Termin sadzenia cebul tulipanów
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tulipany - kiedy sadzić?
Najlepiej posadź gdzieś tak na przełomie września i października.
Mnie akurat najbardziej podobają się tulipany sadzone w większych grupach ale widziałam też sadzone w rządku wzdłuż ścieżki i też ładnie to wyglądało.
Mnie akurat najbardziej podobają się tulipany sadzone w większych grupach ale widziałam też sadzone w rządku wzdłuż ścieżki i też ładnie to wyglądało.
No bo tulipany sadzi się w grupach.Nie łączyć gatunkami a kolorami,wzór i kształt rabaty obojętny /chociaż ja preferuję prostokąt lub okrąg.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- kety
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 12:06
a ja wsypałam wszystkie do kosza i posadziłam jak leci i wyszło pięknie.
Kwitły całą wiosnę cała rabatka ok 120 szt. różne kolory i gatunki
Czytałam gdzieś, że nie lubią się z irysami ale o warzywach nie słyszałam.
Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !
Zuzanna, zakręcona na zielono !
Ja mam posadzone z irysami,ale irysy są inwazyjne i trzeba sporo im miejsca zostawić.Irysy zagłuszą po prostu tulipany jak będzie mało miejsca.A tak poza tym nie zauważyłem zgubnych skutków tego sąsiedztwa,a rosną razem od 4 lat.
Zamiast mercedesa kupa zielska
- avalonne
- 500p
- Od: 9 wrz 2012, o 22:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cebule tulipanów
Hej,
Odgrzebuję stary temat, bo sobie myślę, że na potrzeby jednej wątpliwości chyba szkoda zakładać nowego tematu....
Czytałam w tym temacie o okrywaniu cebulek na zimę liśćmi.
Czy tak okryć można też te, które już puściły kiełki? Bo moje niektóre cebulowe, sadzone we wrześniu już wykiełkowały: tulipany, szafirki, krokusy, narcyzy..... Są na ok 5 cm wysokie, a szafirki to już mają dłuuugie listki.
Chyba pierwszy raz tak mi się zdarzyło
Zastanawiałam się, czy nie przykryć ich gałązkami tui (cięłam je niedawno), a na to dać jeszcze włókninę. Czy pod samymi liśćmi nie wymarzną przez długą zimę?
Mamy ciepłą jesień i trochę się obawiam, żeby się nie rozpędziły w tym rośnięciu przed tęgimi mrozami....
Odgrzebuję stary temat, bo sobie myślę, że na potrzeby jednej wątpliwości chyba szkoda zakładać nowego tematu....
Czytałam w tym temacie o okrywaniu cebulek na zimę liśćmi.
Czy tak okryć można też te, które już puściły kiełki? Bo moje niektóre cebulowe, sadzone we wrześniu już wykiełkowały: tulipany, szafirki, krokusy, narcyzy..... Są na ok 5 cm wysokie, a szafirki to już mają dłuuugie listki.
Chyba pierwszy raz tak mi się zdarzyło
Zastanawiałam się, czy nie przykryć ich gałązkami tui (cięłam je niedawno), a na to dać jeszcze włókninę. Czy pod samymi liśćmi nie wymarzną przez długą zimę?
Mamy ciepłą jesień i trochę się obawiam, żeby się nie rozpędziły w tym rośnięciu przed tęgimi mrozami....
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Szafirki zawsze wypuszczają liście jesienią, to normalne.
U tulipanów i narcyzy to nienormalne.
Krokusy są i jesienne i wiosenne, musisz wiedzieć jakie posadziłaś.
U wiosennych to też nienaturalne.
U tulipanów i narcyzy to nienormalne.
Krokusy są i jesienne i wiosenne, musisz wiedzieć jakie posadziłaś.
U wiosennych to też nienaturalne.
- avalonne
- 500p
Wszystkie cebule są wiosenne i sadziłam na taką głębokość trzykrotnie większą niż cebule...
No i sadziłam we wrześniu. Tak w okolicach połowy miesiąca.
Pewnie to przez to, że do tej pory jeszcze przecież jest w miarę ciepło...
Cóż, chyba teraz już nic nie poradzę na to, że wyrosły, okryję, no i zobaczymy...
No i sadziłam we wrześniu. Tak w okolicach połowy miesiąca.
Pewnie to przez to, że do tej pory jeszcze przecież jest w miarę ciepło...
Cóż, chyba teraz już nic nie poradzę na to, że wyrosły, okryję, no i zobaczymy...
