Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fajnie, że dzielicie (dzielimy) się takimi informacjami - bo wtedy mamy jakieś porównanie. Porównując z Waszymi, widzę że moje także nie odbiegają od normy - 1,5 miesięczne, podobnej wysokości, maja po 3 pary liści.
Rosariosa - proszę o Twoje uwagi po przesadzeniu (czy rośnie dalej, jak wyglądają korzonki itp.) Już w tym wątku o to pytałem ale każda uwaga jest cenna.
Moje stoją na parapecie południowego okna i słoneczko im bardzo służy (oczywiście jak tylko świeci). Podlewam na bieżąco jak tylko ziemia wyschnie.
Pytam o przesadzanie bo swoje już też niedługo trzeba będzie rozsadzić (myślę, że lepiej każdą osobno) i czekam na Wasze opinie.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
rosariosa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 lut 2009, o 22:41

Post »

Oczywiście każda rada się liczy :-)

A więc przesadziłam najmniejszego z tych wszystkich, ktore rosną w jednej doniczce (dlatego, że nie wiedziałam jak to zniesie no i po prostu wzięłam najmniejszego na tak zwaną strate)

ale bardzo dobrze się czuję w innej doniczce nic mu sie nie stało :-)
a korzenie miał bardzo długie cieniutkie białe, musialam w tej drugiej doniczce sporą dziurkę zrobić żeby te korzenie się ładnie zmiescily:-)

rowniez podlewam glebe jak sie zrobi sucha, a co 2 tygodnie stosuje nawóz dla kaktusów i sukulentów który bardzo im służy :-)
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 13:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zaraz chyba kupie nasionka . Te wasze roślinki piękne są !!! Już nie mogę się doczekać :heja
Awatar użytkownika
aguka
1000p
1000p
Od: 16 lut 2009, o 22:35

Post »

O widzę kolejna różomanka:P
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 13:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Noooooo na razie czekam na wykiełkowanie mimozy ;:10 A nasionka już sobie upatrzyłam cały mix tylko jeszcze mój mąż musi się zgodzić 8)
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

A moje Adenium kotka zwaliła z parapetu na ziemię :cry:. Podłoże się wysypało, roślina na szczęście się nie połamała. Tak to jest z kotami...

pozdrawiam, arkandor
Awatar użytkownika
botanik1
200p
200p
Od: 21 lut 2009, o 09:18

Post »

Moje sieweczki adenium :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to moje (1,5 miesięczne):
Obrazek
Celem próby wysiałem jedno nasionko bez uprzedniego moczenia w wodzie. Wniosek: dwudniowe moczenie nasion w wodzie przyśpiesza kiełkowanie trzy- a nawet czterokrotnie.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Mati66
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 mar 2009, o 15:26

Post »

Witam
Od kilku miesięcy próbuję wyhodować różę z nasion. Mają ciepło, wilgotno i nic nie kiełkuje :(
Awatar użytkownika
aguka
1000p
1000p
Od: 16 lut 2009, o 22:35

Post »

A były nasiona moczone w wodzie?? Róża z nasion powinna w odpowiednich warunkach wykiełkować po około 3 dniach.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rzeczywiście to racja. Powiedzmy - umownie - jeżeli do tygodnia nic nie ma a nasiona były moczone - to już raczej nie wykiełkują i są "lipne". Też tak miałem: kupiłem na All pierwszy raz 4 nasionka - ani jedno nie wykiełkowało. Kupiłem drugi raz od kogoś innego - kiełkują wszystkie wsadzone do ziemi (nawet bez moczenia, tylko dłużej to trwa).
Pozdrawiam - Janusz K.
Mati66
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 mar 2009, o 15:26

Post »

bardzo mi się marzy taka roślinka .nasiona kupowałam na allegro już 3 razy, wszystkie były moczone przez 2 dni :(
Awatar użytkownika
botanik1
200p
200p
Od: 21 lut 2009, o 09:18

Post »

Swoje nasiona też kupiłem na All... Roślinki wykiełkowały po około tygodniu w 80% (nasion wcześniej nie moczyłem).
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”