Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.6

Post »

Jerzyk, sprostuj, jeżeli myślę coś nie tak - po skróceniu korzenia palowego po prostu włożyłeś roślinę do substratu i potraktowałeś, jak pęd do ukorzenienia, tak? Czy została poddana jeszcze jakimś zabiegom? Widzę, że powyżej cięcia nie było żadnych niteczek korzonków?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Kontakt:

Post »

Ten też miał obcinane korzenie , ale nowe więcej poplątałem i rosną mniej równo.

Obrazek

Onectica

Tak, włożyłem uciętą roślinę do ukorzeniacza i do ziemi, to wszystko.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
x-L-k
---
Od: 25 paź 2013, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Świetny efekt Jerzyk, gratuluję. Czy tą metodę można zastosować do każdej odmiany Adenium?

Dziś mamy piękną pogodę, pełne słońce, moje adenia wygrzewają się więc na parapecie. I temperaturę wskazuje mi na ok. 29-30 st.C. Muszę wyważyć, jaka u moich roślinek, odległość od świetlówki będzie odpowiednia. Wydawało mi się, że odległość którą zapewniłem moim maluchom (12-13 cm) jest odpowiednia. Sprawdzałem ręką, czuć delikatne ciepło, nie wydaje mi się żeby mogło to poparzyć roślinkę. Wiadomo, że rośliny będą rosły więc odległość od świetlówki, przy obecnym ustawieniu, będzie malała, więc muszę to jakoś rozwiązać.

Co myślicie, gdyby kupić świetlówkę mniejszej mocy (np. 15W), to czy ilość lumenów nie byłaby zbyt niska? Ewentualnie jaka ilość lumenów byłaby konieczna, i jak to wyliczyć (np. do kubatury pojemnika??).
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Tak tą metodę można stosować do każdej odmiany adenium.

Ilość padającego na konkretną powierzchnię światła mierzy się w Luxach, które odpowiadają lumenom przypadającym na metr kwadratowy. Światła bardzo jasnego (więcej niż 1500 -3000 luxów) potrzebują rośliny tropikalne
zwykła żarówka daje - 17 lm /w
najnowsze świetlówki dają - ~80-90 lm/W

Twoja świetlówka ma 2150 lm (wg.opisu produktu) co jest już dobrym wynikiem. 15 watowa świetlówka daje 900 lm (pasuje dla roślin średnio ciepłolubnych) Powinna wisieć w odległości 10 - 20 cm od czubków roślin, choć zalecane jest mniej, jak niżej. Sam musisz wyczuć i powiesić lampę tak, aby nie paliła roślin.
"Az do wczesnych lat 1980 wiekszosc hodowcow hodujacych w pomieszczeniach zamknietych uzywalo swiatel fluorescencyjnych do iluminacji swojego ogrodu. Rury te maja wiele przewagi nad zarowkami. Emituja okolo 3 razy tyle swiatla niz zarowki (przy tej samej mocy), a widmo swiatla jest wykorzystywane przez rosliny bardzo efektywnie.
Wprawdzie, zdecydowanie maja swoje limitacje. Swiatlo jest emitowane przez duza powierzchnie, wiec nie jest skoncentrowane. Z tego powodu, swiatla musza byc zawieszone bardzo blisko roslin (zwykle okolo 2" [5cm] od czubkow lisci), i ciagle przesuwane aby dopasowac sie do wzrostu roslin. To powoduje iz utrzymanie ogrodu jest raczej trudne,nawet gdy lampy wisza na lancuchach.
Świetlowki sa, pomimo tego, bardzo uzyteczne przy klonowaniu, i sadzeniu nasion, poniewaz w tych stadiach roslina nie rosnie bardzo szybko do gory, niedogodnosc przesuwania swiatel jest zlikwidowana. Daja takze bardziej lagodne swiatlo, niz lampy wyladowcze, i wydzielaja mniej ciepla. Fakt, iz wydzielaja malo ciepla jest bardzo wazny dla tych, ktorzy hoduja w goracych i niespecjalnie-dobrze-wentylowanych pomieszczeniach. "
cyt. "Hodowla marihuany"

-- N 08 gru 2013 21:09 --
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
x-L-k
---

Post »

Jerzyk pisze:Powinna wisieć w odległości 10 - 20 cm od czubków roślin, choć zalecane jest mniej, jak niżej. Sam musisz wyczuć i powiesić lampę tak, aby nie paliła roślin.
I tak też zrobię. Póki co cały czas kontroluje temperaturę i myślę, że póki co odległość świetlówki od roślin jest odpowiednia, zapewnia właściwą ilość światła, jak też minimalną odległość aby nie spalić roślinek. W miarę wzrostu adeniaczków będę regulował ustawienie świetlówki.

