Juka karolińska,ogrodowa (Yucca filamentosa )
Re: Yucca Karolińska
Plumi u mnie też rośnie w piaszczystej ziemi i na dodatek przyryta grubą warstwą kory sosnowej, na wiosnę podsypuję jej garść dolomitu i garść azofoski- muszę powiedziec że sprawdza się to rewelacyjnie . Nie mam czasu jej podzielić więc jakby skarłowaciały jej kwiaty, ale to też ma swój urok w tym roku było 13 kwiatów ,a ma 3 latka. Jak mnie się uda dodam jutro zdjęcia z tego roku
Pozdrawiam. Ewa
- Plumi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki za rady kochani
Teraz już wiem jak się nią zaopiekować.
Mam nadzieję,że wreszcie uda mi się pochwalić kwitnącą jukką.
Teraz już wiem jak się nią zaopiekować.
Mam nadzieję,że wreszcie uda mi się pochwalić kwitnącą jukką.
Kwiaty to resztki Raju.
Też tak uważam, chyba najlepiej w takiej sporej, jednorodnej grupie.Nie wiem od czego to zależy, czy są odmiany, ale niektóre lepiej i szybciej przyrastają inne gorzej, albo jak u moich rodziców prawie wcale.ewa2019 pisze:W zagęszczeniu wygląda, nieziemsko!
Re: Juka ogrodowa
moja sadzona w 2009 roku wyglądała tak jak na zdjęciu po prawej - nie dzielona ani razu z lenistwa
a po trzech latach wyglada tak
a po trzech latach wyglada tak
Pozdrawiam. Ewa
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pdobnie jak Ewa nie rozsadzałam swojej juki, tylko zauważyłam, że w innych ogrodach te pojedyncze
egzemplarze wytwarzają wysokie kwiatostany. Muszą być nawet podpierane tyczkami, takie wysokie.
Tak wygląda moja jedyna kwitnąca juka, druga kwitła rok temu a pasiasta jak zwykle dochodzi do siebie po zimie.
egzemplarze wytwarzają wysokie kwiatostany. Muszą być nawet podpierane tyczkami, takie wysokie.
Tak wygląda moja jedyna kwitnąca juka, druga kwitła rok temu a pasiasta jak zwykle dochodzi do siebie po zimie.
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Szkoda, że Yucci już przekwitły ...
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może dziwne pytanie, ale nigdy nie miałam fizycznego kontaktu z yuccą, czy jej kwiaty pachną?
I drugie pytanie (bo rozumiem że ona lubi glebę przepuszczalną), jakie pH gleby by jej odpowiadało?
I drugie pytanie (bo rozumiem że ona lubi glebę przepuszczalną), jakie pH gleby by jej odpowiadało?
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
- kety
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 12:06
Te nasze juki są chyba różnych odmian. Widzę takie, które mają liście do 40 cm i kwiatostany do 1m. Moja ma liście długości ok 1m. a kwiatostan wyrasta do 2m. Rośnie w gąszczu, bo ma bardzo dużo przybyszowych roślinek a właśnie wyrasta jej pęd kwiatowy i nie wycinam tych młodych bo boję się, że się obrazi.
Jeśli to ta sama odmiana to od czego zależy to, jak duża wyrasta ?
Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !
Zuzanna, zakręcona na zielono !