Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski część 1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski
Nie opryskuje się miedzianem kwiatów (roślin kwitnących), kwiatki mogą ulec poparzeniu (czytałam o tym już dawno ale nie pamiętam gdzie).
Pozdrawiam! Gienia.
Witam kiedy należałoby przyciąć czereśnie posadzone na jesieni. teraz jest już za późno?
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Jeśli jest to jednoroczny okulant, czyli drzewko nierozgałęzione należy przyciąć je na wysokości 90-100 cm od ziemi. Cięcie wykonuje się zawsze ukośnie 0,5 cm nad zdrowym pąkiem. Na pień przeznacza się odcinek ok. 50 cm od ziemi, dlatego w pierwszym roku wegetacji nie dopuszcza się do wyrastania na nim jakichkolwiek pędów. Najlepiej usunąć pąki zanim zdrewnieją. Spośród pędów wyrastających na pozostałym odcinku przewodnika zostawia się 2-5 najsilniejszych i odchodzących od niego pod szerokimi kątami. Pędy te zostaną konarami pierwszego piętra. Drugie piętro korony wyprowadza się w drugim roku. (wg dr Mirosława Sitarka)Jarekk83
Witam od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem 2 czereśni rivan podkładka colt drzewko 1 roczne sprzedawca doradził mi żeby je przyciąć 1/3 drzewka ma to na celu jego rozkrzewienie co o tym sądzicie ?? Mam dostęp do kurzego obornika zasilać je tym obornikiem jak tak to jak często ??
Moje uwagi są takie: podkładka Colt należy do silnie rosnących, więc po wyprowadzeniu drugiego piętra należałoby przycinać ostro przewodnik, po drugie jaką masz szansę zapylenia tych czereśni - 2 Rivany wzajemnie się nie zapylą, po trzecie jeśli nie uda ci się utrzymać ich w ryzach zaopatrz się w dUUUUUże siatki.
Co do obornika kurzego niech wypowie się ktoś inny, ja stosuję zawsze kompost lub obornik bydlęcy.
Przeciwko rakowi bakteryjnemu pryskamy Miedzianem ( i wieloma innymi środkami) w fazie nabrzmiewania pąków, oraz w fazie opadania płatków lub w fazie wzrostu zawiązków owocowych. Nie wolno pryskać w fazie białego pąka.Zatorzanin
Hejka, chciałbym zapytać czy obecnie na etapie wychodzenia młodych listków z pąków można prysnąć miedzianem czy też dopiero w trakcie kwitnienia. Zabieg miałby na celu ochronę przed rakiem bakteryjnym. Pozdrawiam.
Wszystko zależy jak wyglądają te czereśnie, jeżeli wychyliły się listki to jest trochę za póżno. Czasami jednak warto zaryzykować bo pierwszy rok jest szalenie istotny przy kształtowaniu drzewka.wojti1830 Witam kiedy należałoby przyciąć czereśnie posadzone na jesieni. teraz jest już za późno?
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
czy butnerra czerwona zapyli summita i odwrotnie??
- whitedame
wg literatury pomologicznej
Buttnerę posiadam w starym sadzie, ma około 50 lat, zawsze dobrze owocowała niestety ostatnio bez oprysków (nasionnica) nie udawało nam się zebrać plonów. Summita zaś mam w nowym sadzie, drzewko jest 8 letnie niestety regularnie mi wymarza albo zimą albo wiosną i chyba go usunę bo szkoda mi miejsca. Stary sad po Dziadku ma 0,5 ha, a mój własny nowy, który odtwarzam tylko 11 arów.
Wg mnie możesz zaryzykować. Obserwuj terminy kwitnienia. W razie gdyby odmiany nie były zgodne możesz dosadzić im Vana ( lub doszczepić ).BUTTNERA CZERWONA dojrzewa w 7 tygodniu dojrzewania czereśni. Zapylacze: Van, Hedelfińska, Vega, Kunzego.
SUMMIT dojrzewa w 6 tygodniu. Zapylacze: Van, Lapins, Bing.
Buttnerę posiadam w starym sadzie, ma około 50 lat, zawsze dobrze owocowała niestety ostatnio bez oprysków (nasionnica) nie udawało nam się zebrać plonów. Summita zaś mam w nowym sadzie, drzewko jest 8 letnie niestety regularnie mi wymarza albo zimą albo wiosną i chyba go usunę bo szkoda mi miejsca. Stary sad po Dziadku ma 0,5 ha, a mój własny nowy, który odtwarzam tylko 11 arów.
Beata
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
własnie kwitną obie ,a z tym doszczepianiem to jak???
- whitedame
Tego to ja dopiero się uczę i niestety nie będę się wypowiadać, bo nie znam jeszcze efektów tego co zrobiłam.
