Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.10
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.10
Białe to Snowman, a ta dynia gigant ma około 320kg tak wynika z obliczeń.
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale zdążyła coś zawiązać
Piżmowe są późniejsze. Na moje oko przydałoby się jej jeszcze z miesiąc. Trzymam kciuki za październik bez przymrozków. Dynie po zerwaniu jeszcze dojrzewają. Jak ją weźmiesz do domu w razie przymrozków, to powinna dojrzeć.
Piżmowe są późniejsze. Na moje oko przydałoby się jej jeszcze z miesiąc. Trzymam kciuki za październik bez przymrozków. Dynie po zerwaniu jeszcze dojrzewają. Jak ją weźmiesz do domu w razie przymrozków, to powinna dojrzeć.
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
Nie miała lekko z zapyleniem tak sobie myślę, bo w okolicy nikt nie ma dyni - same tuje i trawniki . Jak zakwitła to u mnie było już po cukiniach. Muszę w przyszłym roku ze dwa egzemplarze wyhodować. Ten owoc to sama zapyliłam jej kwiatkiem męskim ale zwykle to kwiatki różnej płci nie rozwijały się równocześnie. Tak czy siak fajnie że jest
Jak Wam plonowała dynia Vanity?
U mnie wyszło średnio 2 owoce na roślinę, sadziłam w rozstawie podanej przez producenta ale w przyszłym roku zrobię to gęściej. Smak po dojrzeniu jest niesamowity, takie dynie lubię najbardziej, teraz tylko zrobię test przechowywania.
Zamierzam też posiać następne pokolenie, żeby sprawdzić, czy powtórzy cechy.
U mnie wyszło średnio 2 owoce na roślinę, sadziłam w rozstawie podanej przez producenta ale w przyszłym roku zrobię to gęściej. Smak po dojrzeniu jest niesamowity, takie dynie lubię najbardziej, teraz tylko zrobię test przechowywania.
Zamierzam też posiać następne pokolenie, żeby sprawdzić, czy powtórzy cechy.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
U mnie , mniej więcej podobnie . Rosną jeszcze małe . Teraz mają około kilograma .
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
U mnie też zawiązała dwa owoce .
Dynia dojrzała strasznie twarda (miałam problemy z obieraniem i krojeniem ), miąższ bardzo słodki , zwarty, mączysty...
Zupa wyszła bardzo gęsta.
Z tej drugiej upiekę ciasto, dam mniej cukru (wykorzystam jej słodycz)
Dynia dojrzała strasznie twarda (miałam problemy z obieraniem i krojeniem ), miąższ bardzo słodki , zwarty, mączysty...
Zupa wyszła bardzo gęsta.
Z tej drugiej upiekę ciasto, dam mniej cukru (wykorzystam jej słodycz)
-
- 200p
- Od: 10 cze 2019, o 11:29
Bo ja wiem czy późniejsze? Nie do końca, późniejsze tylko wtedy gdy jest chłodne lato. W tym roku pierwsze zawiązały się u mnie chyba w połowie lipca, a kwitnąć zaczęły pod koniec czerwca. Tyle, że było bardzo ciepło nawet jak na lato, zwykle zaczynały kwitnąć w sierpniu.
Czy przyda im się miesiąc... im zawsze przyda się jeszcze miesiąc albo kilka miesięcy, przecież rosną bez końca dopóki jest ciepło.
W przypadku dyni piżmowej nie przejmowałbym się tym czy jest dojrzała. Niedojrzała tez jest jadalna, nawet smaczniejsza.
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Właśnie ostatnio na targu ogrodniczym, zakupiliśmy część dyni piżmowej Lunga Di Napoli. Na spróbowanie. Ja co prawda dyni nawet "patykiem" nie ruszam ale ta była bardzo smaczna. Placki "ziemniaczane" super, smaczne, bez typowego zapachu dyni. Smażona w plastrach to samo.
Oczywiście nasiona wyciągnięte na następny sezon
Oczywiście nasiona wyciągnięte na następny sezon
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak długo można przechowywać dynię Lunga di Napoli? Chodzi mi o zwykłą piwnicę w domu, zimą +10C.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
U mnie w ciepłym garażu Lunga di Napoli przechowywała się do wiosny.
Vanity nie obieram ze skórki właśnie ze względu na jej twardość. Kroję tylko na kawałki i piekę lub gotuję na parze. Kiedy jest gotowa łatwo schodzi cieniutka pergaminowa skórka a reszta jest miękka i jadalna.
- kuneg
Na pierwszym miejscu Muskat prowansalski - pyszna dynia, ale ma za duże owoce, bo od ok. 7 do ok. 12 kg. Trochę nieporęczne. Jak ją na raz spożytkować? Może zrobię ją w syropie jakoś?
W tym roku wysiałam znacznie mniej dyń. Niestety, trochę mozaika dała się we znaki (Hokkaido oberwała najbardziej)... ale i tak jest sporo ładnych dyń. Na polu zostało drugie tyle, co na wózku.
U mnie już po pierwszych przymrozkach. Oberwało się również odrobinę dyniom, szczególnie tym niedojrzałym jeszcze.
W tym roku wysiałam znacznie mniej dyń. Niestety, trochę mozaika dała się we znaki (Hokkaido oberwała najbardziej)... ale i tak jest sporo ładnych dyń. Na polu zostało drugie tyle, co na wózku.
U mnie już po pierwszych przymrozkach. Oberwało się również odrobinę dyniom, szczególnie tym niedojrzałym jeszcze.
- kuneg