Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1
- vito157
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2009, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Lithops z nasion
Pisałeś.
Mea culpa...
Mea culpa...
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Żadna satysfakcja.
Po prostu lata praktyki...
Po prostu lata praktyki...
- vito157
- Od: 26 sie 2009, o 19:20
- Kontakt:
Chylę nisko czoło...hen_s pisze:Po prostu lata praktyki...
Żywe kamienie.
Potrzebuję pomocy. Nie wiem kompletnie nic o tym jak je "hodować". Kupiłam opakowanie nasion i teraz: kiedy najlepiej je umieścić w ziemi? Czy ktoś kto ma i się zna na tych roślinach mógłby mi pomóc, tak aby nie zmarnować nasion? Ponieważ nie mam za bardzo czasu zaglądać na forum to moje gadu-gadu: 1786309. Proszę, aby pisały tylko osoby znające się na kamieniach dobrze, a nie "to chyba jest to i tamto"...Pozdrawiam, Paulina.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Mógłbyś określić czas jaki Twoje nasiona spędziły w doniczkach trochę bardziej precyzyjnie. Poprzedni rok był niecałe 2 tygodnie temu ale również był i 12 miesięcy temu.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- gnet
- 500p
- Od: 13 wrz 2010, o 23:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Napisz w jakich warunkach je trzymasz, w jakim substracie, czy nasiona przysypałeś substratem czy nie, w jakiej temperaturze trzymałeś wysiewy, czy nie przesechł Ci substrat itp. Przyczyn takiego stanu, że nic nie wykiełkowało może być wiele.chomik77 pisze:Ja do 5 doniczek wysiałem nasiona i do dzisiejszego dnia od poprzedniego roku nie wykiełkowało nic.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Najważniejsze przy wysiewie litopsów (prócz ich dobrej jakości) jest sterylne podłoże oraz temperatura i oświetlenie. Przy niskiej temperaturze i bez doświetlania atakowane są przez grzyby i glony co skutkuje ich szybką śmiercią.
żywe kamienie marszczą się
Witam
założyłam nowy temat, bo nic nie znalazłam o kamieniach jedynie o wysiewie. jak co proszę o przeniesienie. z góry dziękuję.
Od niedawna posiadam żywe kamienie, i po jakimś tygodniu zaczęły one się marszczyć. Stoją na oknie wschodnim temp. 11*
Nie wiem czy dlatego że się klimatyzują po podróży czy coś im dolega, nie podlewam, proszę o radę co z nimi mam robić, czy jeszcze poczekać i zostawić w spokoju. Niestety nic nie znalazłam na ten temat, może ktoś miał podobny przypadek.
założyłam nowy temat, bo nic nie znalazłam o kamieniach jedynie o wysiewie. jak co proszę o przeniesienie. z góry dziękuję.
Od niedawna posiadam żywe kamienie, i po jakimś tygodniu zaczęły one się marszczyć. Stoją na oknie wschodnim temp. 11*
Nie wiem czy dlatego że się klimatyzują po podróży czy coś im dolega, nie podlewam, proszę o radę co z nimi mam robić, czy jeszcze poczekać i zostawić w spokoju. Niestety nic nie znalazłam na ten temat, może ktoś miał podobny przypadek.
- fera64
- 500p
- Od: 5 sty 2011, o 08:15
Re: żywe kamienie marszczą się
Fanka Mammillarii Pozdrawiam Kasia.
to że mogą wypuszczać nową parę liści to gdzieś wyczytałam, ale zastanawiam się czy jest to możliwe gdy roślina zimuje stąd mój niepokój a skoro może wypuszczać nowe liście to czy nie przenieść do cieplejszego pomieszczenia ??
- fera64
- 500p
- Od: 5 sty 2011, o 08:15
Żywe kamienie podczas zimowania marszcza sie i wysychają, dopiero po podlaniu na WIOSNĘ zaczynają wypuszczać nowe człony, jeśli przeniesiesz teraz do ciepła i podlejesz - zgniją.
Fanka Mammillarii Pozdrawiam Kasia.
właśnie o taką odpowiedz mi chodziło dziękuję i pozdrawiam
mogłby ktoś wypisać co potrzeba do podłoża żeby dobrze rosły?