a gdzie je zamówiłaś bo Puscha też bym chciałaWczoraj sobie zamówiłam kolejne roślinki, między innymi Pinus pumila Daijer's Dwarf i Picea abies Pusch
ogród Agaty (sure)
- katik
- 1000p
- Od: 2 sty 2011, o 16:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: ogród Agaty (sure)
Agatko fajnie być tak blisko z sarenkami
- Sure
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Olu, wciąga i to bardzo!
A przy okazji przeglądając oferty w necie natrafiłam na swoją tajemniczą roślinę, której nie mogłam zidentyfikować http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=154
podejrzewano, ze to stopowiec, na stronie sklepu ma nazwę Peltoboykinia tellimoides. No, bardzo jestem ciekawa, czy i co mi z tego wyrośnie! ;)
Aga, za parę lat pewnie będziemy obserwować zjawisko "znikającego trawnika"
A w ogóle to śmiesznie z tym mrozem, bo ja zime ogólnei lubię. Parę lat temu odkrylam narty i odtąd zaczęła mi się zima podobać. Ale nie w ogrodzie!!
Kasiu, te ostatnie sadzonki zamówiłam u forumowej Marzenki, http://www.darob.pl
A nasze sarenki tez bardzo lubimy. Obawiam się, że trudno im będzie tak sobie spacerować, gdy działka za nami zostanie zabudowana. Ale na razie tam pusto... a zające i wiewiórki sobie i tak poradzą, biegają swobodnie pomimo ogrodzenia! ;)
A przy okazji przeglądając oferty w necie natrafiłam na swoją tajemniczą roślinę, której nie mogłam zidentyfikować http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=154
podejrzewano, ze to stopowiec, na stronie sklepu ma nazwę Peltoboykinia tellimoides. No, bardzo jestem ciekawa, czy i co mi z tego wyrośnie! ;)
Aga, za parę lat pewnie będziemy obserwować zjawisko "znikającego trawnika"
A w ogóle to śmiesznie z tym mrozem, bo ja zime ogólnei lubię. Parę lat temu odkrylam narty i odtąd zaczęła mi się zima podobać. Ale nie w ogrodzie!!
Kasiu, te ostatnie sadzonki zamówiłam u forumowej Marzenki, http://www.darob.pl
A nasze sarenki tez bardzo lubimy. Obawiam się, że trudno im będzie tak sobie spacerować, gdy działka za nami zostanie zabudowana. Ale na razie tam pusto... a zające i wiewiórki sobie i tak poradzą, biegają swobodnie pomimo ogrodzenia! ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- Sure
sorki, post mi się zdublował, zamiast edytować!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- katik
- 1000p
- Od: 2 sty 2011, o 16:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
"znikający trawnik" za parę lat
myślę że duzo szybciej
myślę że duzo szybciej
Oj, tak... znacznie szybciej
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
Ja tez myślę że duuuużo, dużo szybciej
- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Agatko .
Spacerkiem dotarłam aż tutaj. A było co po drodze pooglądać.
Masz wspaniałe możliwości i perspektywy. I myślę, że stworzysz wspaniały ogród.
Zanim się spostrzeżesz, rośliny poszybują wysoko w górę
zwłaszcza, że jak piszesz, masz glinę. A ona wcale nie jest taka zła.
Jest trochę roślin, które wręcz uwielbiają takie warunki.
Piszę to z całym przekonaniem bo u mnie też jest takie podłoże i też po deszczu stoi woda.
Oczywiście róże miałyby jak w raju .
Twoja przygoda z ogrodem trochę mi przypomina moje początki więc tym bardziej kibicuję i będę podglądać efekty.
A tymczasem zmykam życząc szybkiej wiosny.
Spacerkiem dotarłam aż tutaj. A było co po drodze pooglądać.
Masz wspaniałe możliwości i perspektywy. I myślę, że stworzysz wspaniały ogród.
Zanim się spostrzeżesz, rośliny poszybują wysoko w górę
zwłaszcza, że jak piszesz, masz glinę. A ona wcale nie jest taka zła.
Jest trochę roślin, które wręcz uwielbiają takie warunki.
Piszę to z całym przekonaniem bo u mnie też jest takie podłoże i też po deszczu stoi woda.
Oczywiście róże miałyby jak w raju .
Twoja przygoda z ogrodem trochę mi przypomina moje początki więc tym bardziej kibicuję i będę podglądać efekty.
A tymczasem zmykam życząc szybkiej wiosny.
- iwa27
- 1000p
- Od: 19 maja 2009, o 07:59
Gratuluje zakupów. Mam Pusha on jest przepiękny wiosną bo ma różowe przyrosty. Mam go na skarpie pod oknem u samej góry, żeby go nic nie zasłoniło
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
Agato, masz młody ogród i roślinki jeszcze nieduże. Ale bardzo dużo już ich posadziłaś- kawał roboty zrobiłaś Z każdym rokiem będzie coraz piękniej. Zresztą, widać to na wizualizacji twojego ogrodu przyszłości. Póki co, możesz się cieszyć wspaniałą zieloną ścianą drzew za płotem. Nie ma więc wrażenia pustki. Zazdroszczę odwiedzających cię saren. Wspaniale pokazujesz swój ogród i opowiadasz o twoich w nim dokonaniach. Będę z przyjemnościa do ciebie zaglądać. Ja też nie moge już doczekać się wiosny Pozdrawiam.
