deep glowing pink; paling a little
towards the outside of the petals.
Another equally important difference is that ‘Janet’ is not a short bush but - as we would expect with a Hybrid Tea - is a shrub with long, arching growth that holds its flowers beautifully; each bud hanging elegantly towards us on a long stem.
There is a lovely strong, pure Tea Rose fragrance.
Czyż nie jest piękna ? Zdjęcie ze str. DA.
- Onak
- Kontakt:
Dziękuję Alu za wyczerpujące odpowiedzi co do Bobika - jest po prostu czaderski -i już szaleje za nim! A w życiu się nie spodziewałam, że to mi przyjdzie! Nigdy bym nie pomyślała, że zachcę kiedyś pieskaFleur 78 pisze:Onaczku, nie! Już nie urośnie. Dwuletni pies jest już dorosły... Chociaż nie robi takiego wrażenia... . Ważyłam go kilka dni temu i waży 4,70kg. Myślę, że łatwiej opisać jego wielkość, porównując go do kota. Kot ma krótsze łapki, więc jest nieco niższy, ale ciałko ma potężniejsze i dłuższe... Bobik wygląda przy kocie, jak taka miniaturowa sarenka... W moim wątku są jakieś jego zdjecia z innymi pieskami (Foksterier, rottweiler, Owczarek belgijski...) i jedno z kelnerem... Oczywiście jak uda mi się zrobić jeszcze jakieś fajne zdjecia, to wkleję...
Pytaj dalej...
Jest uroczy.
Co do tego uroczego kwiatka - widziałam kiedyś bardzo podobny u nas w kwiaciarni - z tymże był to okaz na pewno do domu, tak samo - sprawiał wrażenie bardzo lekkiego, uroczy po prostu. Gdzie masz zamiar go posadzić? W którym miejscu swego kątka?
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie
Na moim balkonie
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Alutka, róże masz niesamowite, normalny szok Ale będą cudne zdjęcia
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki