Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Ale do nogi czy koszykówki?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Lekarska też piłka
W obu rozmiarach , do lekarskiej jeszcze trochę brakuje ale za tydzień dorosną.BobejGS pisze:Ale do nogi czy koszykówki?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ale tylko wtedy, jak będzie ciepło i słonecznie
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje dynia AG
Melonowa żółta
Melonowa żółta
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Pozazdrościć !
Widzę, że Tomek-Warszawa jako "podstawkę" pod swoje dynie stosuje podziurkowane wieczka wiaderek.
Ja w ubiegłym roku podkładałam styropianowe tacki, które zostają po zakupie np. żółtych serów (w plasterkach). Sprawdziły się idealnie. Oczywiście kładę je "brzuszkiem" do góry, żeby w razie deszczu nie zbierała się w nich woda. Polecam do dyń o mniejszym gabarycie.
Dodatkowo zabezpieczają przed chłodem od strony podłoża .
Ja w ubiegłym roku podkładałam styropianowe tacki, które zostają po zakupie np. żółtych serów (w plasterkach). Sprawdziły się idealnie. Oczywiście kładę je "brzuszkiem" do góry, żeby w razie deszczu nie zbierała się w nich woda. Polecam do dyń o mniejszym gabarycie.
Dodatkowo zabezpieczają przed chłodem od strony podłoża .
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A oprócz dodatkowego celu jaki jest podstawowy?
Pozdrawiam. Ania
podstawowy to ten, że dynie nie leżą bezpośrednio na ziemi co w przypadku długotrwałych opadów zabezpiecza przed gniciem. Tak mi się przytrafiło dwa lata temu kiedy pierwszy raz uprawiałam ( ) jedną (!) dynię.
Pewnie można nic nie podkładać ale myślę, że czują się (dynie)wtedy bardziej dopieszczone .
Pewnie można nic nie podkładać ale myślę, że czują się (dynie)wtedy bardziej dopieszczone .
Pozdrawiam - Danuta
Jondi, Siekier,
dziękuję wam za wskazówki. Jutro muszę dokładniej przyjrzeć się moim kwiatom. Wydaje mi się, ze nie maja tego zgrubienia. Czy możliwe jest, by moja dynia miała tylko kwiaty męskie?
dziękuję wam za wskazówki. Jutro muszę dokładniej przyjrzeć się moim kwiatom. Wydaje mi się, ze nie maja tego zgrubienia. Czy możliwe jest, by moja dynia miała tylko kwiaty męskie?
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo mi się podoba taki sposób aranżacji. Dynie na talerzach, no...nodanaa pisze: podstawowy to ten, że dynie nie leżą bezpośrednio na ziemi co w przypadku długotrwałych opadów zabezpiecza przed gniciem. Tak mi się przytrafiło dwa lata temu kiedy pierwszy raz uprawiałam ( ) jedną (!) dynię.
-- 3 lip 2014, o 22:28 --
Miałam taki problem w ubiegłym roku, dopóki ktoś z forum nie wyprowadził mnie z błędu stwierdzając "poczekaj...dynie poradzą sobie same" . I rzeczywiście po pewnym czasie zaczęły pojawiać się kwiaty żeńskie, które od razu zostawiały za sobą owoce.Nieustannie do jesienisionia pisze:Jondi, Siekier,
Pozdrawiam. Ania
Podłożenie pod dynię kawałka styropianu lub jakiegoś innego izolatora od gleby ma sens przy niewielkiej ilości owoców i ich dużym rozmiarze. Ja uprawiam ok. 50 krzaków odmian o raczej małych gabarytach i utrata kilku sztuk nie robi wielkiej różnicy. Natomiast założenie 150 takich podkładek to już jest problem...
Rozmalinka,
dziękuję!!! Czyli muszę uzbroić się w cierpliwość.
dziękuję!!! Czyli muszę uzbroić się w cierpliwość.