Kuchenne improwizacje Moni
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
A ja robię według tego przepisu i jest pysznie
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Babeczki pistacjowe
(z sycylijskim kremem pistacjowym)
kruche ciasto na babeczki:
300g mąki,
200g masła
100g cukru pudru
2 żółtka
Zagnieść, schłodzić 30 min., a następnie upiec babeczki. Po ostygnięciu posmarować gorzką czekoladą roztopioną z odrobiną śmietanki 36% i whisky.
Krem:
oryginalny, włoski krem pistacjowy 190g - ok. 1/2 słoiczka wymieszany z 3 łyżkami mascarpone.
Kilka niesolonych pistacji do dekoracji.
(z sycylijskim kremem pistacjowym)
kruche ciasto na babeczki:
300g mąki,
200g masła
100g cukru pudru
2 żółtka
Zagnieść, schłodzić 30 min., a następnie upiec babeczki. Po ostygnięciu posmarować gorzką czekoladą roztopioną z odrobiną śmietanki 36% i whisky.
Krem:
oryginalny, włoski krem pistacjowy 190g - ok. 1/2 słoiczka wymieszany z 3 łyżkami mascarpone.
Kilka niesolonych pistacji do dekoracji.
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11848
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Moniko w ramach przygotowań świątecznych ponownie przeczytałam cały wątek. Popełniłam babeczki z kremem pistacjowym i zamierzam piec chleb pod pokrywką. Piekę pszenno -żytni na zakwasie w zwykłej blaszce, ale Twój przepis mnie zaintrygował.
Dobrych spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.
Dobrych spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.
- Przemekt23
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1198
- Od: 13 gru 2013, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Soniu ja ten chlebek piekłem i nadal piekę z przepisu Moni. Mówię ci bajka. Jak spróbujesz będziesz chciała więcej. Polecam bardzo!!!
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Przedwojenny tort czekoladowy
Tort ten należy do najwytworniejszych ciast
Składniki
160 g miękkiego masła masła
160 g mielonych migdałów
130 g cukru (można dodać nieco mniej)
80 g mąki
2 tabliczki czekolady (1 x gorzka, 1 x mleczna)
4 jajka
10 goździków
2 łyżeczki mielonego cynamonu
dowolna konfitura do przełożenia
orzechy do dekoracji
Wykonanie
Oddzielić żółtka od białek, goździki utrzeć w moździerzu na pył. Pół tabliczki gorzkiej i pół tabliczki mlecznej czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.
W tym czasie mikserem utrzeć do białości masło z czterema żółtkami i cukrem. Dodać ostudzoną czekoladę, cynamon i goździki i dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mielone migdały.
Z pozostałych 4 białek ubić sztywną pianę i wraz 80 g mąki dodać do masy migdałowej.
* Ciasto można upiec w całości w jednej tortownicy lub, jak zaleca oryginalny przepis - podzielić na 3 porcje i każdą wypiec osobno.
Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku w tortownicy o średnicy 21 cm przez ok 35-40 minut (* UWAGA! Jeśli pieczemy pojedynczo trzy blaty ciasta, czas pieczenia skrócić do ok 18-20 minut!)
Po wystudzeniu przełożyć blaty konfiturą oraz oblać lekko przestudzoną czekoladą (pozostałe pół tabliczki czekolady gorzkiej i pół tabliczki czekolady mlecznej rozpuścić w kąpieli wodnej z kilkoma łyżeczkami masła). Tort ubrać migdałami lub posiekanymi orzechami.
Tort ten należy do najwytworniejszych ciast
Składniki
160 g miękkiego masła masła
160 g mielonych migdałów
130 g cukru (można dodać nieco mniej)
80 g mąki
2 tabliczki czekolady (1 x gorzka, 1 x mleczna)
4 jajka
10 goździków
2 łyżeczki mielonego cynamonu
dowolna konfitura do przełożenia
orzechy do dekoracji
Wykonanie
Oddzielić żółtka od białek, goździki utrzeć w moździerzu na pył. Pół tabliczki gorzkiej i pół tabliczki mlecznej czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.
W tym czasie mikserem utrzeć do białości masło z czterema żółtkami i cukrem. Dodać ostudzoną czekoladę, cynamon i goździki i dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mielone migdały.
Z pozostałych 4 białek ubić sztywną pianę i wraz 80 g mąki dodać do masy migdałowej.
