Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 6
- Sukulentowy
- 200p
- Od: 7 wrz 2016, o 22:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 6
Jej...
Mammilaria ma ogrom różnych gatunków,a jak się wpisało do Google Mammilaria to w obrazach pojawiały się kule które mają ładne wg. Mnie tylko kule.
Możesz mi wyjaśnić czemu zakwitł( urosło mi w domu coś jak kwiat ,jest prawdziwy)? Jak uzyskać nasiona ?- trzeba zapylić i czekać?
Mammilaria ma ogrom różnych gatunków,a jak się wpisało do Google Mammilaria to w obrazach pojawiały się kule które mają ładne wg. Mnie tylko kule.
Możesz mi wyjaśnić czemu zakwitł( urosło mi w domu coś jak kwiat ,jest prawdziwy)? Jak uzyskać nasiona ?- trzeba zapylić i czekać?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 16 cze 2009, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To ja wtrącę swoje trzy grosze. I przy okazji dziękuję za pomoc w identyfikacji moich kaktusów - to do PiotrAPD
Mammillaria gracilis (wg. nazewnictwa, które ja przyjmuję to jest to Mammillaria vetula subsp. gracilis) u mnie też obecnie kwitnie. Ona tak ma. Jednak choć każdego roku cała masa kaktusów mi zakwita i zbieram z nich nasiona, to ta mammillaria jeszcze nigdy nie zawiązała mi owoców.
Jeśli chodzi o zimowanie Astrophytum to postawiłabym na drugą lub trzecią opcję. Ja zimuję w piwnicy, gdzie temperatura zimą oscyluje średnio w okolicach 10 stopni i jest półmrok (jest jedno małe okno, brudne i stare, skrzynkowe, na równi z poziomem gruntu). A kaktusy są na półkach w skrzynkach, gęsto poupychane, a półki jedna nad drugą. Więc mają prawie ciemno. Temperatura czasem spada poniżej 10 stopni (gdy są duże mrozy, nie mierzę, ale czy ja wiem, około 5 może) lub lekko wyżej, jak jest ciepła zima. Dają radę.
Mam Astrophytum myriostigma - pięknie kwitnie.
Mammillaria gracilis (wg. nazewnictwa, które ja przyjmuję to jest to Mammillaria vetula subsp. gracilis) u mnie też obecnie kwitnie. Ona tak ma. Jednak choć każdego roku cała masa kaktusów mi zakwita i zbieram z nich nasiona, to ta mammillaria jeszcze nigdy nie zawiązała mi owoców.
Jeśli chodzi o zimowanie Astrophytum to postawiłabym na drugą lub trzecią opcję. Ja zimuję w piwnicy, gdzie temperatura zimą oscyluje średnio w okolicach 10 stopni i jest półmrok (jest jedno małe okno, brudne i stare, skrzynkowe, na równi z poziomem gruntu). A kaktusy są na półkach w skrzynkach, gęsto poupychane, a półki jedna nad drugą. Więc mają prawie ciemno. Temperatura czasem spada poniżej 10 stopni (gdy są duże mrozy, nie mierzę, ale czy ja wiem, około 5 może) lub lekko wyżej, jak jest ciepła zima. Dają radę.
Mam Astrophytum myriostigma - pięknie kwitnie.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Czy pylisz swoją mamilarię krzyżowo z innym egzemplarzem tego samego gatunku nie będącym tym samym klonem? Nie przypominam sobie, by M.gracilis była samopylna, choć mogę się mylić, bo specem od mamilarii nie jestem.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
W biedronce pojawiły się całkiem okazałe kaktusy. Nabyłem 3 sztuki, w tym jeden, który już kwitł w sezonie, prosiłbym o identyfikację odmian, bo jestem ciekawy, na jakie kwiaty będę mógł liczyć w przyszłym roku:
1.
2.
3.
1.
2.
3.
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Jurek, 2 wygląda mi na Parodia werneri.
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Dziękuję Patrick za identyfikację nr 2, jeśli to parodia werneri, to będzie miała ładne kwiaty ;)
Zmoderowano, proszę trzymać się tematu wątku/mod.
Zmoderowano, proszę trzymać się tematu wątku/mod.
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
kaktusy do rozpoznania
Tez byłem w markecie i nabyłem ładne gymlaczki,mam trochę już rozszyfrowane,ale nabyłem takie dwa kaktusiki,
podejrzewam,mamilarkę i notokaktusa
podejrzewam,mamilarkę i notokaktusa
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
1. Jakaś Rebutia
2. Echinopsis mamillosa.
2. Echinopsis mamillosa.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Dziękuję Tomku ,zawsze jest potrzebne oko fachowca
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
1. To Rebutia były rodzaj Weingartia. Może to być któraś z Rebutia neocumingiiJurek pisze:W biedronce pojawiły się całkiem okazałe kaktusy. Nabyłem 3 sztuki, w tym jeden, który już kwitł w sezonie, prosiłbym o identyfikację odmian, bo jestem ciekawy, na jakie kwiaty będę mógł liczyć w przyszłym roku:
1.
3.
3. To kaktus z rodzaju Melocactus
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 16 cze 2009, o 14:12
Nie, nie zapylam, tak właśnie przypuszczam, że dlatego nie wiąże owoców.blabla pisze:Czy pylisz swoją mamilarię krzyżowo z innym egzemplarzem tego samego gatunku nie będącym tym samym klonem? Nie przypominam sobie, by M.gracilis była samopylna, choć mogę się mylić, bo specem od mamilarii nie jestem.
Choć muszę przyznać, że często w moich kaktusach latają różne owady, w tym trzmiele. Może kiedyś za mnie zrobią tę robotę
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Ale wtedy będziesz miał nasiona hybryd a nie czystych gatunków.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek