Pierwszy storczyk,początki kolekcji - opieka nad storczykami,problemy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mam kłopot z moim Phalaenopsis :(

Post »

Podłączę się pod temat
Mój falek ma takie coś na liściach:
Obrazek
Obrazek
Czy jest to coś poważnego? Może przejść na inne storczyki?
Może to wirus jakiś....
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

To może być poparzenie słoneczne, zrób zdjęcie drugiej strony liścia bo nie wiem czy te plamy występują z obu stron
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

poparzenie to to nie jest, bo storczyk stoi dalej od okna. 2 najbardziej "dotknięte" liście uciąłem i zasypałem cynamonem.
Plamy występują przeważnie na spodniej stronie liścia
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p

Post »

To w takim razie może to być jakiś wirus lub coś pochodzenia bakteryjnego, wykonaj oprysk miedzianem, działa grzybobójczo i bakteriobójczo, storczyka odizoluj i obserwuj czy plamy się powiększają, zobaczymy może infekcja się zatrzyma

przydałby się oprysk zapobiegawczy wszystkich roślin które stoją w tym samym pomieszczeniu, dokładne wymycie osłonek, parapetów i okien
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki jutro kupuję miedzian
Jak rozmieszać? 1ml-1l jak zwykle?
Storczyka przeniosłem dalej od innych orchidei, nie stał na oknie wiec nie ma czego myć...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A może ten storczyk został poparzony zanim jeszcze trafił do ciebie? Myślę, że to nic poważnego, ale obserwuj, czy się czasem nie powiększa. Jak się nie powiększa, to nie musisz się tym martwić.
kissi7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 maja 2011, o 17:23

Post »

Proszę o pomoc również mi...Mam storczyka już 1,5 roku. Dostałam go od narzeczonego jest ważny dla mnie. Od paru dni ma coś z jednym listkiem i bardzo się martwię, żeby nie była to jakas poważna choroba... Dostał dużo nowych korzeni i ładnie zaczął kwitnąc i nagle to coś.Pomóżcie proszę.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p

Post »

1 łyżeczka na litr do oprysku i podlania, zmiany na listkach możesz zasmarować miedzianem tylko delikatnie rozrobionym na papkę, tak by nie spływała zbytnio z listka, ja daję czasami 1 łyżeczkę na szklankę lub pół szklanki ale w bardzo ostrych przypadkach smaruje prawie 100 procentowym miedzianem listki z obu stron
kissi7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Obrazek

Proszę pomóżcie !!!!To ten liść kolejny co tak chorować zaczyna.. ratujcie mojego storczyka.. zrobię wszystko...
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p

Post »

Odetnij tego liścia łącznie z zieloną częścią z jak największym zapasem, opryskaj Citroseptem, grevitem lub Miedzianem i obserwuj
kissi7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

nie tylko na tym lisciu zaczely sie pojawiac te rozowe smugi
na innych nic nie ma... to prosze napisz jeszcze raz od poczatku jak mam postapic... Storczyk oczywiscie kwitnie dwie gałazki po 6 kwiatow każdy i nowy lisc i korzenie nowe...
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Kochane moje koleżanki i ja tu piszę z prośbą o pomoc. U mojej siostry coś niedobrego dzieje się z dwoma storczykami a z trzecim to nie wiem jeszcze czy coś złego. :?
U mnie nie miałam jeszcze takiego przypadku i nie pamiętam czy widziałam u kogoś w wątku.
Tak wygląda jej equestris alba. :( Fotki po oprysku topsinem dlatego takie białe plamki na listkach. Chodzi mi o te czarno- szare zmiany w kilku miejscach. Ma zdrowe korzonki i keiki i puszcza pęd kwiatowy.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A tak wygląda jej MM. Ten duży liść to chyba uszkodzenie mechaniczne i tam zaczyna gnić, na tym mniejszym wydawało mi się że poparzenie słoneczne ale ten listek jest pod spodem. Korzonki też ma zdrowe.

Obrazek Obrazek Obrazek

I troszkę zaniepokoiła mnie taka plamka na naszym MM peloric. Profilaktycznie tez topsinem potraktowałam. :roll:

Obrazek
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Arleto,
no cóż...
Wszelkie odbarwienia i plamy są objawami, więc niepokoją.
Dobrze ,ze wkroczyłaś z Topsinem.
Teraz najwazniejsze jest aby plamy się zasuszyły, a po działaniui środka nie rozprzestrzeniały się.
Ten listek z brzegowym objawem - wygląda na defekt mechaniczny i wywołaną tym infekcje.Trzeba odciąć ten newralgiczny obszar do zdrowej zielonej tkanki .
Oczywiście pełna dezynfekcja narzędzi konieczna- ja radzę dodatkowo opalić końcówkę liścia ciętego ...zapalniczką/osusza i dodatkowo dezynfekuje/-operacje opalania robimy dość szybko aby zbytnio nie uszkodzic rosliny.
Odnośnie pozostałych plam z uwagi na ich ulokowanie ...--->. obserwacja konieczna jak zadziała Topsin.
Cięcia będą ostatecznością.

W przypadku stosowania śr.p/grzybicznych trzeba ponowić ich stosowanie po ?7-10 dniach.Mozna wtedy zastosować zamiennie Previcur 607 SL lub P...Energy..../lepszy ten ostatni -tak sie wydaje/.

Phalaenospsis equestris alba czy Phal.MiniMark nalezą do atrakcyjnych storczyków .Przeciwieństwem urody wydaje się być jest słabsza zdrowotność.Ogromna wrazliwość na bliżej nie określone wahania uprawy skutkuje przebarwieniami.
Takie jest moje zdanie.
Oczywiście ...mozna trafić też na dobre ...krzyżówki;ja niestety nie trafiłam.
;dodatkowo dopowiem,ze Phal.equestris alba u mnie jest ulubieńcem wełnowców.Z nimi był zakupiony i dopiero radykalne
oczyszczenie korzeni /w nich były/ zmiana na nowe podłoże itp.itd....uratowało roślinę.
Na ile ? czas pokaże;obecnie szykuje się do kwitnienia .

Nie pocieszę Ciebie,ale kłopoty z uprawa są wkomponowane w tą pasję.

pozdrawiam JOVANKA
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”