Kret, karczownik, nornica czy... - 3 cz.(2011.11 -

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
Awatar użytkownika
fanatic
100p
100p
Od: 9 paź 2006, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kret, nornica czy... - 3 cz.(2011.11 -

Post »

Mam działkę 12 lat i co sezon trwają zmagania z kretami. Próbowaliśmy nie mal wszystkiego. Od roku zrozumiałem że nie da się "zjeść ciasto i mieć ciastko" czyli albo radykalna wojna z kretem albo lepiej dać sobie sposób. Jedyna skuteczna broń - gazowanie - Quickphos lub Polytanol GR. Substancja pod wpływem wilgoci wydziela trujący gaz: zabija krety, nornice i inne gryzonie. Niestety ma pierwszą klasę toksyczności i stosowanie tego środka to nie zabawa, trzeba zachować szczególną ostrożność. Ktoś mi powie drogo prawie 200zł za 1kg. Zgadza się ale skutecznie i sumując wszystkie inne nieskuteczne odstraszacze to i tak wychodzi to dużo taniej.
regulamin
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Jak na działkach były dzikie koty,to nornic i kretów nie było.
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Udało mi się zdobyć Quickphops.Mam pytanie ,jak go stosować ? Czy wykładać tam gdzie kopczyk czy szukać korytarzy?
W moim ogrodzie między drzewami chodzi się jak po materacu sprężynowym,tyle jest korytarzy.
Nie bardzo wiem jak się zabrać do tematu.Dzisiaj stopił się śnieg i widać sporo kupek zrobionych pod śniegiem.
pozdrawiam
Alicja
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Gdzieś była taka porada.Jeżeli w okolicy widuje się ptaki drapieżne to dobrze jest wkopać na działce kilkumetrowy maszt z poprzeczką na górze.To taka ambona dla skrzydlatego myśliwego,żeby mógł przysiąść i poczekać na zwierzynę.
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Kontakt:

Post »

W moim ogrodzie 2 koty polują na ptaki nie na nornice i krety. Chodzą z dzwonkami, ale i tak wytępiły wszystkie kosy ku mojej rozpaczy. Teraz polują na wróble, a nawet za mewami się oglądają, krety im nie przeszkadzają. Mnie jednak bardzo przeszkadzały, szkód narobiły w drzewkach ryjąc pomiędzy korzeniami, nowoposadzone 2 grusze uschły i wypowiedziałam im wojnę. Quicphos wyłożyłam , po 2_3tabletki włożyłam w otwory wzdłuż mojego płotu na przyległej łące dzikiej i bezpańskiej. Otwory zatkałam darnią i na razie nie odwiedzają mojego ogrodu, choć na łące buszują. Nie cieszę się za bardzo,ale zapas quicphosu mam duży, więc sobie poradzę.
ania1590
Awatar użytkownika
fanatic
100p
100p
Od: 9 paź 2006, o 12:31

Post »

Wrzucam tylko w te otwory gdzie pojawiają się nowe kopce. Wrzucam 1-2 kulki na otwór i zatykam lekko ziemia by uwalniający się gaz nie wydostawał się nad powierzchnie ziemi. Środek stosuje się na glebie niezamarzniętej, gleba jak jest wilgotna to dobrze ale nie może być za dużo wilgoci. Jak świeżych kopców jest obok siebie bardzo dużo, to wrzucam środek co któryś otwór. Proszę uważać na Quickphos i nie stosować jak w powietrzu jest dużo wilgoci bo od razu preperta reaguje z wodą i zaczyna wydzielać gaz. Gaz jest silnie trujący nie należy go wdychać. Najlepiej nałożyć nawet taką zwykłą maseczkę antypyłową przy aplikacji preparatu.
regulamin
Awatar użytkownika
aniaa73
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 sty 2016, o 00:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zamówiłam sobie Odstraszacz dźwiękowy /Admin
Podobno skuteczne. Przetestuje i zobaczę jak jest w rzeczywistości :wink:
miroslawiec
50p
50p
Od: 24 kwie 2014, o 20:37

Post »

Aniaa73
U mojego kolegi odstraszacz dźwiękowy po DWÓCH TYGODNIACH był na szczycie KRETOWISKA.

pozdrawiam Kazik
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Skuteczność działania odstraszaczy zależy od długości aluminiowego grotu i czy grot emituje sygnały dźwiękowo - wibracyjne. Grot musi mieć długość około 38 - 43 cm. Krótsze są mało skuteczne.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Re: Kret,karczownik, nornica czy... - 3 cz.(2011.11 -

Post »

Moje koty są łowne niesamowicie ale jak im wytłumaczyć, żeby nie znosiły pożytecznych ptaszków, jaszczurek lub ryjówek.
Kreta upolowały kilka razy, i to były chyba krecie podrostki, częściej przynoszą polne myszy i nornice, ale tych ostatnich i tak za mało, bo u mnie najwięcej szkody robią karczowniki i nornice właśnie.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Tu się z Tobą zgadzam, moje koty są przekarmione. Bo mimo moich zakazów karmią je wszyscy, a najbardziej nie mam wpływu na wnuka i Babunię (95 lat). Oni by dawali jeść jak tylko kot się napatoczy.
Ale... mnie chodziło o to, jak zmusić koty do łowienia największych ogrodowych szkodników, jak kret czy nornica, bo ryjówki, których znoszą najwięcej żadnej szkody mi nie robią.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Mój ogród jest przy lesie i nie ma możliwości na stałe pozbyć się kretów. Co jakiś czas przychodzą w odwiedziny. Wszystko co się da ściółkuję naturalnymi sposobami więc dżdżownic mam pod dostatkiem na każdej rabacie. Do takiej stołówki zagląda od czasu do czasu kret. Pozwalam mu urzędować kilka dni w nadziei że wyłapie pędraki. Po kilku dniach, jak pokarze się kilka dorodnych kopców, biorę szczypce, kawałek szmatki. Szmatkę moczę w cuchnącym płynie do odstraszania kretów ( można dostać płyn za małe pieniądze w marketach) , namoczoną szmatkę wkładam do świeżej nory, najlepiej takiej którą kret kontrolował już przynajmniej raz . Norkę zatykam kawałkiem kory i obsypuję ziemią. I mam jakiś czas spokój.
janus_z
50p
50p
Od: 13 lut 2008, o 13:35

Post »

Już drugi rok walczę z nornicami (tak myślałem) i kretami - te wyłapałem w pułapki , wysypywałem granulki z Brosa na nornice, stosowałem świece bez rezultatu. Korzenie truskawek całkiem zjedzone, młode drzewka przewracają się same takie korzenie obgryzione teraz wydaje mi się, że to sprawka Karczownika, przedstawiam przykładowe foto objedzonej 3 letniej jabłonki, co o tym sądzicie?
Zamówiłem sobie teraz Quickphos mam nadzieję, że ten środek okaże się skuteczny.
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”