Cytrusy - uprawa i rozmnażanie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
jarpo16x
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 mar 2009, o 17:59

Post »

Witam , mam cytrynę w dużej donicy , którą mam już długo, kilka lat. Jeszcze nigdy nie zrodziła cytryn. po prostu stoi jest bardzo duża(foty wstawie w sobotę) . Mniej więcej ma metr wysokości , lub więcej. W grudniu była jeszcze większa(miała dużo długich łodyg, teraz są 2) , ale ścieliśmy je, bo cytryna nie rosła, a cały czas wypadały liście mimo podlewania. No i przejdźmy do sedna.
Cytryna stoi w pokoju na parapecie

Właśnie pojawiły się kwiatki-bardzo dużo(kiedyś też się pojawiały ale wysychały po 2 dniach). Po pojawieniu się kwiatków podlałem ją dzbankiem wody , jeden z kwiatków dzisiaj się "otworzył", lecz cytryna zaczęła gubić liście. Bardzo dużo wypada. Nie wiem czym jest to spowodowane???

Oprócz tego chciałbym wiedzieć:
1.Jak często podlewać cytrynę i jaką ilością wody
2.Czy trzeba stosować jakieś nawożenie , itp??Od początku cytryna nie miała nawożenia.Jestem ze wsi , więc mam pod ręką wszystko jakby co
szymon2020
50p
50p
Od: 20 lut 2008, o 13:29

Post »

A powie mi ktoś co to są za robaczki takie malutkie, czerwone widać je gołym okiem, nawet widze jak się poruszają, są koloru czerwonego. Jakiś tydzień temu było ich kilka, teraz jest tak około 6, nie widać żadnych plam, ani ubytków na liściach. To chyba nie przędziorki ale chciałbym się upewnić czy nie są one szkodliwe? Wie ktoś co to jest?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiesz Szymonie czerwonych robaczków jest mnóstwo daj zdjęcie to zobaczę, najprawdopodobniej mogą to być przędziorki ale jak dasz fotkę zobaczę i odpowiem. :wink:
szymon2020
50p
50p
Od: 20 lut 2008, o 13:29

Post »

Nie mam takiego aparatu, abym mógł je uchwycić, ale już sobie z nimi poradziłem wkładając roślinkę pod prysznic i jak na dzień dzisiejszy ich nie ma.
Awatar użytkownika
dukra13
200p
200p
Od: 23 sie 2007, o 22:30

Post »

Ja w tym roku biorę się za szczepienie. Mialam to zrobic w tamtym roku, ale musiałam troszkę doprowadzić do porządku ofiarowaną podkładkę.
Podkladką jest kilkuletnia cytryna wyhodowana z pestki. Zrazy wezmę z kalamondyny.
Mam troszkę obaw ale myślę ,że warto spróbować.
Obawiam się, że trudno będzie mi znależć odpowiedni zraz, bo w tej chwili praktycznie z każdego oczka wyrasta na kalamondynie nowy pęd.
Podkładka ma 3 pędy nadające się na szczepienie, czy mogę zaszczepić wszystkie 3 jednocześnie?
Awatar użytkownika
wirtual24
200p
200p
Od: 17 sie 2007, o 08:37

Post »

dukra13 pisze:Podkładka ma 3 pędy nadające się na szczepienie, czy mogę zaszczepić wszystkie 3 jednocześnie?
Oczywiście, że możesz. Można by się też pokusić o zaszczepienie każdego pędu innym gatunkiem cytrusa, tylko musisz wziąć pod uwagę to, że niektóre gatunki są bardziej ekspansywne od innych i z biegiem czasu mogą zagłuszyć te wolniej rosnące. A tak w ogóle, to jaką metodą chcesz szczepić? :)
Pozdrawiam, Marcin ;)
Awatar użytkownika
fibius
200p
200p
Od: 19 lut 2008, o 00:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Szczepienie, szczepieniem ja wyhodowałem grejpfruty z nasion. Wiem że zakwitną za wiele lat ale sama ich hodowla sprawia wiele przyjemności ;-)
Awatar użytkownika
dukra13
200p
200p
Od: 23 sie 2007, o 22:30

Post »

Marcinie skorzystam z metody podanej tutaj http://www.naszecytrusy.pl/. myślę, że sobie poradzę. Niestety nie mam innych cytrusów oprócz tej kalamondyny.
Grejpfrut też mam z pestki tzw. diploidalny. Sama roślina tego cytrusa nie ma ładnego pokroju, ale szykuję ją też na podkładkę.
Awatar użytkownika
wirtual24
200p
200p
Od: 17 sie 2007, o 08:37

Post »

Dukra, na pewno sobie poradzisz, szczepienie nie jest wcale takie trudne jak się może wydawać. ;)
Diploidalny, rozumiem że masz na myśli dwuzarodkowy, czyli że z jednej pestki wyrosły dwie rośliny? Ile ma lat? Jest duża szansa że zakwitnie on wcześniej, tj. w wieku ok. 7 lat, a nie po 20 czy 30 latach. Możnaby poczekać i doczekać własnych owoców. Oczywiście wybór należy do Ciebie. :D
Pozdrawiam, Marcin ;)
zetka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 mar 2008, o 17:11

Post »

A ja mam małe pytanko.. Niedawno kupiłam drugą kalamondynę. Od kilku tygodni zasilam ją nawozem do cytrusów (agrecol) i puściła mi nowe liście i kwiatki. Nowe liście są jednak min. 5 razy większe niż te "stare" (naprawdę drobne) Czy to normalne zjawisko? Czy ja coś robię nie tak :? Trochę dziwnie wyglądają te wielgachne liście przy tych małych :roll:
x-C-j
---

Post »

Całkiem normalna reakcja po zmianie miejsca gdzie rosła na nowe, do tego dałaś nawóz i masz pewnie inne powietrze bardziej suche, nie ma się co martwić to całkiem normalne zjawisko. :wink:
zetka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 mar 2008, o 17:11

Post »

Dziękuję czarodzieju, jak zawsze pomocny :) Nie będę ukrywała że nie bardzo mi się teraz podoba to drzewko :oops: (do tego ma być prezentem..) Powiedz mi więc proszę, co mam teraz z tymi liśćmi zrobić? (nie liczę że się zmniejszą :lol:) Obciąć je? Kolejne urosną małe, czy już cały czas będą rosły takie duże? :? A może trzeba zapewnić drzewku inne warunki żeby nie produkowało takich gigantów? :D
Moja pierwsza kalamondyna wszystkie liście ma sporawe i chyba zawsze takie miała.. Obie stoją w pokoju od zachodu.
x-C-j
---

Post »

Pokaż ją najpierw ocenimy czy to w ogóle kalamondyna. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”