Śliwa choroby i szkodniki część 2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Śliwa kwitnienie,owocowanie
Tak miałam właśnie na gruszy. Kora jest bardzo spękana . Wtedy jedna opaskę przykleiłam na pniu , a wyżej na każdej odnodze , w miarę najmniej porowatym miejscu następna opaskę. W tym przypadku sprawdził by się klej w puszce, pędzlem by te bruzdy pozaklejal.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Śliwa - choroby i szkodniki Cz.2
Objawy pasują do szarki.fonfel pisze:Mam problem ze śliwą dąbrowicką, jest młoda, w tym roku ma pierwszy wysyp drobnych owoców, ale niestety duża część z nich przestała rosnąć, zmieniła barwę na taką różowawozieloną i opada. Co może być tego przyczyną? Na liściach nic szczególnego nie zauważyłem.
Kwitnąca śliwa Temano
.
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
Gieniu, co to za klej w puszce? Pytam, ponieważ nie radzę sobie z opaskami na pniach , na 6 założonych 5 fruwało po ogrodzie, tylko 1 się ostała. Kupiłam insektoklej, skład :mieszanina polibutylenów, przeznaczenie do pułapek. Czy można nim namalować opaski na pniach?
ania1590
-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
Ja u siebie wtarłem glinę, a na drugi dzień dopiero przykleiłem taśmę. Efekt dobry i tani.
-
Klej entomologiczny, w sklepie ogrodniczym u nas nie ma, znalazłam na necie. Opaski musisz przyklejac z druga osoba. Sama nie mogłam poradzic. Odklejam kawałek białego paska ( ciężko to idzie by chociaż kawałeczek złapać ), i siostra wykałaczka albo jakimś patyczkiem przyszpila i w miarę mocno przytrzymuje ten przezroczysty pasek z klejem na korze ja odciągając białe zabezpieczenie obchodzę drzewko wkoło. Opaska musi zachodzić na siebie i się skleić . No i odciąć , jak się dojdzie do wprawy to dosyć szybko idzie.
I tak sobie tancujemy, z daleka wyglada to komicznie.
I tak sobie tancujemy, z daleka wyglada to komicznie.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
Ja sobie sam daję radę odklejam z 3 cm z białej taśmy, przyklejam do drzewa i owijam dookoła.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Nie lubię tej czynności - walka z białą taśmą i upaćkane w kleju ręce. Ale warto bo skuteczność ogromna.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
W południe dotarły puszki z klejem ogrodniczym. Ten klej może być kładziony na nienasiąkliwy materiał (tak jest napisane) czyli na pień nie? Wsiąknie? Mam popielato-srebrną taśmę do obklejania paczek, stara, kiepsko klei karton ale może się nada jako podkład pod ten klej. Te opaski, które mam założone na drzewkach są już całe obklejone muchami i muszkami, ani jednej mrówki na nich nie ma. ale one już łażą. Widziałam wczoraj na czereśni, podchodzą do taśmy i cofają się, parę jednak się przedostało wyżej, gdzieś znalazły szparkę. Leje dziś od rana, chyba nic nie zdziałam.
Pozdrawiam! Gienia.
-
Niedługo taśmy będą całkiem upchane muchami, dziwne, że jakoś ani jednej mrówki nie widzę, sprytne bestie. Podchodzą, krążą i się cofają.
Pozdrawiam! Gienia.
- Jonzak
- 200p
- Od: 24 mar 2013, o 13:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo sprytne, to za mało powiedziane. Przewyższają sztuczną inteligencję. Miałem ich już na celowniku , taśma z sztucznym miodem plus środek.Nabierały się najczęściej głupie muchy i wyglądało podobnie jak u ciebie. Ale nie spoczniemy...
Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich.
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2020, o 07:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja lepy na drzewka założyłem ponad tydzień temu i jak do tej pory zero mszyc . Obecnie mam już zalążki owoców na Renklodzie Althanie, Valjewce i Mirabelce. Do Althany posadziłem jako zapylacz Renklodę Zieloną, ale w tym roku jeszcze nie zakwitła. Co ciekawe nie zakwitła śliwa Rekord, mimo tego że kwitła w tamtym roku.
-
Adam, mszyca będzie, przyleci z innego żywiciela . Tylko troszkę później, jak następne pokolenie skrzydeł dostanie . Biedronki wszystkich nie zjedzą. Oby tylko to nie był masowy nalot.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2020, o 07:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Liczę na to że jak na drzewku nie będzie mrówek z powodu lepów, to mszyce nie zdecydują się tam zakładać kolonii i polecą szukać gdzie indziejgienia1230 pisze:Adam, mszyca będzie, przyleci z innego żywiciela . Tylko troszkę później, jak następne pokolenie skrzydeł dostanie . Biedronki wszystkich nie zjedzą. Oby tylko to nie był masowy nalot.