Beata
- agnieszka__
- 500p
- Od: 22 paź 2009, o 23:29
whitedame ja zupełnie jak Ty zauważyłam ,że od kilku lat nie mam szans na zjedzenie moich czereśni i chyba przyszedł czas aby je opryskać .Co możesz polecić abym mogła się najeść do syta :0 i mój sąsiad też o tym marzy ,bo jak na razie to tylko liście dostaje na osłodę późną jesienią
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- whitedame
Agnieszko pryskanie to dość kłopotliwa sprawa, szczególnie jeśli drzewa są stare i wysokie. Nawet opryskiwaczem z lancą nie opryskasz wszystkich gałęzi. To jedna z przyczyn dlaczego przestaliśmy dbać o sad Dziadka druga jest prozaiczniejsza - współwłaściciele działek postanowili ją sprzedać. To dlatego przy domu na małym skrawku próbuję odbudować sad. Czereśnie zawsze były w mojej rodzinie priorytetem. Ponieważ wiem, że nie dam rady całkowicie ochronić ich przed nasionnicą sadzę odmiany wczesne takie, w których owad nie zdąży złożyć jaj. Jednocześnie próbuję szczepić stare odmiany z sadu dziadka aby nie przepadły. Opryski np. Mospilan stosuje się w momencie kwitnienia akacji. Mniej więcej w tym czasie następuje wylot muchy. Najpierw należy rozłożyć tablice lepowe i obserwować. Jeżeli w ciągu dnia przyklei się więcej niż 5 szt należy rozpocząć oprysk http://bip.piorin.gov.pl/cms/upload/BIP ... at0017.pdf .
Drugim sposobem jest stadko kurek swobodnie grzebiące pod drzewkiem - one dadzą radę wszystkim larwom owadów.
Poczytaj w internecie o swoim wrogu nazywa się nasionnica trześniówka, poznaj jej zwyczaje i sposób rozmnażania. Zrozumiesz, że nie tak łatwo samotnie się jej pozbyć.
Drugim sposobem jest stadko kurek swobodnie grzebiące pod drzewkiem - one dadzą radę wszystkim larwom owadów.
Poczytaj w internecie o swoim wrogu nazywa się nasionnica trześniówka, poznaj jej zwyczaje i sposób rozmnażania. Zrozumiesz, że nie tak łatwo samotnie się jej pozbyć.
Beata
No właśnie z nasionnicą nie tak łatwo...
Nawet kury, one rozprawią się z tymi, które zimują w postaci larw.
Te, które przylecą, można zwalczyć lepem lub opryskiem
romekp
Nawet kury, one rozprawią się z tymi, które zimują w postaci larw.
Te, które przylecą, można zwalczyć lepem lub opryskiem
romekp
- whitedame
Jeśli ja będę robić wszystko co trzeba aby unicestwić tę muchówkę tzn. zarobaczywione owoce zbiorę z drzewa i głęboko zakopię lub spalę, wyłożę włókninę pod drzewo aby te co spadną z owocu nie mogły się zakopać, a te co się zakopały nie mogły wyleźć, to one przylecą od sąsiada, który nie zachowuje podstawowej higieny. Powinniśmy rozpocząć wspólną walkę z tą plagą - inaczej nie ma ona sensu. Opryski są skuteczne pod warunkiem, że nie przegapi się terminów, ale są w warunkach sadu przydomowego kłopotliwe, szczególnie jeśli chodzi o stare drzewa. W moim nowym sadzie na razie mam 7 czereśni z czego 4 na Colcie 2 na Antypce i 1 na Gizeli. Te na Colcie zdecydowanie silnie rosną i są ładniejsze, dorodniejsze. Ponieważ Colt to podkładka silnie rosnąca postanowiłam aby ograniczyć ich wzrost formować je metodą Vogela. Czy w moich warunkach klimatycznych zda to egzamin przekonam się za kilka(naście?) lat.
Beata
- agnieszka__
- 500p
- Od: 22 paź 2009, o 23:29
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedz .
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
pozdrawiam Agnieszka
dwie kwestie.
O co chodzi z tą robinią akacjową. Mam takową posadzoną u mnie (co prawda małą w formie kulistej ). Czyli co rozumiem moje niedawno posadzone czereśnie będą narażone bardziej na Nasionnicę trześniówkę.
Druga kwestia. W ubiegłym roku na jesieni posadziłem trzy odmiany czereśni. Vega i Burlat na razie radzą sobie dobrze. Gorzej z Bütnerą Czerwoną. Nie odżyła po zimie. No i kwestia zapylacza. Z tej strony http://www.e-sadownictwo.pl/porady/842- ... la-czereni wynika że Bütnera jest zapylaczem Vegi.
Z tej strony http://www.sadowniczy.pl/Zapylacze-drze ... ol-58.html już nie.
A jak chciałbym posadzić zamiast Butnery np. Rivan to musiałbym szukać zapylacza dla Vegi ?
O co chodzi z tą robinią akacjową. Mam takową posadzoną u mnie (co prawda małą w formie kulistej ). Czyli co rozumiem moje niedawno posadzone czereśnie będą narażone bardziej na Nasionnicę trześniówkę.
Druga kwestia. W ubiegłym roku na jesieni posadziłem trzy odmiany czereśni. Vega i Burlat na razie radzą sobie dobrze. Gorzej z Bütnerą Czerwoną. Nie odżyła po zimie. No i kwestia zapylacza. Z tej strony http://www.e-sadownictwo.pl/porady/842- ... la-czereni wynika że Bütnera jest zapylaczem Vegi.
Z tej strony http://www.sadowniczy.pl/Zapylacze-drze ... ol-58.html już nie.
A jak chciałbym posadzić zamiast Butnery np. Rivan to musiałbym szukać zapylacza dla Vegi ?