Identyfikacja - prośba o rozpoznanie - co to za powojnik ?
- -Neo-
- 50p
- Od: 26 maja 2011, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Powojniki - jakie to odmiany?
Może ktoś z forumowiczów rozpoznaje jakie to odmiany mimo kiepskiej jakości zdjęć? Powojnik z drugiego zdjęcia był kupiony jako Kardynał Wyszyński.. ale nie wygląda.
Re: Powojniki - jakie to odmiany?
Ten różowy to może być Comtesse de Bouchaud, ale pewna nie jestem, bo nie widać dokładnie ilości płatków, ani środka kwiatów.Musisz sam porównać.
- -Neo-
- 50p
Re: Identyfikacja powojnika..
Masz rację, też wydawał mi się najbardziej podobny do tej odmiany jednak na niektórych zdjęciach Comtesse de Bouchard prezentuje się tak samo a na innych nieco inaczej, ale na to na pewno ma tez wpływ stanowisko, nasłonecznienie itd. Dziękuję za pomoc
Neo,
pierwszy to The President a przy drugim też się skłaniam do Comtesse de Bouchard (średnia wielkość kwiatu, odcień by się zgadzał, środek chyba jest żółty o ile dojrzałem a na zewnętrznych płatkach taka ciemniejsze pręga) - obficie Ci zakwitł, tylko pogratulować
pierwszy to The President a przy drugim też się skłaniam do Comtesse de Bouchard (średnia wielkość kwiatu, odcień by się zgadzał, środek chyba jest żółty o ile dojrzałem a na zewnętrznych płatkach taka ciemniejsze pręga) - obficie Ci zakwitł, tylko pogratulować
- -Neo-
- 50p
Tak, ten drugi powojnik ma jasne środki, zakwita bardzo obficie od jakiś 2 lat bez specjalnego nawożenia, zdjęcie przedstawia tylko fragment pnącza. Dziękuję za pomoc Adrian
Re: Powojniki o średnich kwiatach
Mimo przymrozków zakwitł jeden z biedronkowych powojników. Kiedy zabrać się za jego identyfikację? W encyklopedii clematisów go nie znalazłam. Czytałam, że u młodych powojników kwiaty mogą mocno różnić się od "docelowych", czekać do przyszłego sezonu? Na razie kwiaty są średniej wielkości, czteropłatkowe z jasnozielono-żółtymi pylnikami.
Re: Powojniki o średnich kwiatach
Jurku, bardzo dziękuję za rozpoznanie.
Przeczytałam, że ten powojnik może wymarzać. Czy powinnam wobec tego przenieść go do donicy i zimować w pomieszczeniu?
Szkoda, że on taki delikatny, kwiaty mi się bardzo podobają.
Przeczytałam, że ten powojnik może wymarzać. Czy powinnam wobec tego przenieść go do donicy i zimować w pomieszczeniu?
Szkoda, że on taki delikatny, kwiaty mi się bardzo podobają.
Faktycznie, nie pomyślałam o tym. Dr. Ruppela mam, ale jeszcze nie kwitnie, może jednak uda mi się porównać oba egzemplarze. Serdecznie dziękuje za sugestię
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam posadzone trzy lub cztery powojniki. trzy z nich są Biedronkowe: Jackmanii, Ville de Lyon, Hagley Hybrid, jeden kupiony na rynku, bez kwiatka, więc nie wiem, jak może wyglądać.
W zeszłym roku dwa zakwitły...Jakie to?
Wydaje mi się, że może to być Biedronkowy Jackmanii (ten fioletowy), a ten drugi? To chyba ten "rynkowy"zakup...
W zeszłym roku dwa zakwitły...Jakie to?
Wydaje mi się, że może to być Biedronkowy Jackmanii (ten fioletowy), a ten drugi? To chyba ten "rynkowy"zakup...
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ten drugi to jakiś włoski, być może Madame Julia Correvon.