Ślimaki - to nasz wielki problem

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
ROCHCIO
50p
50p
Od: 1 lis 2007, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam,
Mam pytanie do Trzmiela- odnoście preparatu Nemoslug.
Nie mogę sobie przypomnieć, ale kiedyś czytałam. że nicienie szkodzą niektórym roslinom
Proszę o wyjaśnienie- jak preparat działa na rosliny
pozdrawiam Elżbieta
"Otwartą księgą jest natura dla tego, co w niej czytać umie." -Konstanty Damrot
Awatar użytkownika
Liriope
200p
200p
Od: 30 wrz 2008, o 14:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy ktoś próbował Decis , do pryskania po ślimakach ?

Dziś po deszczu wylazły zbóje :evil: , już się cieszyłam , że ich mniej w tym roku, a one tylko czekały w ukryciu bo było sucho. Teraz się dopiero zacznie :cry: :cry:
Pozdrawiam.
Ola
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Oj! Zacznie się, zacznie, wczoraj na działce ogłosiłam wszem i wobec stan wojenny! Teleranka te paskudy mieć nie będą, bo rozsypałam wzdłuż granicy na wierzchu płytek granulki,
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Moja ślimacza wojna rozpoczęła się tydzień temu.
Byłam delikatna, wrażliwa ,spokojna
Jednak to co zobaczyłam wczoraj pod wieczór przeszło moje wyobrażenie.
To jest nie do wytępienia ... pleni się w zastraszającym tempie i ilości ...to mój wróg nr 1
Na pohybel zbójom! Koniec pobłażania. :evil:
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja mam już w pogotowiu granulki BROSS, stosuje od dwóch lat skutecznie, wszystkie inne środki zawodziły albo działały mało skutecznie, fakt drożeją ale co robić?
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p
Od: 28 lut 2008, o 18:45

Post »

Spróbuję, bo nie nadążam ze zbieraniem. A wczoraj po deszczu, brrrr to już nawet róże (liście) jadły. I mam ważenie, że się robię monotematyczna, bo właściwie każdy post ma wtręt o ślimakach.
Edyta
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

W ubiegłym tygodniu po deszczu zebrałam garnek ślimaków [jeden wszedł mi na rękę-fuj] i wyrzuciłam na drugą stronę ulicy -za szosę do rowu.Nie przejdą [?] bo ruch na szosie spory.Nie miałam sumienie zabijać.Po wczorajszym deszczu sporo ale już nie tak dużo wyszło w innym miejscu-koło paproci.No i te już eksterminowałam w naturalny sposób.Ale niestety nie podoba mi się ta forma.Zostanę przy zbieraniu i wyrzucaniu na ...pole sąsiada.No chyba ,że narobią dużych strat.Mam jeszcze do dyspozycji szambo....
One kojarzą mi się z dzieciństwem i wierszykiem "ślimak pokaż rogi itd...." i dlatego nie chcę ich zabijać :cry: :cry: :cry:
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p

Post »

"Eksterminacji" podlegają tylko te tych w skorupach też nie zabijam, bo jest ich mało. W wypadku "czerwonoarmistów" wynoszenie mija się z celem. Wrócą.
Edyta
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Tych nie mam jeszcze tzn.nie widziałam ich w tym roku.W ubiegłym było kilka i tu nie miałam sentymentu .One są obrzydliwe :evil:
Awatar użytkownika
cynia
200p
200p
Od: 26 lis 2008, o 00:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Skorupkowe też są szkodnikami.U mnie zeżarły już doszczętnie liście malw. :evil:
Eksterminacja pełna temu gatunkowi.
Awatar użytkownika
Liriope
200p
200p
Od: 30 wrz 2008, o 14:29

Post »

Na pewno zrobiły to te ze skorupkami ??
:shock:

U mnie niestety są tylko nagie , jak mi w nocy zeżarły ogórki , słoneczniki i fasole to teraz już jest wojna na całego :evil:
Pozdrawiam.
Ola
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p

Post »

Prawda Olu, że kiedy pojawią się nagie, to te ze skorupkami przestają być problemem? 8) A tak serio to czerwone zjadają też te w skorupkach i w związku z tym jest ich u mnie stosunkowo niewiele.
A dziś przed deszczem zebrałam 500 szt. Po deszczu było ich równie dużo. Sypnęłam raz ślimaxem, ale okazało si że parzy też i niszczy rośliny, co gorsza za płotem jest taki mocno trawiasty ogród, właściwie nie używany, tam się rozmnażają u mnie mają stołówkę. Dziś wykopałam trzy lilie. Martwiłam się, że posadziłam je za głęboko i dlatego nie wypuszczają, ale jak rozgarnęłam ziemię to się okazało, że systematycznie wypuszczają i równie systematycznie są pożerane :cry:
Edyta
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42

Post »

No nie, ja myślałam, że taka inwazja ślimaków tylko u mnie - a tu widzę, że wszyscy się z tym męczymy. Ale co to za plaga w tym roku?
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”