* Ciasto można upiec w całości w jednej tortownicy lub, jak zaleca oryginalny przepis - podzielić na 3 porcje i każdą wypiec osobno.
Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku w tortownicy o średnicy 21 cm przez ok 35-40 minut (* UWAGA! Jeśli pieczemy pojedynczo trzy blaty ciasta, czas pieczenia skrócić do ok 18-20 minut!)
Po wystudzeniu przełożyć blaty konfiturą oraz oblać lekko przestudzoną czekoladą (pozostałe pół tabliczki czekolady gorzkiej i pół tabliczki czekolady mlecznej rozpuścić w kąpieli wodnej z kilkoma łyżeczkami masła). Tort ubrać migdałami lub posiekanymi orzechami.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Soniu, jak Ci smakowały babeczki?
Przemuś - dziękuję
Przemuś - dziękuję
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Kurczak z szynką parmeńską i selerem naciowym
Składniki:
pojedyncza pierś z kurczaka
plaster szynki parmeńskiej
niewielka garść sera mozzarella
sól, pieprz
oliwa
Panierka:
mąka
jajko
płatki migdałów
Sos:
łyżeczka chili
cebula
3 łodygi selera naciowego
puszka krojonych pomidorów
garść parmezanu
Wykonanie:
Przygotuj kurczaka: Pojedynczą pierś z kurczaka rozkrój na pół. Do środka włóż plaster szynki parmeńskiej i starty ser mozzarella. Posyp pieprzem, solą i złóż. Mięso obtocz w mące, a potem w roztrzepanym jajku. Do miski wsyp płatki migdałów, dopraw je chili w proszku i w tej mieszance obtocz pierś z kurczaka. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż kurczaka z obu stron.
Przygotuj sos: Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną cebulę wraz z pokrojonym selerem naciowym.
Dodaj pomidory z puszki i podduś.
Przygotuj danie: Do formy wlej przygotowany sos, wyłóż pierś z kurczaka
i przykryj kolejną warstwą sosu. Posól, popieprz i posyp startym parmezanem.
Piecz przez 25 minut w temp. 180°C.
Składniki:
pojedyncza pierś z kurczaka
plaster szynki parmeńskiej
niewielka garść sera mozzarella
sól, pieprz
oliwa
Panierka:
mąka
jajko
płatki migdałów
Sos:
łyżeczka chili
cebula
3 łodygi selera naciowego
puszka krojonych pomidorów
garść parmezanu
Wykonanie:
Przygotuj kurczaka: Pojedynczą pierś z kurczaka rozkrój na pół. Do środka włóż plaster szynki parmeńskiej i starty ser mozzarella. Posyp pieprzem, solą i złóż. Mięso obtocz w mące, a potem w roztrzepanym jajku. Do miski wsyp płatki migdałów, dopraw je chili w proszku i w tej mieszance obtocz pierś z kurczaka. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż kurczaka z obu stron.
Przygotuj sos: Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną cebulę wraz z pokrojonym selerem naciowym.
Dodaj pomidory z puszki i podduś.
Przygotuj danie: Do formy wlej przygotowany sos, wyłóż pierś z kurczaka
i przykryj kolejną warstwą sosu. Posól, popieprz i posyp startym parmezanem.
Piecz przez 25 minut w temp. 180°C.
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Wracam do pieczenia chlebka .
Różne przepisy trafiają w łapki , staram się je wypróbować by z nich wybrać te "dla siebie "
Przed świętami pod młotek poszedł polecany przez Ciebie , pieczony w żaroodpornym .
Jedyne co , dodałam czarnuszki , słonecznika i ciut siemienia a i piekłam w podłużnym a nie okrągłym
Chlebek wyszedł super dzisiaj mam zamówienie na kolejny bo bardzo posmakował .
Kromki można kroić cieniutko , nie rozwala się co jest też zaletą
Tu akuratnie krojony jeszcze gorący bo domownicy nie mogli się doczekać stąd nie kromka a pajda
Różne przepisy trafiają w łapki , staram się je wypróbować by z nich wybrać te "dla siebie "
Przed świętami pod młotek poszedł polecany przez Ciebie , pieczony w żaroodpornym .
Jedyne co , dodałam czarnuszki , słonecznika i ciut siemienia a i piekłam w podłużnym a nie okrągłym
Chlebek wyszedł super dzisiaj mam zamówienie na kolejny bo bardzo posmakował .
