Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 4 cz. sezon 2015/2016
Nie Krysiu nie patrzę na przeznaczenie nawozu tylko na skład, mam kupiony od Adrianica jeszcze ( pod nazwą nawóz do codziennego stosowania i drugi nawóz na ogromne kwiaty) potem dokupiłam Kristalon pomarańczowy skład jak nawozu na ogromne kwiaty( 3 kg ok 40 zł bardzo wydajny) a ten co ma w składzie 51- P czyli fosforu to Floreo stymulator kwitnienia 11-51-6 tam wyżej ciut pomyliłam proporcje w opisie. Ten kupiłam przez internet bo stacjonarnie nie mogłam znaleźć.
Używam tych nawozów do datur, pelargonii, fuksji, hortensji bukietowych i dalii. Resztę ogrodu ze względów oszczędnościowych nawoziłam nawozem Yara Mila Complex taki zielony, zapomniałam skład, bo dostałam odsypkę w wiaderku od szwagra a hortensje ogrodowe i borówki i magnolie oraz RH nawozami do kwasolubnych, borówki siarczanami.
W tym roku nie mam już yara mila ale mam polifoskę 8.
Używam tych nawozów do datur, pelargonii, fuksji, hortensji bukietowych i dalii. Resztę ogrodu ze względów oszczędnościowych nawoziłam nawozem Yara Mila Complex taki zielony, zapomniałam skład, bo dostałam odsypkę w wiaderku od szwagra a hortensje ogrodowe i borówki i magnolie oraz RH nawozami do kwasolubnych, borówki siarczanami.
W tym roku nie mam już yara mila ale mam polifoskę 8.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Witam miłośników Datur ja dziś zakupiłem na targu dużą daturę ma już nawet pączki,jak widać jest w kształcie drzewka
zastanawia mnie jedna rzecz na jej pniu kilka długich skaleczeń wzdłuż, czy to jakiś zabieg czy co?
Datura ma z półtora metra wys.
a tu te skaleczenia wzdłuż.
---28 maja 2016, o 07:31---
U mnie moja zadołowana datura ma co raz większe pąki,w nocy padał deszczyk ,chyba dobrze jej zrobił.
Ma ich co raz więcej,tworzą sie następne rozgałęzienia Y
zastanawia mnie jedna rzecz na jej pniu kilka długich skaleczeń wzdłuż, czy to jakiś zabieg czy co?
Datura ma z półtora metra wys.
a tu te skaleczenia wzdłuż.
---28 maja 2016, o 07:31---
U mnie moja zadołowana datura ma co raz większe pąki,w nocy padał deszczyk ,chyba dobrze jej zrobił.
Ma ich co raz więcej,tworzą sie następne rozgałęzienia Y
- LadyK
Takie pąki o tej porze to tylko pozazdrościć. Moje ze względu na to, że coś je męczyło były w gorszym stanie a wydawało mi się, że malutkie pączki już miały zawiązane jeszcze jak były w domu. Teraz już odżywają powoli, nawozy dostają więc mam nadzieję, że zakwitną w jakimś przyzwoitym terminie.
Pozdrawiam Katarzyna
- janek45
Nie mogę się doczekać kiedy moja Datura zakwitnie,ma co raz więcej pąków a jeden co raz bardziej przezroczysty , taki zwisający ogóreczek.
A tu rosnące w gruncie przezimowane Datury ,dziś zauważyłem że coś lub ktoś im dziurawi listki szukałem ślimaków ,ale są i takie larwy które w nocy wychodzą z ziemi i konsumują liście.
A tu rosnące w gruncie przezimowane Datury ,dziś zauważyłem że coś lub ktoś im dziurawi listki szukałem ślimaków ,ale są i takie larwy które w nocy wychodzą z ziemi i konsumują liście.
- LadyK
Janku jak to przezimowane datury? Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, a jeśli udało ci się je w gruncie utrzymać to powiedz jak to zrobiłeś?
