Tunbergia(Thunbergia alata ) Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tunbergia - jak uprawiać?

Post »

nooo, pięknie na takiej kratce wygląda. Posadziłam dwie, około tygodnia stoją w skrzyni na balkonie i póki co nie rosną, chyba się jeszcze aklimatyzują ... ? mam je pierwszy raz w tym roku i mam nadzieję że będą równie piekne. Nawozu dostaną to może pokażą co potrafią :)
pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trzymamy kciuki i czekamy na zdjecia ;)
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

Moje tegoroczne :D - zółta i pomarańczowa.... niestety nadal nie mam niebieskiej do kompletu :(

Obrazek

Obrazek
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kwiaty pierwsza klasa. :uszy Z nasion zapewne? Może w tym roku zgłębię temat zimowania tunbergii, takie na pewno szybciej zakwitają. No i nie ma problemu z upartymi "skorupkami" na liścieniach, które aż prowokują, żeby podejść i nieumyślnie zgładzić ten wątły okaz. :wink:
lidka1102
200p
200p
Od: 22 mar 2009, o 16:08

Post »

Moje jakieś marniutkie, ale jeden kwiatek chyba będzie :wink: Obrazek
mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
Damian87
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 maja 2011, o 21:12

Post »

witam mam po raz pierwszy tą roślinę mam pytanie czy można ją hodować w mieszkaniu ???
Awatar użytkownika
botanik1
200p
200p
Od: 21 lut 2009, o 09:18

Post »

Jak najbardziej można (najlepiej na słonecznym parapecie).
Damian87
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Moja 3 tygodniowa tunbergia

Obrazek
Awatar użytkownika
Orsini
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 kwie 2008, o 22:49

Post »

Twoja 3 tygodniowa tunbergia wygląda jak moja obecna, którą posiałam w marcu. :( Większość jest taka mała lub odrobinę większa. Tylko jeden jest długi na jakieś 70cm ale też z małymi listkami i więcej już nie rośnie. Co może być tego przyczyną? Ogólnie roślinka wygląda zdrowo tylko jest po prostu malutka (w drugiej połowie maja przesadziłam ją do donicy na balkonie ale niewiele pomogło).
Pozdrawiam,
Orsini :)
Damian87
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Nie wiem.Mam ją 1 raz.Może ma złe warunki tzn w jakim miejscu ją trzymasz roślina potrzebuje słońca i musi być osłonięta od wiatru.Nie potrzebuje też dużo wilgoci.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Orsini pisze:Twoja 3 tygodniowa tunbergia wygląda jak moja obecna, którą posiałam w marcu. :( Większość jest taka mała lub odrobinę większa. Tylko jeden jest długi na jakieś 70cm ale też z małymi listkami i więcej już nie rośnie. Co może być tego przyczyną? Ogólnie roślinka wygląda zdrowo tylko jest po prostu malutka (w drugiej połowie maja przesadziłam ją do donicy na balkonie ale niewiele pomogło).
Nie jestem pewna, ale zauważyłam, że rośliny jednoroczne nie lubią od razu zbyt dużych doniczek.Trzeba je przesadzać kilka razy, w miarę wzrostu, zawsze do doniczki niewiele większej.Posadzenie do zbyt dużej doniczki skutkować może zahamowaniem wzrostu, ponieważ zbytnia wilgoć (w zbyt dużej objętości ziemi w stosunku do bryły korzeniowej) może prowadzić do obumierania zamiast rozwoju drobnych korzonków.Dobrze jest używać ziemi do wysiewu i pikowania, bo zawiera mało nawozu, a większość roślin w początkowej fazie jest bardzo wrażliwa na nadmiar składników pokarmowych i to też może prowadzić do zahamowania wzrostu.
Awatar użytkownika
Orsini
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 kwie 2008, o 22:49

Post »

Nie jest osłonięta od wiatru ale też do tej pory od maja nie wiało tu aż tak często (raczej tylko przed burzą). Nie wiedziałam, że musi być osłonięta. Słońce ma i z wodą też jest ok.
Pozdrawiam,
Orsini :)
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może też coś być z ziemią nie tak, u mnie np. zaczęła rozwijać się pleśń na opadłych listkach i to praktycznie zachamowało wzrost roslin. Po przesadzeniu do całkiem świeżej ziemi (korzenie otrząsnęłam dokładnie ze starej) ruszyły ponownie.

edit: A karmisz je czymś? Bo może jest odwrotnie, niż pisała selli7, mianowice zjadła wszystko, co było w ziemi i nie ma azotu?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”