Maliny jakie odmiany polecacie ?
Re: Maliny jakie odmiany polecacie ?
Mam od 40-stu lat jeszcze kilka krzewów starej maliny letniej odmiany NN. Jest wczesna, pędy ma sztywne 1,5-2m długości a owoce okrągłe średniej wielkości różowoczerwone, miękkie. Nie wymaga podpór z powodu małej ilości gałązek owoconośnych.
Nowsze odmiany, także jesienne, a nawet stosunkowo nisko rosnąca Polana są o wiele plenniejsze i za mocno się uginają pod ciężarem owoców aby prowadzić bez rusztowań.
Nowsze odmiany, także jesienne, a nawet stosunkowo nisko rosnąca Polana są o wiele plenniejsze i za mocno się uginają pod ciężarem owoców aby prowadzić bez rusztowań.
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki, tata miał żółtą, grube, sztywne pędy, ledwo ponad metr. Nie umiem ocenić czy była plenna czy nie.
Z tego co piszesz to nie warto szukać już takich. Zatem muszę podumać nad podporami.
Z tego co piszesz to nie warto szukać już takich. Zatem muszę podumać nad podporami.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To mogła być Poranna Rosa . Nigdy jej nie podpierałam . Pędy ma sztywne , niestety kolczaste . Nie choruje , owocuje stabilnie .
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
Dzięki anulab, obstawiam, że to ta. Zatem zakupiłam.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
tak masz racje przycinam je ale nie usuwam pedow i troche sie gesto miejscami zrobilo, jak usuwac prawidlowe pedy? chyba musze szpadlem kopac?Wroniarz pisze: ↑11 wrz 2024, o 14:06 Może zagęściłeś Polkę ?
Przy ilości pędów powyżej 10 sztuk na metr bieżący owoce stają się mniejsze i następuje spadek plonowania.
Polecam odmiany zdrowo rosnące, smaczne i plenne :
1. Sugana- ,,koń pociągowy'', owocuje obficie w czerwcu na pędach ubiegłorocznych bez uszczerbku dla owocowania jesiennego.
2. Polesie- szybko wchodzi w owocowanie. Odrosty potrafią owocować już po kilku miesiącach.
Odrosty od strony rośliny matecznej odcinam sekatorem. Po odcięciu łatwo jest wyrwać z korzeniami.
Poranna Rosa u mnie przekraczała 1,8 metra. Jest odmianą dość młodą, ,,córką'' Polany.
Miałem też Golden Queen, która jest starszą odmianą o żółtych owocach dorastała u mnie tylko do 1 metra. Pędy miała brązowe, pokryte gęstą szczecinką.
Obie wykopałem ze względu na słabe owocowanie.
,
Poranna Rosa u mnie przekraczała 1,8 metra. Jest odmianą dość młodą, ,,córką'' Polany.
Miałem też Golden Queen, która jest starszą odmianą o żółtych owocach dorastała u mnie tylko do 1 metra. Pędy miała brązowe, pokryte gęstą szczecinką.
Obie wykopałem ze względu na słabe owocowanie.
,
-
- 200p
- Od: 14 paź 2010, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W tym roku zakupiłem tzw. drzewko malinowe ' Hara' ,znane bardziej jako hararasp raspberry tree. Jakiś bodajże japoński wynalazek. Ponoć pędy,albo raczej pęd główny rozgałęzia się i owocuje kilka lat nie zamierając. Zakupiona jako kilkucentymetrowa krzewinka ,ale ,dziś ma 1,5 m i dość ładnie się rozkrzewiła. Ciekawi mnie jak radzi sobie w naszym klimacie zimą,ma ktoś w ogóle takie cudo ?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 sie 2024, o 19:49
Jeśli twój krzew ma się dobrze i nadal rośnie, prawdopodobnie jest już zaaklimatyzowany do twoich warunków. Warto jednak uważnie go obserwować już pierwszej zimy, aby zrozumieć, jak znosi zimno i dostosować jego pielęgnację.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ma ktoś maliny ciemne, Heban?
Kupiłam 3 lata i ani razu nie zaowocowały.
Jak je prowadzić? Tne je jak jesienne, czyli przy samej ziemi.
Może powinno sie je inaczej ciąć?
Kupiłam 3 lata i ani razu nie zaowocowały.
Jak je prowadzić? Tne je jak jesienne, czyli przy samej ziemi.
Może powinno sie je inaczej ciąć?
-
Mam tę malinę , nie jest plenna i dlatego prowadzę ją na podwójny zbiór .
Nie tnę jesienią . Wiosną wycinam tylko suche , lub tylko przycinam .
Nie tnę jesienią . Wiosną wycinam tylko suche , lub tylko przycinam .
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ania , ona ma kolce ? muszę się swojej przyjrzeć ,bo czytałam ,że ma kolce ,a ta moja chyba nie ma i jest bardzo wysoka
-
Asia , ma kolce , ale nie są duże i grożne . Krzak jest dość niski .