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja uważam,że okrywając je przysporzysz im więcej złego niż pożytku.Po pierwsze ,takie przykrycie stanowi wspaniałą kryjówkę dla gryzoni a te jak już znajdą się w pobliżu cebul (zwłaszcza tulipanów),to na pewno nie zostawią w spokoju tego smakołyku.Po drugie, takie dodatkowe okrycie pobudzi cebule do rośnięcia.Rośliny się "wyciągną", zbledną i dopiero teraz będą wrażliwe na ewentualne mrozy.A po trzecie u mnie co roku na jesieni tulipany,szafirki,hiacynty,rzadziej narcyzy wypuszczają listki.Niczym nigdy nie przykrywałam i nie zmarzły.Gorzej jeśli posadzi się je w podmokłym miejscu,wówczas istnieje duże ryzyko wygnicia cebul.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
- avalonne
- 500p
A mi pierwszy raz w tym roku wyrosły listki jesienią
A co roku sadzę mniej więcej o tej samej porze i w tym samym miejscu - tylko ziemię mieszam trochę. Dziwne to trochę...
Rozumiem, że pod agrowłókniną mogą sobie żerować nornice, ale może gałązki tui ochronią chociaż od mroźnego wiatru.... no albo te liście...
Żeby chociaż przestały już rosnąc i nie wyciągnęły się dłuższe przed mrozami ....
A co roku sadzę mniej więcej o tej samej porze i w tym samym miejscu - tylko ziemię mieszam trochę. Dziwne to trochę...
Rozumiem, że pod agrowłókniną mogą sobie żerować nornice, ale może gałązki tui ochronią chociaż od mroźnego wiatru.... no albo te liście...
Żeby chociaż przestały już rosnąc i nie wyciągnęły się dłuższe przed mrozami ....
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Avalonne mi w tamtym roku cebule (tulipany głównie) zrobiły psikusa i w listopadzie miały już 3-5cm listki. Przed pierwszymi poważnymi przymrozkami ( miało być w nocy -5/6 bodajże) okryłam lekko całą grządkę (były tam też zioła i to głównie z ich powodu).
Okrycie było dość lekkie , kilka gałęzi sosny i cienka agrowłóknina... i tak aż do wiosny. Zakwitły i tak dopiero w kwietniu i maju ale przeżyły , a przy wykopywaniu cebul większość była rozrośnięta i w dobrym stanie.
Tyle tylko,że wszystkie cebule miałam wsadzone w donicach balkonowych z dużą ilością dziurek ,wiec gryzonie nie miały szans ,żeby się do nich dobrać.
Okrycie było dość lekkie , kilka gałęzi sosny i cienka agrowłóknina... i tak aż do wiosny. Zakwitły i tak dopiero w kwietniu i maju ale przeżyły , a przy wykopywaniu cebul większość była rozrośnięta i w dobrym stanie.
Tyle tylko,że wszystkie cebule miałam wsadzone w donicach balkonowych z dużą ilością dziurek ,wiec gryzonie nie miały szans ,żeby się do nich dobrać.
- avalonne
- 500p
Też kiedyś sadziłam w doniczkach, ale teraz są bez żadnych osłon.
Dzisiaj rano przyglądałam się bacznie tym kiełkom i stwierdzam, że to chyba, nie tyle tulipany i narcyzy (choć zdaje się, że też puszczają ) co krokusy puściły największe listki - nie mówiąc o szafirkach, ale szafirki to norma. W sumie na tej rabacie wsadziłam ok 200 cebul różnych kwiatów, mniej więcej połowa z nich wykiełkowała. Nie jestem na sto procent pewna, że tulipany i narcyzy są dokładnie tam, gdzie myślę, ale trochę się łudzę, że one puszczą listki jako ostatnie
Dzięki za wszystkie słowa otuchy - teraz już się tak nie martwię, dzięki temu, że napisałyście, że się to zdarza i potem może być dobrze. Nie wyobrażam sobie wiosny bez tulipanów ;)
Dzisiaj rano przyglądałam się bacznie tym kiełkom i stwierdzam, że to chyba, nie tyle tulipany i narcyzy (choć zdaje się, że też puszczają ) co krokusy puściły największe listki - nie mówiąc o szafirkach, ale szafirki to norma. W sumie na tej rabacie wsadziłam ok 200 cebul różnych kwiatów, mniej więcej połowa z nich wykiełkowała. Nie jestem na sto procent pewna, że tulipany i narcyzy są dokładnie tam, gdzie myślę, ale trochę się łudzę, że one puszczą listki jako ostatnie
Dzięki za wszystkie słowa otuchy - teraz już się tak nie martwię, dzięki temu, że napisałyście, że się to zdarza i potem może być dobrze. Nie wyobrażam sobie wiosny bez tulipanów ;)
- MirellaM
- 100p
- Od: 13 cze 2011, o 17:52
Mogę jeszcze posadzić tulipany? Są mrozy , a ja przez chorobę nie zdążyłąm posadzić zmarnują mi się cebulki?? mam jeszcze krokusy i narcyzy
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 61&t=75966" onclick="window.open(this.href);return false;