Pozdrawiam Katarzyna
- janek45
Kasiu to nie tak jak myślisz,ta z pąkami jest zadołowana z doniczką. Te dwie zimowały w donicach w piwnicy, ale zostały wyjęte z donic i posadzone w gruncie, po prostu źle zrozumiałaś.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 maja 2016, o 23:19
A ja posiadam daturę, którą wysiałem rok temu. Rośnie bardzo silnie, ma ogromne liście. Stoi na balkonie od zachodniej strony, podlewana jest często nawozem dla roślin kwitnących, jednak jeszcze żadnych kwiatów się nie doczekałem. NA opakowaniu nasion byl rysunek takiej samej datury jak przedstawiona na zdjęciach powyżej. Myślicie, że popełniam jakiś błąd czy datury hodowane z nasion kwitną w jakimś określinym wieku? Z góry dzięki za wskazówki
- LadyK
Tak myślałam Janku, że to niemożliwe w naszych warunkach i coś pokręciłam.
A moje na razie mają małe pąki
Ogólnie prezentują się tak
Mam w sumie 7 różnych datur czekam na kwitnienie z niecierpliwością tym bardziej, że 3 z nich jeszcze u mnie nie kwitły i chcę się przekonać czy to co kupiłam to faktycznie to co miało być
Alicjo
Szczurku wydaje mi się, że tak może być, że nie od razu zakwitną ale nie jestem do końca pewna. Wiele roślin tak ma, że najszybciej kwitną gdy są rozmnażane wegetatywnie może datura też. W każdym razie podlewaj regularnie i odżywiaj a może się odwdzięczy.
Ta ma jeszcze trochę pokręcone liście po szkodniku ale powoli odżywa.
A moje na razie mają małe pąki
Ogólnie prezentują się tak
Mam w sumie 7 różnych datur czekam na kwitnienie z niecierpliwością tym bardziej, że 3 z nich jeszcze u mnie nie kwitły i chcę się przekonać czy to co kupiłam to faktycznie to co miało być
Alicjo
Szczurku wydaje mi się, że tak może być, że nie od razu zakwitną ale nie jestem do końca pewna. Wiele roślin tak ma, że najszybciej kwitną gdy są rozmnażane wegetatywnie może datura też. W każdym razie podlewaj regularnie i odżywiaj a może się odwdzięczy.
Ta ma jeszcze trochę pokręcone liście po szkodniku ale powoli odżywa.
Pozdrawiam Katarzyna
- janek45
Alicjo twoje kwitnące Datury wyglądają super,czy obrywasz boczne odrosty ,bo widzę że hodowane na drzewko.
Szczurek Datura wysiana z nasion zakwitnie ci w przyszłym roku dopiero.
Ladyk to razem czekamy na kwiatki
Szczurek Datura wysiana z nasion zakwitnie ci w przyszłym roku dopiero.
Ladyk to razem czekamy na kwiatki
Janek 45. Nie obrywam bocznych odrostów. Na zimę są skracane na na taką wysokość jak widać a wiosną już nic nie obcinam.
Alicja
Alicja
- adrianic
- 1000p
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Kontakt:
To wina Gibrescolu - ktoś go stosował celem przyspieszenia wzrostu "do góry". Po tym preparacie później łodyga "pęcznieje" od wody na cienkich łodygach (cienkie łodygi są winą gibrescolu) i zaczyna pękać.
Zabliźni się i będzie dobrze podczas drewnienia
U mnie już większość odmian po pierwszym kwitnieniu Czekam na kolejne.
Nie wiem jak u Was ale u mnie w tym roku piorunujące ataki przędziorka - od 15 maja pryskam co tydzień vertimec-iem. Obcinam co większe liście przed opryskiem.
Mam 2 datury langerbusher garten wysokości 2 metrów do zaopiekowania się nimi, pień grubości mojego przedramienia (słabiutki nie jestem)(rośliny 3-4 letnie). Reszta w innym wątku.