Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
-
- 100p
- Od: 2 kwie 2015, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
Co moze dolegac tym ogorkom ? . Do pewnego momentu bylo wszystko w porzadku ;ladne zielone liscie , dosc szybki przyrost . Niestety przez dwie doby lalo bez przerwy i bylo zimno . Minelo juz okolo dwoch tygodni. Od tego czasu liscienie pozolkly nieco i pojawilo sie sporo przebarwien w postaci kropek . Mam nadzieje ze jest to spowodowane zalaniem korzeni w czasie opadow . Nigdy nie mialem ogorkow , wiec trudno mi ustalic przyczyne tych zmian. Prosze o pomoc w tej sprawie . Stosuje fertygacje florovitem 2ml/L co drugie podlewanie.
Pozdrawiam Rafal
Obejrzyj no dobrze liście pod spodem , czy nie masz tam jakichś gości.
-
- 100p
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przędziorka trudno zobaczyć ,jak już widać pajęczynę to roślina jest praktycznie zniszczona.Ja oglądam liście pod lupą.
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Również dobrze mogą to być zmieniki,mączlik szklarniowy(białe owady).Te owady nie siedzą tak jak przędziorki,a żerują z doskoku,szczególnie zmieniki.Ale da się je zauważyć nagle poruszając krzaki ogórka,skąd wylatują.
-
- 100p
Dmyslam sie , ze powinienem te liscie poobrywac i zastosowac oprysk HT . Sprawdze po pracy pod lupa co sie pod nimi dzieje . Nowe liscienie wydaja sie byc ok . Teraz pogoda to raj dla ogorkow 27-30 stopni w dzien i 20 stopni w nocy . Przez tydzien bedzie spory przyrost latwo bedzie zauwazyc czy to cos bedzie sie rozprzestrzenialo . Dzięki za porady
Pozdrawiam Rafal
forumowicz na ostatnim zdjęciu jak się je powiększy to widać te pomarańczowe intruzy. Wydaje mi się, że to są te z pierwszego linku, lecz u mnie są one bardziej jasne, no ale to już może być różnica balansu bieli aparatu.
Zaraz zapiszę i spróbuje powiększyć. A z barwą to bardzo możliwe. Popatrz tu http://www.swiatkwiatow.pl/thumb.php?im ... .jpg&w=300
Strasznie małe zdjęcie 150 x 112 pikseli, to prawie jak avatar.
Strasznie małe zdjęcie 150 x 112 pikseli, to prawie jak avatar.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Też próbowałem. Po powiększeniach/wyostrzeniach i tak tylko pomarańczową kropke widać.
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziś swoje ogórki pryskałem HT ,każdy liść od spodu.W trakcie zabawy udusiłem ręcznie 8 szt.zmieników w międzywęźlach,a kilka opryskanych uciekło.Przędziorków na razie nie ma.
I nadal pod górkę, ograniczenie aparatu... kiepsko to widać. Spróbuję jutro coś poprawić, ale z tego co widziałem to nie miały skrzydełek, także myślę, że to pierwszy przypadek. Są bardziej podobne do mszycy tylko kolor inny.