Moja wielka improwizacja Fleur 78 - cz.2/2008/

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zosiu, nie wiem o jaki bluszcz Ci chodzi, bo są różne. Ekspertem od bluszczu nie jestem, ale myślę, że przeżyje, bo to żywotna bestia... :lol: :lol: :lol: Ja próbuję się go raczej pozbyć, bo mi lezie gdzie nie trzeba... :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
KaeR
1000p
1000p
Od: 10 maja 2007, o 18:09
Kontakt:

Post »

Witam.

Alu zaglądam do Ciebie zawsze jak jestem na forum bo jak przegapię to później
nie mogę nadrobić zaległości.
Czytam o różach jak Afrykanin o śniegu, w tamtym roku kupiłem moje pierwsze róże
mam 12 szt ale jakie nie mam zielonego pojęcia.
Może jak zakwitną pomożecie mi zidentyfikować, pomożecie Obrazek

Pozdrawiam, Krzysztof.
Awatar użytkownika
Onak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2006, o 17:58
Kontakt:

Post »

Fleur 78 pisze:Onaczku, jak miło Cię gościć w moich progach... ;:100 Bardzo się cieszę, że podoba Ci się mój ogródek, ale jeszcze bardziej się cieszę, że podoba Ci się mój mały psotnik... :lol: :lol: :lol: Ta rasa to charcik włoski. To małe pieski. Ważą maksymalnie do 5 kg. Ale musisz pamiętać, że straszne z nich "maminsynki"! I pies jeszcze gorszy niż suka! :D Kiedy zostaje w domu sam, strasznie tęskni. ;:145 i lojalnie Ciebie uprzedzam, że będzie się zakopywał pod kołdrami, kocami i wszystkim co tylko możliwe... Czasem go szukam, nigdzie nie mogę znaleźć, a on... Nie wiem czy oglądałaś te strony ...? :D :D :D Jak będziesz miała jakieś pytania, nie krępuj się! My tez Ciebie całujemy! ;:196
.
Ależ pewnie, że mam pytania! :D :D :D Jestem nimi zauroczona...
Ile ma Twój Bobik? :D często z nim wychodzisz na spacery? Marznie zimą? To na początek :wink:

P.S. A stronkę odwiedziłam, rozbawiły mnie te fotki do łez... :-)
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie ;:173
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alutko bardzo, bardzo Ci dziękuję. Fakt, że można się dużo domyślić. A po twojej instrukcji obsługi programu to już z pewnością dam sobie rady. Wielkie, wielkie dzięki Alutka. ;:180
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Krzysiu, pewnie że POMOŻEMY ! Przecież nie może zaginąć tradycja w Narodzie!!! :;230 :;230 :;230 Ale na ile ta pomoc będzie skuteczna, to już inna sprawa... Ostatnio czytałam że co roku powstaje 30 000 nowych odmian róż... :;230 :;230 :;230 (Na szczęście tylko kilka z nich wchodzi na rynek).

Onaczku, oto odpowiedzi na pierwszą serie pytań: W marcu, Bobik skończył 2 lata. Na spacery wychodzę 3 razy dziennie, z czego 2 krótkie a jeden dłuższy (żeby się "chłopak" wyhasał! :lol: :lol: :lol: ) Tutaj nie zalecają ubranek na zimę, ale myślę, że w Polsce, na bardziej mroźne dni kubraczek by się przydał, bo on ma jednak króciutką sierść, nie ma podszerstka ani zbyt dużo tkanki tłuszczowej... To czego nie znosi , to wiatr i deszcz! Kiedyś wyszłam z nim na spacer i zaczęło znienacka padać, to... wracałam do domu z Bobikiem pod bluzką... tylko łepek przez dekolt wystawiał... :;230 :;230 :;230
Charcik włoski jest bardzo "cichym" pieskiem (ważne dla sąsiadów :D ) ale jest też baaaardzo uparty. Jak czegoś chce, to marudzi jak dziecko! :lol:

Pytaj dalej! :D

Grażynko, jeśli tylko coś jeszcze będę mogła Ci pomoc, zrobię to z przyjemnością! :D
Awatar użytkownika
Onak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Fleur 78 pisze: Onaczku, oto odpowiedzi na pierwszą serie pytań: W marcu, Bobik skończył 2 lata. Na spacery wychodzę 3 razy dziennie, z czego 2 krótkie a jeden dłuższy (żeby się "chłopak" wyhasał! :lol: :lol: :lol: ) Tutaj nie zalecają ubranek na zimę, ale myślę, że w Polsce, na bardziej mroźne dni kubraczek by się przydał, bo on ma jednak króciutką sierść, nie ma podszerstka ani zbyt dużo tkanki tłuszczowej... To czego nie znosi , to wiatr i deszcz! Kiedyś wyszłam z nim na spacer i zaczęło znienacka padać, to... wracałam do domu z Bobikiem pod bluzką... tylko łepek przez dekolt wystawiał... :;230 :;230 :;230
Charcik włoski jest bardzo "cichym" pieskiem (ważne dla sąsiadów :D ) ale jest też baaaardzo uparty. Jak czegoś chce, to marudzi jak dziecko! :lol:

Pytaj dalej! :D
Im więcej o nim czytam tym bardziej go chcę! ;:152 ;:173
Piszesz, że Bobik ma dwa lata - a urośnie jeszcze? Dokąd Ci teraz sięga? :wink: :lol:

Ten "Euphorbe Diamond Frost" - cudny, taki delikatny - uroczy.. :D
Pozdrawiam! Karina
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Alutka zerknij na pw. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Onaczku, nie! Już nie urośnie. Dwuletni pies jest już dorosły... :D Chociaż nie robi takiego wrażenia... :;230 :;230 :;230 . Ważyłam go kilka dni temu i waży 4,70kg. Myślę, że łatwiej opisać jego wielkość, porównując go do kota. Kot ma krótsze łapki, więc jest nieco niższy, ale ciałko ma potężniejsze i dłuższe... Bobik wygląda przy kocie, jak taka miniaturowa sarenka... :D W moim wątku są jakieś jego zdjecia z innymi pieskami (Foksterier, rottweiler, Owczarek belgijski...) i jedno z kelnerem... :D Oczywiście jak uda mi się zrobić jeszcze jakieś fajne zdjecia, to wkleję... :D

Pytaj dalej... :D :D :D

A oto inne zdjęcie "Euphorbe Diamond Frost". Tutaj widać lepiej ... chociaż zdjęcie nie oddaje najlepiej tej lekkości... Przeurocza roślinka.. :D

Obrazek

Grażynko, zajrzałam! Dziękuję! ;:196

Udało mi się znaleźć zdjęcie, gdzie w miarę najlepiej widać różę Elie Semoun... (kwiaty)... Ale na ile to zdjęcie jest wiarygodne, to już inna sprawa...
:?: :?: :?: :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

[quote="Fleur 78"]
Ewuniu[/b], widzę, że jednak mamy słabość do podobnych kolorów... :roll: :D ... chociaż innymi też się nie brzydzę... :lol: :lol: :lol: Dziękuję za link! Czy znasz ją osobiście, czy tylko "z literatury"? :D Mam sporo pięknych róż w podobnych tonach... Będę zamieszczać zdjęcia , w miarę jak będą kwitły...

Wracając do Janet, nie znam tej róży osobiście :? Ale jest laureatką nagród, a poza tym ma niespotykaną cechę, jest piękna przez cały okres kwitnienia :)

Cyt ze strony Davida Austina:
‘Janet’ has long, elegant buds which open gradually to become shapely rosettes, so that we get flowers that are beautiful at all stages.
The colour in the bud is a delightful mixture of pale and deep pinks flushed with copper; the underside of the petals being soft yellow. As it opens into a rosette shape it becomes a deep glowing pink; paling a little
towards the outside of the petals.

Another equally important difference is that ‘Janet’ is not a short bush but - as we would expect with a Hybrid Tea - is a shrub with long, arching growth that holds its flowers beautifully; each bud hanging elegantly towards us on a long stem.

There is a lovely strong, pure Tea Rose fragrance.

Czyż nie jest piękna ? Zdjęcie ze str. DA. :)

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
x_B-a
---
Od: 14 lip 2006, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aluś czy to Euphorbe Diamond Frost, to roślinka pnąca?
Awatar użytkownika
Onak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Fleur 78 pisze:Onaczku, nie! Już nie urośnie. Dwuletni pies jest już dorosły... :D Chociaż nie robi takiego wrażenia... :;230 :;230 :;230 . Ważyłam go kilka dni temu i waży 4,70kg. Myślę, że łatwiej opisać jego wielkość, porównując go do kota. Kot ma krótsze łapki, więc jest nieco niższy, ale ciałko ma potężniejsze i dłuższe... Bobik wygląda przy kocie, jak taka miniaturowa sarenka... :D W moim wątku są jakieś jego zdjecia z innymi pieskami (Foksterier, rottweiler, Owczarek belgijski...) i jedno z kelnerem... :D Oczywiście jak uda mi się zrobić jeszcze jakieś fajne zdjecia, to wkleję... :D

Pytaj dalej... :D :D :D

A oto inne zdjęcie "Euphorbe Diamond Frost". Tutaj widać lepiej ... chociaż zdjęcie nie oddaje najlepiej tej lekkości... Przeurocza roślinka.. :D

Obrazek
Dziękuję Alu za wyczerpujące odpowiedzi co do Bobika - jest po prostu czaderski -i już szaleje za nim! A w życiu się nie spodziewałam, że to mi przyjdzie! Nigdy bym nie pomyślała, że zachcę kiedyś pieska
:wink: :lol: :lol: Jest uroczy.

Co do tego uroczego kwiatka - widziałam kiedyś bardzo podobny u nas w kwiaciarni - z tymże był to okaz na pewno do domu, tak samo - sprawiał wrażenie bardzo lekkiego, uroczy po prostu. Gdzie masz zamiar go posadzić? W którym miejscu swego kątka? :wink:
Pozdrawiam! Karina
Grzegorz B

Post »

stokrotka12311 pisze::D Ala mianuję Cię Królową Róż :wink:
już tak mi zostaniesz ;:168 ;:32

Zgadzam się w 100% ;:48 ;:49 ;:50
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Alutka, róże masz niesamowite, normalny szok :roll: Ale będą cudne zdjęcia ;:215
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”