Wszystko o pomidorach cz. 17
- wujeksam
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 cze 2005, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 17
W najbliższym ogrodniczym jest bardzo mały wybór nawozów, z kolei nie mam czasu nigdzie dalej jeździć.
Pod ręką mam zwykły nawóz granulowany, o taki:
https://www.yara.pl/odzywianie-roslin/n ... chlorkowe/
Nie sądzę by pod względem postaci chemicznej / związków chemicznych była różnica pomiędzy zwykłym nawozem granulowanym i przeznaczony do nawożenia dolistnego.
Rozpuszczę i spróbuję, najwyżej nie będzie żadnych efektów.
Pod ręką mam zwykły nawóz granulowany, o taki:
https://www.yara.pl/odzywianie-roslin/n ... chlorkowe/
Nie sądzę by pod względem postaci chemicznej / związków chemicznych była różnica pomiędzy zwykłym nawozem granulowanym i przeznaczony do nawożenia dolistnego.
Rozpuszczę i spróbuję, najwyżej nie będzie żadnych efektów.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Piecha , nada się
Oczywiście myślę o oprysku. Bo przy takiej pogodzie to one z podlewania raczej za dużo do siebie nie przyjmą.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Z tego co kojarzę magiczna siła ładnie się rozpuszcza. Ja kiedyś robiłam tym nawozem oprysk na ogórki.
Nic się złego nie działo. Na opakowaniu powinno być napisane czy nada się na oprysk
Asia
Znalazłam w necie etykietę magicznej siły
DAWKOWANIE
NAWOŻENIE DOGLEBOWE - 1/2 g na 1 L
(1 łyżeczka na 10 L)
przy każdym podlewaniu
NAWOŻENIE DOLISTNE - interwencyjnie 1/4 g na 1 L ( 1/2 łyżeczka na 10 L) 1 raz w tygodniu
Proszek rozpuścić w konewce lub zastosować specjalny dozownik na końcówkę węża.
UWAGA: Roztwór może pozostawić na liściach drobny osad
Nic się złego nie działo. Na opakowaniu powinno być napisane czy nada się na oprysk
Asia
Znalazłam w necie etykietę magicznej siły
DAWKOWANIE
NAWOŻENIE DOGLEBOWE - 1/2 g na 1 L
(1 łyżeczka na 10 L)
przy każdym podlewaniu
NAWOŻENIE DOLISTNE - interwencyjnie 1/4 g na 1 L ( 1/2 łyżeczka na 10 L) 1 raz w tygodniu
Proszek rozpuścić w konewce lub zastosować specjalny dozownik na końcówkę węża.
UWAGA: Roztwór może pozostawić na liściach drobny osad
Zauważyłem tylko że magiczna siła ma mało fosforu. Tylko 9 %. Będę musiał jutro coś innego poszukać.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Głównie chodzi, że w nawozach dolistnych nie powinno być substancji nierozpuszczalnych, niepotrzebnych balastów. Także mikroelementy są chelatowane.Chelaty mogą być różnie przyswajalne nawet zależności od pH i rodzaju chelatu,a dolistnie w postaci cytrynianu, co w glebie się nie sprawdza.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
Dużo fosforu ma KRISTALON ŻÓŁTY 13-40-13, jest też w 3 kg opakowaniach ( w pudełku jest trzy paczki po 1 kg nawozu, można kupić z kimś na spółkę )Piecha21 pisze:Zauważyłem tylko że magiczna siła ma mało fosforu. Tylko 9 %. Będę musiał jutro coś innego poszukać.
Pozdrawiam Ela
Tak wiem że kristalon ma dużo lecz u mnie ciężko o takie wynalazki. Ja potrzebuję najpóźniej jutro dać moim pomidorom jeść bo czarno to widzę. Ogólnie jestem przeciwnikiem jakichkolwiek nawozów lecz jeśli mam stracić uprawę to nic mnie nie powstrzyma
-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
U mnie w sklepie też nie ma żadnego kristalonu a właściwie niewiele jest, kupuję w sklepach internetowych. Są takie, które wysyłają bardzo szybko np. zamówienie do godz. 12 i następnego dnia już jest. Biorąc pod uwagę koszty przesyłki w ubiegłym roku kupiłam po 2 opakowania zielonego i pomarańczowego oraz 1 żółtego. Czerwony miałam więc nie zamawiałam i jestem zaopatrzona jeszcze na przyszły rok. Zależnie od fazy rozwoju zasilam odpowiednim kristalonem wszystkie warzywa i kwiatki i wychodzi o niebo taniej nawet z przesyłką niż małe opakowanie magicznej siły czy innego nawozu w torebkach po 300 gram ( np. nawóz do pomidorów kosztuje ok. 16 zł x 3 = 48 zł za 90 dkg, za tę kwotę mam 3 kg kristalonu z przesyłką, no teraz w sezonie to może nieco drożej ale niewiele )
Pozdrawiam Ela
Wysiew pomidorów w maju
Cześć,
chciałabym dopytać o wysiew pomidorów w maju. Czy jeżeli tydzień temu wysiałam pomidorki koktajlowe do gruntu (z nasion) w szklarni to zrobiłam duży błąd? Czy coś może z tego być? Czy od razu sobie darować i kupić sadzonki?
chciałabym dopytać o wysiew pomidorów w maju. Czy jeżeli tydzień temu wysiałam pomidorki koktajlowe do gruntu (z nasion) w szklarni to zrobiłam duży błąd? Czy coś może z tego być? Czy od razu sobie darować i kupić sadzonki?
-
- 100p
- Od: 10 maja 2011, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wysiew pomidorów w maju
W tej chwili późno już na wysiew pomidorów.Najlepiej wysiewac je w marcu. Teraz siane, owoce miałyby dopiero jesienią. Jeśli chcesz jeść pomidory latem, proponuję zakup sadzonek
Dla mnie to wygląda jak niedobory magnezu ale poczekaj jeszcze aż ktoś to potwierdzi.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 8#p4031588
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 8#p4031588
Jeżeli spotka nas wilgotne lato / lub lekka , kwaśna gleba/musimy się liczyć z objawami niedoboru magnezu na pomidorach.
Zmiany są charakterystyczne, a co najważniejsze nie cofają się.
Z czasem plamy na liściach mogą ulec nekrozie co może być początkiem infekcji szarej pleśni.
Sprawa jest więc niebagatelna.