- Sure
Anetko, Kasiu, Agatko - pewnie macie rację, trawnik szybciej mi się zmniejszy, sądząc po tym, co już zamówiłam, a czego nie bylo w planach!
Asiu, witaj i u mnie. To co piszesz mnie trochę podbudowuje. Zastanawiam się, jakie jeszcze rośliny oprócz róż dobrze się czują na glinie. Z tych, które posadziłam - część na pewno.Mam nadzieję, że i wrzosy sobie jakoś poradzą?
Iwo, własnie sama nie wiem, gdzie posadzić tego Pusha, sadzonka będzie malutka, ale kiedy przyjdzie, będę ja "przymierzać" w różne miejsca, zobaczymy, co wyjdzie. Zależy mi na takim, gdzie docelowo będzie czuł się dobrze, żeby nie przesadzać, jak coś go zasłoni...
Izo, dzięki za mile słowa, też ta wizualizacja mi pomaga. Ale to jeszcze sporo lat, zanim osiągnę taki efekt, pod warunkiem, że wszystko będzie dobrze rosło...
Zaglądajcie do mnie i podtrzymujcie mnie na duchu - dobrze mi to robi na samopoczucie!
Asiu, witaj i u mnie. To co piszesz mnie trochę podbudowuje. Zastanawiam się, jakie jeszcze rośliny oprócz róż dobrze się czują na glinie. Z tych, które posadziłam - część na pewno.Mam nadzieję, że i wrzosy sobie jakoś poradzą?
Iwo, własnie sama nie wiem, gdzie posadzić tego Pusha, sadzonka będzie malutka, ale kiedy przyjdzie, będę ja "przymierzać" w różne miejsca, zobaczymy, co wyjdzie. Zależy mi na takim, gdzie docelowo będzie czuł się dobrze, żeby nie przesadzać, jak coś go zasłoni...
Izo, dzięki za mile słowa, też ta wizualizacja mi pomaga. Ale to jeszcze sporo lat, zanim osiągnę taki efekt, pod warunkiem, że wszystko będzie dobrze rosło...
Zaglądajcie do mnie i podtrzymujcie mnie na duchu - dobrze mi to robi na samopoczucie!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
Agatko ja kiedyś oglądając piękne ogrody byłam nieco przerażona iż wieki będę czekała na podobne efekty...teraz wiem że najciekawszy okres to właśnie ten jak planujemy ,sadzimy-przesadzamy.
Agatko już niedługo się zacznie
Agatko już niedługo się zacznie
- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agatko, u mnie doskonale rosną wszelkie kaliny (angielskia, japońska, koreańska, burkwooda, wonna, praska, koralowa i "Escimo")
trawy ozdobne, guzikowiec, kielichowiec, ambrowiec, dąb błotny, oczary, fotergilla, derenie, grujecznik, leszczyny. Rh i azalie też mają się dobrze, tylko im przygotowałam ziemię, rozluźniając ją kwaśnym torfem. To z liściastych. Iglaste to cisy, cyprysiki, sosny (o dziwo), choiny i świerki.
No i nie daję dużo nawozów, bo w ciężkiej glinie nie wypłukują się tak szybko. Daję 1/2 a nawet 1/3 ilości podanych na opakowaniu.
Rozrzucam za to kompost, który "się robi" w kącie ogrodu. To podobno najlepszy sposób na ciężką ziemię (a najlepiej jakby były do tego dżdżownice - wtedy robota z mieszaniem sama się zrobi )
trawy ozdobne, guzikowiec, kielichowiec, ambrowiec, dąb błotny, oczary, fotergilla, derenie, grujecznik, leszczyny. Rh i azalie też mają się dobrze, tylko im przygotowałam ziemię, rozluźniając ją kwaśnym torfem. To z liściastych. Iglaste to cisy, cyprysiki, sosny (o dziwo), choiny i świerki.
No i nie daję dużo nawozów, bo w ciężkiej glinie nie wypłukują się tak szybko. Daję 1/2 a nawet 1/3 ilości podanych na opakowaniu.
Rozrzucam za to kompost, który "się robi" w kącie ogrodu. To podobno najlepszy sposób na ciężką ziemię (a najlepiej jakby były do tego dżdżownice - wtedy robota z mieszaniem sama się zrobi )
Gratuluję zakupu Puscha. Na pewno nie zawiedziesz się na nim
No i podzielam opinie o tym, że trawnik zniknie szybciej, niż zakładasz
No i podzielam opinie o tym, że trawnik zniknie szybciej, niż zakładasz