Hiacynt - wszystko o uprawie

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
x-grey
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 lip 2013, o 15:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hiacynt

Post »

Wczoraj w Biedronce kupiłam cebulki - Hiacynty żółte i purpurowe. Były jeszcze różowe ale takie już mam. Były po 3,99 za 3 szt. :D
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Cebulki przybyszowe tworzą cebule, które trochę już pożyły. Zdarzyło mi się to przy hiacyncie pędzonym ze sklepu, chyba po roku czy dwóch, i kilkuletnich 'sadzeniakach'.
cebulka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 lis 2013, o 19:14

hiacynty w listopadzie

Post »

Witam. Jejku dostałam bez okazji 4 hiacynty w doniczce.Cebule są zdrowe i już widać puchnące zalążki kwiatów z małymi listkami. Mam działkę i czy mogłabym wsadzić je jeszcze do gruntu w ciepłym dosyć listopadzie i maiałabym kwiatki wiosną czy raczej już zostawić w domu i dopiero wsadzić jesienią czy wiosną do gruntu?Już się czerwienię za moje pytania ale przepraszam to moje pierwsze kroki i jestem zielona. Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Do gruntu wsadź dopiero wiosną, jeśli już zaczęły wegetacje to znaczy że były pędzone i wsadzone teraz do gruntu by zmarzły na śmierć.
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
cebulka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 lis 2013, o 19:14

Post »

Bardzo dziękuję. Z odpowidzi cieszy się najbardziej mój syn bo będzie miał pachnący kwiat. To wydaje mi się że w gruncie to zakwitnie dopiero na następną wiosnę. Dzięki
Awatar użytkownika
krzysiek74
50p
50p
Od: 22 kwie 2009, o 22:14

Post »

Dostałem dziś kilka cebulek hiacyntów luzem.Czy muszę je teraz trzymać aż do wiosny w mieszkaniu?Czy wsadzić je do doniczki i mogą np przeczekać zimę na parapecie?
Forza Viola per sempre!
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam dziś robiąc zakupy w Brico marshe znalazłem już hiacynty nie mogłem się powstrzymać i kupiłem 3 szt w jednej doniczce stoją na razie na balkonie mam tam 0 zimna balkon jest kryty czy mogą tam stać balkon jest od strony południowej mają już małe pączki,jak je mam podlewać?
ObrazekObrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Wstaw patyczek i przywiąż. Też tak miałam u pędzonych. Za słaba łodyga , bo szybko wyrosła.
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p

Post »

Te hiacyntki, mają u Ciebie bardzo małą doniczkę. Na mój gust jeśli chcesz by kwitły w kolejnych latach, to trzeba by je przesadzić do większej i sypnąć im trochę nawozu. Inaczej w przyszłym roku zamiast kwiatostanów będzie tylko kilka pojedynczych kwiatków.

PS: A zapachu aż zazdroszczę 8-) .
Lilie Galadrieli
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

W takiej doniczce już kupiłem je Aniu i nie chciałem przesadzać bo zaczynały kwitnąć.
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p

Post »

Ale to, że zaczynają kwitnąć zupełnie nie przeszkadza w przesadzaniu. Trzeba wyjąć całą bryłę korzeniową z doniczki, przenieść do większej i obsypać ziemią, jeśli nie będzie się bryły korzeniowej rozrywać, zabieg hiacyntkom zupełnie nie zaszkodzi. :)
Lilie Galadrieli
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Martwią mnie moje hiacynty. Wypuściły liście jesienią. Czy nie zmarzną? Nie zmarnują się? Sterczą ze śniegu takie zieloniutkie i dziwnie zdrowo wyglądają ;)
perla76
200p
200p
Od: 18 lis 2011, o 08:21

Post »

U mnie choć jeszcze nie ma śniegu,powychodziły już wszystkim wczesnowiosennym kwiatom liście.Dzisiaj 06.01 będąc na działce podsypałam je jednak ziemią z kompostownika a na to troszkę nieubitych liści aby był przewiew i nie gniły,W zeszłym roku pomrożone liście hiacyntów wyglądały bardzo brzydko na wiosnę.Od przemrożenia i nie zabezpieczenia przed zimnem :( ;:179 -były takie postrzępione od mrozu,miały jasne rzucające się w oczy 'pocięte" końcówki.
Pozdrawiam Bożena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”