Datura - dyskusje,prezentacje kwitnień Cz.1(0.6.2006 - 12.2007)
- cappuccino
- Przyjaciel Forum
- Od: 25 cze 2007, o 19:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja kieduś przywiozłam z Berlina odmianę o takich kwiatach ale niestety u mnie się nie ytrzymała. Nie mam pojęcia dlaczego bo nigdy nie mamy z nimi kłopotu. W tej chwili mamy żółte, białe i różowe
Gosia
Szczęście w życiu nie polega na tym, żeby być kochanym. Największym szczęściem jest kochać.
( Sigrid Undset)
Szczęście w życiu nie polega na tym, żeby być kochanym. Największym szczęściem jest kochać.
( Sigrid Undset)
Moja datura nie zakwitła????????????
Na wiosne zakupiłam dwie małe datury. Całe lato stoja w ogrodzie. Sa dosc wysokie, około 1 metra.jedna z nich miała tylko 3 kwiaty, a druga nie miała wcale.Co jest powodem, ze nie zakwitła? Moze ktos zna odpowiedz? Prosze o rade!!!!!!!
- cappuccino
- Przyjaciel Forum
- Od: 25 cze 2007, o 19:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Początkowo zostawiałam je i miałam taki krzaczor bez kwiatów Pewnego dnia wszystkie "odnóżki" oberwałam i zostawiłam tylko samą górę, w rezultacie roślina przybrała kształt drzewka, śmigła do góry i obsypała się pąkamiFIGA pisze:Moja jest jeszcze mała i pąków nie ma ciekawa jestem czy zakwitnie mi jeszcze w tym roku :P
Poradźcie mi , czy obrywać mam te małe odrostki czy je zostawiać
Figo, postaraj się jeszcze ją podpędzić nawozami a może, może...
POWODZENIA!
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki serdecznie za porady :P już zmykam urywać wszystko :P
A co do nawozu to to cały czas jest zasilana :P
Zaraz po przesadzeniu wsadziłam jej do ziemi takie suche patyczki coś w rodzaju gnojaka mąż dostał od zaprzyjaźnionej ogrodniczki i od razu widać zmianę :P liście są ogromne :P
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 965#123965 :P
A co do nawozu to to cały czas jest zasilana :P
Zaraz po przesadzeniu wsadziłam jej do ziemi takie suche patyczki coś w rodzaju gnojaka mąż dostał od zaprzyjaźnionej ogrodniczki i od razu widać zmianę :P liście są ogromne :P
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 965#123965 :P
Za rokFIGA pisze:Marusmko ŁŁŁŁaaaałłłł :P :P :P kiedy moja taka będzie
To zdjęcia z ubiegłego roku. W tym roku za wcześnie wystawiłem na dwór-ścięło wszystkie pomimo to w tym roku są nawet trochę większe.
A tak przy okazji-spotkałem się z teorią przeczytaną kiedyś na necie (niestety nie pamiętam już gdzie), że dla okresu rozpoczęcia kwitnienia ma znaczenie w którym miejscu przycinamy daturę.
Chodziło o przycinanie powyżej liści symetrycznych lub niesymetrycznych.
Może coś w tym jest ponieważ sam zauważyłem iż niektóre zakwitają już w maju a inne później-może spowodowane to jest właśnie przypadkowym miejscem przycinania?