Brokuły- uprawa, odmiany
Re: Brokuły - uprawa
To proste, odpowiednia odmiana, dużo jedzonka, odchwaszczać i będą jak sklepowe .
-
- 200p
- Od: 14 paź 2010, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Brokuły - uprawa
A ja chciałem się zapytać jaką wodą najlepiej podlewać brokuły,ciepłą odstaną wodą czy lepiej zimną prosto ze żródła?
Re: Jak uprawiać brokuł?
Czy jeszcze mogę posiać na zbiór jesienny brokuła i kalafiora?
- Mandragora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Glebo - groszek faktycznie był dość udany, jak na takiego amatora jak ja Już go nie ma, spełnił swoją rolę, a pod koniec zaczął go atakować mączniak.
Brokuł przycięłam tak jak radziliście, dostał gnojówki z pokrzyw, po czym wypuścił półmetrowe badyle z kilkoma kwiatkami i.. raczej nic z niego nie będzie
Brokuł przycięłam tak jak radziliście, dostał gnojówki z pokrzyw, po czym wypuścił półmetrowe badyle z kilkoma kwiatkami i.. raczej nic z niego nie będzie
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przyjmuje się za ostatni termin sadzenia 20 lipca . Jeszcze 4-5 tyg. trzeba odliczyć na produkcję rozsady .perdii pisze:Czy jeszcze mogę posiać na zbiór jesienny brokuła i kalafiora?
No to "ptakach"
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Gosia - niekoniecznie.
Spróbuj wysiać trochę nasion jakiejś wczesnej odmiany... Jeśli okres wegetacji trwa np takiego Wiarusa od 60-75 dni to w sumie końcem września powinnam mieć już róże...
Spróbuj wysiać trochę nasion jakiejś wczesnej odmiany... Jeśli okres wegetacji trwa np takiego Wiarusa od 60-75 dni to w sumie końcem września powinnam mieć już róże...
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Tak zrobię i tak nie mogę doczekać się brokułów Wszelkie próby kończą się porażką.
-
Tak , ale okres wegetacji jest podawany w katalogach od czasu wysadzenia rozsady , a nie wysiewu nasion . Stąd właśnie się wzięło to umowne 20 lipca : NA WYSADZANIE ROZSADY .Agulka11 pisze: Jeśli okres wegetacji trwa np takiego Wiarusa od 60-75 dni to w sumie końcem września powinnam mieć już róże...
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Nie Frant - ja właśnie podałam okres pełnej wegetacji - od momentu wysiania do pierwszego zbioru róży głównej.
Dane są takie:
od wysadzenia do zbiory przedział czasowy - 44-50 dni
a pełny okres wegetacji 60-75 dni
Biorąc pod uwagę końcowe przedziały to jak najbardziej się zgadza - produkcja rozsady 20-25 dni (średnio 4 tygodnie) i później wysadzenie na miejsce stałe.
Kalafiora już bym w tym terminie nie wysiała - u mnie zawsze potrzebuje więcej czasu na zawiązanie róży, ale brokuły jak najbardziej tak. Jeśli nie przyjdzie nam szybko przymrozek, to jeszcze pewnie pojemy swoje brokuły
Dane są takie:
od wysadzenia do zbiory przedział czasowy - 44-50 dni
a pełny okres wegetacji 60-75 dni
Biorąc pod uwagę końcowe przedziały to jak najbardziej się zgadza - produkcja rozsady 20-25 dni (średnio 4 tygodnie) i później wysadzenie na miejsce stałe.
Kalafiora już bym w tym terminie nie wysiała - u mnie zawsze potrzebuje więcej czasu na zawiązanie róży, ale brokuły jak najbardziej tak. Jeśli nie przyjdzie nam szybko przymrozek, to jeszcze pewnie pojemy swoje brokuły
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
-
Hm, jeśli tak , to rzeczywiście szansa jest .
Próbować można i trzeba nawet .
Próbować można i trzeba nawet .