Kromki można kroić cieniutko , nie rozwala się co jest też zaletą
Tu akuratnie krojony jeszcze gorący bo domownicy nie mogli się doczekać stąd nie kromka a pajda
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Bardzo się cieszę, że przepis smakuje. Ja również robię ten chlebek dodając różne nasiona, posypuję też ziarnami sezamu, słonecznika, dodaje żurawinę itp. Zawsze smakuje bardzo dobrze
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Makowa Panienka
Ciasto:
* 150 g maku
* 100 g wiórków kokosowych
* 100 g mielonych migdałów
* 100 g cukru
* 8 białek
* 4 żółtka
Krem:
* 2 budynie śmietankowe
* 350 ml mleka UHT
* 200 ml soku cytrynowego (ze świeżych cytryn)
* 200 g cukru
* 4 żółtka
* 200 g miękkiego masła
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy po łyżce cukier. Miksujemy do chwili, aż masa stanie się gęsta i mocno błyszcząca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy, przez około 5 minut.
Mak łączymy z kokosem i migdałami. Dodajemy do piany jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników.
Dwie foremki o wymiarach 24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 20 minut (ciasta nie można przesuszyć?).
Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy krem.
Mleko łączymy z sokiem z cytryny (musi być?? to mleko UHT, a nie np. pasteryzowane czy świeże, ponieważ po dodaniu soku z cytryny inne niż UHT się zważy). Odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy z cukrem. Z odlanym mlekiem mieszamy budynie i żółtka. Wlewamy na gotujące się mleko i przygotowujemy budyń intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Budyń odstawiamy do wystygnięcia.
Miękkie masło miksujemy na białą, puszystą masę. Do masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do chwili utworzenia się gładkiego kremu.
Krem rozsmarowujemy na placku makowo kokosowym i przykrywamy go drugim ciastem. Dociskamy i wstawiamy do lodówki aby masa zastygła (co najmniej 3-4 godziny).
Ciasto można udekorować? polewą z białej czekolady.
Smacznego
Ciasto:
* 150 g maku
* 100 g wiórków kokosowych
* 100 g mielonych migdałów
* 100 g cukru
* 8 białek
* 4 żółtka
Krem:
* 2 budynie śmietankowe
* 350 ml mleka UHT
* 200 ml soku cytrynowego (ze świeżych cytryn)
* 200 g cukru
* 4 żółtka
* 200 g miękkiego masła
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy po łyżce cukier. Miksujemy do chwili, aż masa stanie się gęsta i mocno błyszcząca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy, przez około 5 minut.
Mak łączymy z kokosem i migdałami. Dodajemy do piany jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników.
Dwie foremki o wymiarach 24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 20 minut (ciasta nie można przesuszyć?).
Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy krem.
Mleko łączymy z sokiem z cytryny (musi być?? to mleko UHT, a nie np. pasteryzowane czy świeże, ponieważ po dodaniu soku z cytryny inne niż UHT się zważy). Odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy z cukrem. Z odlanym mlekiem mieszamy budynie i żółtka. Wlewamy na gotujące się mleko i przygotowujemy budyń intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Budyń odstawiamy do wystygnięcia.
Miękkie masło miksujemy na białą, puszystą masę. Do masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do chwili utworzenia się gładkiego kremu.
Krem rozsmarowujemy na placku makowo kokosowym i przykrywamy go drugim ciastem. Dociskamy i wstawiamy do lodówki aby masa zastygła (co najmniej 3-4 godziny).
Ciasto można udekorować? polewą z białej czekolady.
Smacznego
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Ciasto Pijak
Pijak to wielowarstwowe ciasto składające się z biszkoptu i ciasta makowo- kokosowego. Przełożone jest powidłami lub dżemem i masą budyniową. Górna warstwa to mocno pijane biszkopty zalane polewą czekoladową. Ciasto jest bogate, wielosmakowe i alkoholowe.
