Kawon ( arbuz ) - część 6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Zbyszek T
200p
200p
Od: 22 wrz 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 6

Post »

dorotas24 pisze:Ja posiałam 8 marca arbuza, odmiana Red Star. Nasiona posadziłam w doniczce torfowej, żeby nie uszkodzić korzenia przy sadzeniu. Niestety nie wiem, czy to był dobry pomysł, bo cały czas muszę je podlewać. Dzisiaj włożyłam te doniczki do plastikowych butelek po mleku. Ponieważ jestem zupełnym laikiem w tej dziedzinie, chciałam się dowiedzieć, od osób bardziej doświadczonych, czy z moimi roślinkami wszystko w porządku?
Szczególnie zastanawia mnie roślinka po lewej stronie na zdjęciu, ponieważ ma liścienie wykręcone do dołu. Czy to może być dlatego, że rano miały sucho? Jeszcze jedno pytanie, czy arbuzy wrażliwe są na polanie ich liści wodą, tak jak pomidory?

Obrazek
W domu nic z tego nie będzie. Narobisz się, będą blade i wybiegnięte z braku światła, wątłe. Później wiosenne słońce spala takie roślinki.
Lepiej te roślinki odpuść i posiej nowe za miesiąc.

Chyba, że masz szklarnię, to może coś się udać.
dorotas24
200p
200p
Od: 18 lut 2016, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za odpowiedzi. Szkoda mi tych "arbuzików" wyrzucać. Zrobię tak jak piszecie, mam je już w butelkach, zrobię im odpływy i dosypię ziemię lub wsadzę do normalnej doniczki. Nie wiem czy 10cm wystarczy? A póki co, to włożę je do szklarenki, która stoi w salonie, a jak się zrobi ciepło, to wyniosę ją na balkon. Zobaczymy czy przeżyją, a pozostałe 4 nasiona wysieję za jakiś miesiąc. ;:333
Pozdrawiam
Dorota
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

Doczytałam w starym wątku dyniowym, że zwijanie lisći dyniowatych do dołu może być spowodowane brakiem wapnia. Ale nie znalazłam żadnej informacji czy to samo dotyczy liścieni. Nawet gdyby tak było to raczej nie warto się bawić w uzupełnianie braków dla jednej sztuki rozsady. Po za tym nawożenie mogłoby zaszkodzić tak małej rozsadzie.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
dorotas24
200p
200p
Od: 18 lut 2016, o 13:42

Post »

Faktycznie ciekawy przypadek z tym jednym arbuzem. Okazało się, że to chyba nic poważnego, bo postawiłam 3 w szklarence w salonie, a 3 zostawiłam jeszcze na parapecie i dzisiaj chciałam zobaczyć jak się czują, i okazuje się, że nie wiem, która to była siewka, bo wszystkie już wyglądają dobrze ;:138
Pozdrawiam
Dorota
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51

Post »

Poradźcie mi,proszę,czy coś będzie jeszcze z moich arbuzów,czy siać jeszcze raz? Nasiona wsadzałam po 3 do dwóch doniczek. Wyrosły tylko dwa.

Obrazek
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Co Wy macie z tak wczesnym wysiewem arbuzów. ;:oj

Nie rozumiem tego. :roll:
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

O rety! Dawno nie widziałam tak wybiegniętej rozsady. Jeśli jesteś do niej bardzo, ale to bardzo przywiązana, możesz próbować ją ratować. Bardzo ostrożnie przesadź do większej doniczki i przysyp ziemią po liścienie. Ale nie przywiązuj się do niej bardziej :D Moim zdaniem lepiej wysiać kolejną we właściwym terminie, czyli w połowie kwietnia. Wszelką rozsadę stawiaj wyżej na parapecie. Na zdjęciu wyraźnie widać, że rama okienna zabiera sporo światła.
W przypadku dyniowatych warto najpierw podkiełkować nasiona na wacikach. W ubiegłym sezonie na kilkadziesiąt podkiełkowanych nasion nie ruszyło mi tylko jedno.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Awatar użytkownika
kamil211a
200p
200p
Od: 17 sty 2014, o 15:53
Kontakt:

Post »

Z tymi rozsadami się za bardzo spieszycie i to o jakiś miesiąc. Z tych sadzonek nic raczej nie będzie, wysiane nawet w czerwcu ładnie urosną. ;:333
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
anubis
200p
200p
Od: 2 sty 2012, o 16:06

Post »

Ja sieję 31 marca lub 1 kwietnia, kiedyś siałem 15 kwietnia, tak jak producent nakazał i dużo arbuzów nie zdążyło mi dojrzeć. W zeszłym sezonie miałem kiepskie nasiona i zamiast na początku sierpnia, dojrzałe owoce miałem z początkiem września, może to też kwestia klimatu w danym miejscu, u mnie jest średnio 2* mniej niż np. Warszawie.
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p
Od: 23 lut 2014, o 18:55

Post »

Czy wyściółkowanie arbuzów czarną folią to dobry pomysł, czy darować sobie? Ktoś już tak uprawiał? I nie pytam o agrotkaniny czy włókniny, bo na te mnie nie stać.
miczu007
100p
100p
Od: 4 sty 2014, o 15:33

Post »

Nie próbowałem, ale na mój rozum to wilgoć bez odparowywania + temperatura gleby pod czarną folią - na moje to korzenie ugotowane 8-) Ale to tylko moje sugestie.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Najlepsze to by były kamienie, chroniące za dnia przed utratą wilgoci, a w nocy oddające ciepło roślinie.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

dorota514 pisze:Czy wyściółkowanie arbuzów czarną folią to dobry pomysł, czy darować sobie? Ktoś już tak uprawiał? I nie pytam o agrotkaniny czy włókniny, bo na te mnie nie stać.
Folia się nie nadaje do ściółkowania, korzenie się zaparzą!!!! Oczywiście najlepsza by była czarna agrowłóknina pp 50, ale wiadomo cena, polecam za to ściółkowanie kompostem, może być też słoma.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”