Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1
Re: Plumeria z nasion, proszę o porady
Piękna plumeria, doświetlasz ją, ma wszystkie listki w, tym trudnym okresie dla roślin. Witaj na naszym Forum .
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
- Joaquin
- 200p
- Od: 4 lut 2013, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam.
Moja plumeria wyglądała tak w październiku. 31 X obciąłem wszystkie liście i poszła spać do piwnicy (ok. 8stC). Pobudka nastąpi na początku marca, nowa doniczka, ziemia i dużo ciepła , za kilka tygodni zapodam nowe zdjęcie.
Moja plumeria wyglądała tak w październiku. 31 X obciąłem wszystkie liście i poszła spać do piwnicy (ok. 8stC). Pobudka nastąpi na początku marca, nowa doniczka, ziemia i dużo ciepła , za kilka tygodni zapodam nowe zdjęcie.
Joaquin
Wszyscy już nie możemy się doczekać wiosny , budzą się plumerie i zaczyna się robić cieplej.
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
- piterrs
- 100p
- Od: 19 maja 2012, o 15:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nasionka dostarczone - trwa moczenie - tym razem bitwa o korzonki będzie prowadzona taktycznie - czyli każde nasionko będzie traktowane innym sposobem Pierwsze podejście kielkowanie na keramzycie zalanym wodą - jeden z forumowiczów twierdzi, że wschodzi 100/100 - w związku z tym, że moczy sie póki co tylko jedno nasionko - sprawdzimy metodę w dosłownym tego słowa znaczeniu - albo wyjdzie albo nie.
A tak odbiegajac od tematu po 3 dniach wykiełkowało 100% (4/4) bawełny - ziarenka pochodzą z zasuszonych gałązek, które stoją w mieszkaniu od ponad roku jako ozdoba łazienki spontaniczne podejście póki co się sprawdza.
Z innych ciekawostek - czekam na wyjście Kawy, Herbaty.
Trzymajcie kciuki
Pozdrawiam zakręconych ogrodników - nię mogę się doczekać na efekty eksperymentu z Plumerią
Pit
A tak odbiegajac od tematu po 3 dniach wykiełkowało 100% (4/4) bawełny - ziarenka pochodzą z zasuszonych gałązek, które stoją w mieszkaniu od ponad roku jako ozdoba łazienki spontaniczne podejście póki co się sprawdza.
Z innych ciekawostek - czekam na wyjście Kawy, Herbaty.
Trzymajcie kciuki
Pozdrawiam zakręconych ogrodników - nię mogę się doczekać na efekty eksperymentu z Plumerią
Pit
Ja też kiełkowałem plumerie podobnie, na wacie i także udało się w 100% jak na keramzycie . Też lubie egzotyczne rośliny, ale brak miejszca uniemożliwia mi dalsze wysiewy , szkoda, że nie ma takiego nie kończącego się parapetu . Gratuluję za to skiełkowania bawełny. Powodzenia z nasionami plumerii.
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
Witam,
w ubiegłym roku wysiałam 5 nasionek. Wzeszły wszystkie Do jesieni miały po kilka listków i ok. 10cm wysokości każda. Jesienią wszystkie listki opadły, a ja ograniczyłam podlewanie. Teraz wszytkie łodyżki jakby więdną są pomarszczone i jakby umierały
Czy to normalne????? Czy powinnam zacząć je częściej ppodlewać? Uda się jej jeszcze uratować???
BARDZO PROSZĘ O POMOC!!!!
w ubiegłym roku wysiałam 5 nasionek. Wzeszły wszystkie Do jesieni miały po kilka listków i ok. 10cm wysokości każda. Jesienią wszystkie listki opadły, a ja ograniczyłam podlewanie. Teraz wszytkie łodyżki jakby więdną są pomarszczone i jakby umierały
Czy to normalne????? Czy powinnam zacząć je częściej ppodlewać? Uda się jej jeszcze uratować???
BARDZO PROSZĘ O POMOC!!!!
Możesz wstawić zdjęcia plumerii, łatwiej będzie zidentifikować problem.
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
- piterrs
- 100p
ehhhh ciągle nic - ale otrzymała wspaniały inkubatorek więc mam nadzieję, że docelowo mi to wynagrodzi
Nie martw się na pewno wyjdą nasionka, ale musisz być cierpliwy i wszystko będzie dobrze .
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
- piterrs
- 100p
łatwo powiedzieć - to juz druga "Bitwa o plumerię" - więc ciśnienie jest
- Joaquin
- 200p
- Od: 4 lut 2013, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Musi się udać, daj jej dużo ciepła i światła. Trzymam kciuki.
Joaquin
- piterrs
- 100p
kolejny sympatyczny powrót do domku... po cięzkim dniu pracy. Dzisiaj nieśmiało wykiełkowała plumeria a jeszcze wczoraj nic na to nie wskazywało - nawet dzisiaj rano nic nie było widać po niej -
Teraz nie wiem czy ją do ziemi dać, czy niech tak siedzi na tym keramzycie???
Pozdrawiam
Pit
Teraz nie wiem czy ją do ziemi dać, czy niech tak siedzi na tym keramzycie???
Pozdrawiam
Pit