Jerzyk, w jakim wieku swoje roślinki poddajesz zabiegowi odcięcia korzonków?
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Według Tajlandzkiego rysunku, wtedy kiedy mają trzy lub cztery liście, ale w wypadku ucięcia korzeni trzeba zapewnić roślinom temperaturę ok 25 stopni i cień. (nie próbowałem stawiać uciętych roślin pod lampy)

-- N 08 gru 2013 21:37 --

Troszkę "golizny" u roślin naszych dalekich forumowiczów.

Obrazek
http://www.greenculturesg.com/forum/ind ... e__st__640
Jerzy
ewa84
100p
100p
Od: 14 maja 2013, o 20:03

Post »

Witam,
Moje adenium ma taki żółto-rdzawy nalot na kaudexie. Wydaje mi się,że to od wody ale proszę o radę. Nie mogę niestety wstawić zdjęcia....
Ewa
x-L-k
---

Post »

15-dniowe grubaski:

Obrazek
Obrazek

Po kilku już dniowym naświetlaniu, moje roślinki nabierają kolorków, są coraz bardziej zielone i kaudex'y nabierają barwy brązowej. Wyglądają zdrowo. Doświetlam 10-12 godzin dziennie.

Myślicie, że już pora na rozpoczęcie nawożenia? Macie jakieś sprawdzone nawozy w płynie?
ewa84 pisze:Witam,
Moje adenium ma taki żółto-rdzawy nalot na kaudexie. Wydaje mi się,że to od wody ale proszę o radę. Nie mogę niestety wstawić zdjęcia....
Ewa, nalot na kaudexach Twoich adeniaczków wygląda podobnie jak u moich?
ewa84
100p
100p
Od: 14 maja 2013, o 20:03

Post »

Ja mam troszkę większe roslinki od twoich więc ciężko mi ocenić.....
Ewa
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje adenium ma taki żółto-rdzawy nalot na kaudexie.
- przyczyn może być bardzo wiele. Jeżeli w skład Twojego podłoża dla Adenium wchodzi keramzyt, perlit, może to być nalot od tych dodatków, natomiast jeżeli nie ma ich w podłożu, to możliwe, że jakiś inny jego składnik powoduje osadzanie - wytrącanie się osadu na roślinkach lub jeszcze jedna możliwość, woda użyta do podlewania jest bardzo twarda. Przyczyną wytrącania się na kaudexie osadu, może również być duża zawartość soli mineralnych w podłożu, nagromadzonych z częstego nawożenia roztworem nawozu o nieodpowiednim (zbyt wysokim) stężeniu. Ja do moich Adenium, używam wody przegotowanej po 4 - 5-cio dniowym odstaniu. Gdy mogę "nałapać" deszczówki na działce podlewam deszczówką, bo jest wg mnie najodpowiedniejsza. Nie piszesz jakiej wody używasz, jak często są nawożone, dlatego piszę tylko o moich przypuszczeniach z czego może wytrącać się osad na kaudexach Twoich roślin.
Ewa, nalot na kaudexach Twoich adeniaczków wygląda podobnie jak u moich?
- na Twoich siewkach - sadzonkach to nie jest nalot, to jest normalne - naturalne zabarwienie kaudexu u tak małych roślin.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Lukaszek

W pierwszym stadium rozwoju adenium powinno zastosować się nawozy na wzrost korzeni i kaudeksu, czyli z dużą zawartością fosforu i potasu.
Możesz zastosować nawóz naturalny czyli biohumus, zwróć uwagę żeby był to "prawdziwy biohumus" - nie ma możliwości przenawożenia, lub możesz zastosować nawóz mineralny (będzie zawierał więcej fosforu i potasu) o zawartości NPK 10-30-20 "Burza kwiatów" Substrala. Stosowałem oba nawozy co pewien czas (lepiej nie stosować naprzemiennie aby nie zabić żywej mikroflory z biohumusu) Po kilkakrotnym użyciu "burzy kwiatów" rozrastają się pięknie korzenie adenium jak też i kaudeks.

Historia rozwoju mojego arabicum "Black Dragon" czyli czarnego smoka od kołyski po dzisiejszy dzień. Typowy pokrój arabicum (może być inny)
Roślina po wschodzie nasionka miała przylepioną łuskę do kaudeksu i przy jej usuwaniu lekko uszkodziłem kaudeks - została widoczna blizna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj adenium wyjęte z boksu doświetlającego z młodymi przyrostami.

Obrazek
Jerzy
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

A ja bym odradzała nawożenie teraz z dwóch powodów:
po pierwsze jest zima i nie ma sensu 'pędzić' roślin, niech rosną spokojnie, a wiosną je zacząć podkarmiać,
po drugie - Łukasz ma w doniczkach stosunkowo nowe podłoże, jak widać dużo w nim 'ziemi', jest w nim jeszcze jakaś ilość składników odżywczych. To powinno wystarczyć roślinie póki co.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Mart1nez

Twoje roślinki wyglądają ładnie, nic im nie brakuje, na wiosnę powinieneś trochę je rozkrzewić.
Jerzy
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”