Składniki na ok. 30 sztuk:
Biszkopt:
4 jajka
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki lub skrobi ziemniaczanej
0,75 szklanki cukru
2 łyżki wody
Poncz:
20ml wódki
20ml wody
Ciasto makowo- kokosowe:
6 białek
130g cukru pudru
150g suchego maku
150g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
6 żółtek
80g cukru
25g mąki pszennej
25g mąki ziemniaczanej
375ml mleka
250g masła
Polewa czekoladowa:
100g masła
50g kakao
120g cukru pudru
4 łyżki mleka
Dodatkowo:
400- 450g powideł śliwkowych
ok. 200g biszkoptów okrągłych (lub herbatników)
ok. 200- 250ml likieru pomarańczowego (lub rumu, wódki)
wiórki kokosowe (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować ciasto makowo- kokosowe.
Mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce. Odstawić na bok.
Białka ubić na sztywną pianę.
Następnie dodawać stopniowo cukier. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką wymieszany mak z wiórkami i proszkiem do pieczenia.
Piec w tej samej formie co biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 30 minut w w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować poncz.
Wódkę wymieszać z wodą i nasączyć biszkopt. Następnie rozsmarować powidła śliwkowe. Na powidła położyć ciasto makowo- kokosowe.
Przygotować masę budyniową. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodać obie mąki.
W międzyczasie zagotować mleko.
Dalej miksując masę jajeczną wlewać cienkim strumieniem gorące mleko. Następnie postawić garnek z masą na piecu i ciągle mieszając, zagotować. Gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje.
Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch).
Pozostawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę.
Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Masę budyniową rozsmarować na cieście makowo- kokosowym.
Likier pomarańczowy (lub inny alkohol) nalać do głębokiego talerza lub miseczki.
Biszkopty moczyć z obu stron w alkoholu i układać rzędami na masie budyniowej.
Przygotować polewę czekoladową.
Masło roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować. Polewę rozłożyć na biszkoptach.
Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie można posypać z góry wiórkami kokosowymi.
Smacznego.
Porada: Nóż zanurzyć w wodzie przed krojeniem, wówczas polewa nie będzie się mocno do niego kleić.
Pijak to wielowarstwowe ciasto składające się z biszkoptu i ciasta makowo- kokosowego. Przełożone jest powidłami lub dżemem i masą budyniową. Górna warstwa to mocno pijane biszkopty zalane polewą czekoladową. Ciasto jest bogate, wielosmakowe i alkoholowe.
Składniki na ok. 30 sztuk:
Biszkopt:
4 jajka
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki lub skrobi ziemniaczanej
0,75 szklanki cukru
2 łyżki wody
Poncz:
20ml wódki
20ml wody
Ciasto makowo- kokosowe:
6 białek
130g cukru pudru
150g suchego maku
150g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
6 żółtek
80g cukru
25g mąki pszennej
25g mąki ziemniaczanej
375ml mleka
250g masła
Polewa czekoladowa:
100g masła
50g kakao
120g cukru pudru
4 łyżki mleka
Dodatkowo:
400- 450g powideł śliwkowych
ok. 200g biszkoptów okrągłych (lub herbatników)
ok. 200- 250ml likieru pomarańczowego (lub rumu, wódki)
wiórki kokosowe (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować ciasto makowo- kokosowe.
Mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce. Odstawić na bok.
Białka ubić na sztywną pianę.
Następnie dodawać stopniowo cukier. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką wymieszany mak z wiórkami i proszkiem do pieczenia.
Piec w tej samej formie co biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 30 minut w w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować poncz.
Wódkę wymieszać z wodą i nasączyć biszkopt. Następnie rozsmarować powidła śliwkowe. Na powidła położyć ciasto makowo- kokosowe.
Przygotować masę budyniową. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodać obie mąki.
W międzyczasie zagotować mleko.
Dalej miksując masę jajeczną wlewać cienkim strumieniem gorące mleko. Następnie postawić garnek z masą na piecu i ciągle mieszając, zagotować. Gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje.
Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch).
Pozostawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę.
Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Masę budyniową rozsmarować na cieście makowo- kokosowym.
Likier pomarańczowy (lub inny alkohol) nalać do głębokiego talerza lub miseczki.
Biszkopty moczyć z obu stron w alkoholu i układać rzędami na masie budyniowej.
Przygotować polewę czekoladową.
Masło roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować. Polewę rozłożyć na biszkoptach.
Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie można posypać z góry wiórkami kokosowymi.
Smacznego.
Porada: Nóż zanurzyć w wodzie przed krojeniem, wówczas polewa nie będzie się mocno do niego kleić.
Re: Kuchenne improwizacje Moni
tija a co Ty nam tu pokazujesz za popękany placek?