Tulipanowiec amerykański ( Liriodendron tulipifera)
-
- 100p
- Od: 1 sty 2015, o 23:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tulipanowiec
A czy to prawda, że tulipanowce mają okropne korzenie jak topola?
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I jakie śmierdzące. Czuć na odległość przy przesadzaniu.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 100p
- Od: 1 sty 2015, o 23:34
Niemożliwe
Nie przypuszczałabym, że korzenie mają jakąś woń niemiłą. Może on rósł w jakimś zabagnionym miejscu czy przy szambie? I siorbał sobie co nieco 

- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Oczywiście ,że nie śmierdzi . Przesadzałam kilkuletniego i tylko myślałam , że już będzie po mnie , bo tak się umęczyłam
Beata

Beata

Przepiękny, duży tulipanowiec rośnie w płockim zoo.Sonkas pisze:Kochani Forumowicze, Czy ktoś posiada tulipanowca np. 20 letniego lub starszego?
Jak jest faktycznie z jego wysokością, pytam bo znajomy szkółkarz odradza jego sadzenie we względu na ekspansywność.Mam swojego odmianowego i nie wiem czy nie powinnam go przesadzić w inne miejsce, na razie ma ok 2 m.
Do jakiej wysokości dorastają w naszym klimacie , bo źródła podają różne wartości
Nie bardzo rozumiem co miał na myśli "znajomy szkółkarz odradzając jego sadzenie we względu na ekspansywność". Nie rozłazi się, nie rozsiewa więc ekspansywny to on na pewno nie jest. Po prostu trzeba się liczyć, że urośnie duże, piękne, majestatyczne drzewo.
Witam, mam nasiona tulipanowca, jednak czytałam, że strasznie trudno go z tych właśnie nasion wyhodować. Podobno kiełkuje mniej niż 10% nasion.
Czy macie za sobą już doświadczenia z siewem tych roślin? Jak go - możliwie najlepiej - zacząć i pielęgnować?
Czy macie za sobą już doświadczenia z siewem tych roślin? Jak go - możliwie najlepiej - zacząć i pielęgnować?
Pozdrawiam, Gosia:)
Co jest z moim nie tak... rośnie już od 3 lat i w zasadzie wcale nie rośnie... jest taki sam jak wtedy w szkółce... co jest grane... przecież go podlewam
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Marcin P pisze: przecież go podlewam
Ty o samej wodzie będziesz rósł?
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Beata, to przycięcie wyszło mu na dobre. Miałem mieszane uczucia, jak go zobaczyłem po "goleniu"
U mnie jedna gałąź złamana po silnym wietrze.

Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Marcin P pisze:Co jest z moim nie tak... rośnie już od 3 lat i w zasadzie wcale nie rośnie... jest taki sam jak wtedy w szkółce... co jest grane... przecież go podlewam
Ma zapewne kiepskawe warunki i nie rośnie, napisz coś więcej
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Tak zapomniałem dodać że rośnie na piasku.... na perfidnym żółtym piasku klasy bonitacyjnej gleby 6z.... By mu poprawić warunki startowe wsypałem do głębokiego wądoła sporą dawkę ziemi ogrodowej... jak widać nie pomogło.... mieszkam na wsi i mam dostęp do porządnego nawozu naturalnego... Tyle że na nim nie robi to wrażenia. inne rośliny po tym rosną jak głupie więc z tym trzeba ostrożnie bo wyrastają wysokie ale bardzo wiotkie.... Najchętniej bym go wyciął ale mi szkoda z racji tego że zależy mi na wszelakiej różnorodności.... Podobnie ma platon... też kiepsko rośnie.... ale nie aż tak tragicznie jak tulipanowiec.... Widocznie te drzewo się nie nadaje... szkoda a takie fajne amerykańskie 

- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
Spróbuj go przesadzić w inne miejsce .
Często to pomaga.U mnie rośnie na takim samym stanowisku,w czasie suszy podlewam i daje radę.
Często to pomaga.U mnie rośnie na takim samym stanowisku,w czasie suszy podlewam i daje radę.
Pozdrawiam Wojtek