Szpinak warzywny( Spinacia oleracea )
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szpinak ( Spinacia oleracea )
Z pięciu nasion mam dwie ładne sadzonki Malabara. Szukam info o jego uprawie i znalazłam ciekawą stronę;
http://ziolazodleglychkrain.blogspot.com/
Wygląda na to,że jest dobry na wszystko
Jutro jedną sztukę sadzę przy siatce,a druga idzie do donicy.
http://ziolazodleglychkrain.blogspot.com/
Wygląda na to,że jest dobry na wszystko
Jutro jedną sztukę sadzę przy siatce,a druga idzie do donicy.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
KaLo moje Malabarki wyjrzały z ziemi. Mają ok 2 cm wzrostu
Moje szpinaki w tym roku to jakaś porażka
Siany na przełomie marzec/kwiecień szpinak Matador i Industra ma 5 cm, 2-3 mini liście właściwe i już kwitnie Domyślam się, że zbyt gęsto posiany, a ja z lenistwa nie zrobiłam jeszcze przerywki, bo czekałam aż jeszcze podrośnie.
To by się zgadzało:
Jedyną chyba zadowalającą rzeczą jest to, że kwitnący rok temu w lato (!) szpinak nowozelandzki wysiał się sam i uszczęśliwił mnie dzisiaj widok 3 małych sadzonek. Dobre i to
Siany na przełomie marzec/kwiecień szpinak Matador i Industra ma 5 cm, 2-3 mini liście właściwe i już kwitnie Domyślam się, że zbyt gęsto posiany, a ja z lenistwa nie zrobiłam jeszcze przerywki, bo czekałam aż jeszcze podrośnie.
To by się zgadzało:
Mój wyczekiwany Malabarski którego mam w sumie 5 szt, ma ziemiórki i jest przez to opóźniony. W najbliższym tygodniu przesadzę go do gruntu, aby ziemiórki się wyprowadziły, może je coś zje tam w tej dziczy Oczywiście mam na myśli ziemiórkiZa ciasno rosnący szpinak nie produkuje dużych liści i ma skłonności do wybijania w pędy nasienne.
http://www.e-ogrodek.pl/a/91,szpinak-przez-caly-rok
Jedyną chyba zadowalającą rzeczą jest to, że kwitnący rok temu w lato (!) szpinak nowozelandzki wysiał się sam i uszczęśliwił mnie dzisiaj widok 3 małych sadzonek. Dobre i to
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nie martw się Dominiko.Nowozelandczyka będzie wiecej.U mnie kiełkował przez całe lato
-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 maja 2015, o 22:55
Czy szpinak można uprawiać w doniczcze?Czy jeszcze jest czas na wysiew nasion?
Mój szpinak mocno zaatakowały mszyce.
A myślałem, że jego nic nie bierze...
Oberwałem zdrowe liście do zjedzenie a roślinki opryskałem Decis'em. Oby pomogło
A myślałem, że jego nic nie bierze...
Oberwałem zdrowe liście do zjedzenie a roślinki opryskałem Decis'em. Oby pomogło
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Zbyszku pryskałam domowymi miksturami. Owszem, mszyce wyglądały na padnięte ale co z tego jak liście przy prostowaniu i każdej próbie usunięcia mszyc zwyczajnie się łamią. Tak sobie pomyślałam, ze zadziałam podobnie jak z innymi osłabionymi stratą liści warzywami, zrobiłam międzyrzędowe podlewanie nawozem uniwersalnym. Efekt taki, że niezainfekowane liście rosliny urosły ale środki mają często pozwijane jak u brukselki. Nie mam pomysłu jak podbyć się mszyc z tej uprawy.
Moze malabarski jest mniej podatny?
Moze malabarski jest mniej podatny?
Pozdrawiam Jola
Witam. Chciałam tak na szybko zapytać, czy można teraz wysiać jeszcze szpinak? Nie mam czasu czytać całego wątku, a to mój pierwszy rok ze szpinakiem, tyle że wysiałam jakiś miesiąc temu do gruntu (bez moczenia) no i jedyne co mi urosło to trwaska, bo szpinaku zero
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
Nie ma sensu wysiewanie teraz szpinaku bo od razu wybije w pędy kwiatowe.
Poczekaj do sierpnia.
Poczekaj do sierpnia.
Pozdrawiam Wojtek
- grazka100
- 500p
Jeśli jest taka zimnica jak teraz: 6 - 8* rano, 11-15 w dzień, to nie są temperatury letnie. Mój na razie rośnie i nie wybija w kwiatostany. Zobaczymy kiedy stwierdzi, że już lato
Szpinak jest rośliną długiego dnia, więc przechodzi w fazę kwitnienia gdy długość dnia jest coraz dłuższa, a długość nocy coraz krótsza. Więc jeśli nie chcemy kwiatów i nasion - siejemy go wtedy gdy ilość dnia jest krótka, czyli wiosna/jesień.
Nie jestem pewna czy temperatura spełnia tu jakąś istotną rolę
To zjawisko nazywa się: fotoperiodyzm, więc dla ciekawych - można sobie poczytać więcej
Nie jestem pewna czy temperatura spełnia tu jakąś istotną rolę
To zjawisko nazywa się: fotoperiodyzm, więc dla ciekawych - można sobie poczytać więcej
- grazka100
- 500p
Czyli trzeba szpinak zacieniać
Może czarna podwójna flizelina??
Może czarna podwójna flizelina??