Ogród Dorbie
- Sure
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Dorbie
Hm, już któryś raz czytam o problemach z himalajkami, a właśnie jedną zakupiłam, zastanawiam się, czy sadzić w planowanym miejscu na słońcu. Co prawda tam zacisznie, ale z drugiej strony też przylega do dodatkowego miejsca parkingowego, nie wiem, czy Młody będzie ją oszczędzał parkując?
Jeśli chodzi o drzewka owocowe, to chyba nie poradzę, sama mam tylko pigwowca i świdośliwę, ale to bardziej ozdobnie. Dosadzę jeszcze żurawinę, bo też mam sadzonkę. Mając miejsce na sad pewnie pomyślałabym o orzechu, poziomkach i jabłoni, bo lubię... ;)
Jeśli chodzi o drzewka owocowe, to chyba nie poradzę, sama mam tylko pigwowca i świdośliwę, ale to bardziej ozdobnie. Dosadzę jeszcze żurawinę, bo też mam sadzonkę. Mając miejsce na sad pewnie pomyślałabym o orzechu, poziomkach i jabłoni, bo lubię... ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
Szkółka w Kowalach naprzeciwko stacji benzrispetto pisze:Ad o jakiej szkółki miałaś zamiar się wybrać? Bo też szukam jakiegoś ciekawego wysoko szczepionego klonu
Dzisiaj w końcu piękna pogoda i wolny dzień - w ogrodzie oczywiście ale jeden dzień to krótko
Akurat dostalam paczki z zamówionymi roślinkami, więc miałam co robić
Obsadziłam do końca rabatke naprzeciwko tarasu. Jak na razie proporcje są zaburzone ale tak to ok
Zaczęliśmy organizować bok domu w cieniu, za drewutnią. Posadzona jodła kaukaska, wilgotno i zasłonięte; dwa żywotnikowce, bluszcz na ziemię jako okrywa
Domeczek to zamknięcie rury z odprowadzenia wody z części dachu i spływającej z wyższych partii działki
I funkie i żurawka świeżo posadzone
świeżo posadzone świerki Coniki między tawułami. Taka kompozycja po prostu musi byc w ogrodzie
Akurat dostalam paczki z zamówionymi roślinkami, więc miałam co robić
Obsadziłam do końca rabatke naprzeciwko tarasu. Jak na razie proporcje są zaburzone ale tak to ok
Zaczęliśmy organizować bok domu w cieniu, za drewutnią. Posadzona jodła kaukaska, wilgotno i zasłonięte; dwa żywotnikowce, bluszcz na ziemię jako okrywa
Domeczek to zamknięcie rury z odprowadzenia wody z części dachu i spływającej z wyższych partii działki
I funkie i żurawka świeżo posadzone
świeżo posadzone świerki Coniki między tawułami. Taka kompozycja po prostu musi byc w ogrodzie
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeny, kawal dobrej roboty odwalilas - czapki z glow
Ale Ty masz reflex, tylko zamieściłam zdjęcia, juz odpowiedź. Dzięki wielkie.
Jeszcze przerzucilismy cały kompost, bo Krzysiek zrobił nowy kompostownik na dwie komory i to pod wierzba w zacisznym miejscu
I kilka miniaturek
Jeszcze przerzucilismy cały kompost, bo Krzysiek zrobił nowy kompostownik na dwie komory i to pod wierzba w zacisznym miejscu
I kilka miniaturek
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Akurat jak otworzylam forum, to Twoj topik byl pierwszy
Ja mam naturalny kompostownik za wielkim plozacym iglakiem rosl ogromny jesion, trzy lata temu jak przeszla wichura, to mi ten jesion wyrwalo. Zrobila sie wielka dziura ale naokolo bylo jeszcze czesc jesionu ... wygladalo to jak duza beczka wkopana w ziemie. No i w ta beczke sypalismy skoszona trawe, sciete badyle itp dol sie zapelnil i bylo ok. Zapomnialam o tym, bo bylo prosto a za iglakiem nie widac ... dopiero jak robili mi obok miejsce parkingowe i zaczeli ziemie sciagac, to trzeba bylo resztke korzeni wyciagnac. No i okazalo sie ze mam super ziemie w tym miejscu to nic nie sadze, tylko wybieram ziemie jak mi potrzeba.
Ja mam naturalny kompostownik za wielkim plozacym iglakiem rosl ogromny jesion, trzy lata temu jak przeszla wichura, to mi ten jesion wyrwalo. Zrobila sie wielka dziura ale naokolo bylo jeszcze czesc jesionu ... wygladalo to jak duza beczka wkopana w ziemie. No i w ta beczke sypalismy skoszona trawe, sciete badyle itp dol sie zapelnil i bylo ok. Zapomnialam o tym, bo bylo prosto a za iglakiem nie widac ... dopiero jak robili mi obok miejsce parkingowe i zaczeli ziemie sciagac, to trzeba bylo resztke korzeni wyciagnac. No i okazalo sie ze mam super ziemie w tym miejscu to nic nie sadze, tylko wybieram ziemie jak mi potrzeba.
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dorbie, rzeczywiście - super to wygląda. Mnie nie udało się ostatnio zrobić nawet ułamka tej pracy. A kompostownika zazdroszczę, ale w końcu nie mam pomysłu, gdzie swój umieścić. Pasowałby za dębami, ale tam w pobliżu ma być ławeczka, latem niezbyt miło byłoby siedzieć w takim sąsiedztwie... ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
Świetny pomysłJule pisze:Akurat jak otworzylam forum, to Twoj topik byl pierwszy
Kompostownik nie smierdzi, przesypuje sie go ziemia i bakteriami. Jakbys dala jakies pnącze obok, żeby osłonic od ogroduJule pisze:Akurat jak otworzylam forum, to Twoj topik byl pierwszy
kawał dobrej roboty!!!
Pozdrawiam cieplutko. Arleta (Aka)
Miejsko-wiejski ogród Aki
Miejsko-wiejski ogród Aki
Super to wygląda, kawał dobrej roboty