Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Post »

A właśnie, jak tam idzie zagospodarowywanie dokupionej części działki?
Może jakieś zdjęcia poglądowe?
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madziu właściwie nie idzie :;230 . Wiesz ja to bywa z planami ;:306 . Mieliśmy w czerwcu ściągać siatkę i wyrównywać teren ale w końcu nasza Cola dostała babskich dni i musieliśmy to przełożyć. Nie chcieliśmy ryzykować, że gdyby nam uciekła pójdzie w siną dal a tak przynajmniej była ogrodzona. Potem nie sprzyjała pogoda więc wzięliśmy się za remont pokoju dziewczynek. Teraz mój eM już wrócił do pracy więc czasu za bardzo nie ma . Nie mam pojęcia czy ruszymy w tym roku. Po prostu żeby cokolwiek tam robić musimy wyrównać teren i dowieźć ziemi a nie zrobimy tego bez ściągania siatki. Wolimy odłożyć więcej pieniędzy i od razu się ogrodzić bo nie wyobrażam sobie żeby przy dzieciach nie mieć siatki. W zasadzie nam się nie spieszy a wolimy to zrobić porządnie . Niestety między domem , nową działką a drogą jest spora różnica poziomów i nie mamy pojęcia jak to mądrze zrobić. Musimy podpytać kogoś kto zna się na rzeczy. Trzeba wziąć pod uwagę spadki w razie ulewy itd,itp. Niestety to nie jest takie proste ;:131 . Najważniejsze, że działka jest nasza a zaczniemy w stosownym momencie ;:108 . Oczywiście chciałabym żeby to nastąpiło wcześniej niż później no ale powoli do przodu ;:333 .
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ach piękne, lilie, róże, trawy, hortensje.
I ta Green Jawel, śliczna.ciekawa jestem jak u mnie zakwitnie. :wink:
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Ewelko, życzę szybkiego powrotu do zdrowia Weronice ;:168 i nie mogę też pomnąc Coli,
drapanko za uszkiem dla psiaczka.
Ogród, piękne jeżówki -15 odmian ;:oj hortensji i wszystko tak ładnie zaprojektowane ;:333
Ewelko podziwiam Ciebie, kiedy ty to wszystko ogarniasz, dom Dziewczynki , zwierzaki , zaprawy
i zadbany ogród, czy Twoja doba naprawdę liczy 24 godz :?: ;:168
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Ewelina masz racje. Nową działke jeszcze masz czas zagospodarować. Lepiej to zrobić wolniej a dobrze..Pięknie u Ciebie. Wszystko ci rośnie jak na drożdżach. Szałwia mnie oczrowała. Poproszę mi pozbierać pare nasionek. Oczywiście jak będziesz miała czas. ;:108
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Ewelinko
Bardzo ciekawie zestawiasz jeżówki z innymi bylinami.
Wszystko w moich ulubionych barwach. :D
Róże też wybrane z gustem i wyczuciem.
Jeżeli chodzi o zagospodarowanie terenu za ogrodzeniem to faktycznie lepiej poczekać i od razu zrobić porządnie a nie na łapu capu.
Może jakieś tarasy - progi zrobić :?: Prace ziemne też są kosztowne.
Nie wierzę, ze żadnych cebul nie dokupisz :lol: Wystarczy pójść na zakupy spożywcze do Owada :lol:
Współczuję paskudnego choróbska latem u dziewczynek.
Odkąd szałwię lekarską mam w ogrodzie anginy się mnie nie imają.
Pozdrawiam serdecznie i życzę cierpliwości do chorych skrzatów.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko sadzimy kwiatki dla koloru, ale mnie podobają się Twoje zielonkawe jeżówki czy podobne zielonkawe róże ;:306 Bardzo rozsądnie działacie z dodatkowa działką ...pośpiech wskazany jest tylko przy łapaniu pcheł ;:306 Faktycznie przy piesku, a tym bardziej przy dziewczynkach bezpiecznie mieć ogrodzony teren.
No to suchego przyszłego tygodnia i pozdrawiam ;:168
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Ewelinko, ależ się u Ciebie dzieje. A to choroby, a to remont, a to przetwory. Pięknie skomponowałaś rośliny na rabatach. Sadzisz po kilka sztuk tej samej rośliny, ja też tak lubię. Jeżówki masz śliczne. Ja do tego roku nie sadziłam roślin jednorocznych, ale chyba czas to zmienić. Spodobała mi się ta szałwia jednoroczna. A co to za roślinka rośnie koło niej ? chodzi mi o tą wysoką, fioletową podobną do liatry.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit .

Wczoraj miałam piękny słoneczny dzień ale prawie w całości przesiedziałam go z Weroniką w domu. Dopiero wieczorem poszłyśmy do cienia i mogłam wykorzystać chwilkę żeby poplewić. Plany były inne ale co zrobić ;:131 . Mój eM był na służbie więc musiałyśmy radzić sobie same. Dzisiaj zapowiada się równie upalny dzień ale wszystko wskazuje na to, że spędzimy go ponownie w domu na odpoczynku . Nie miała się kiedy ta angina przypałętać ,eh :evil: . W ogrodzie swoją powtórkę rozpoczęły róże .

Stephanie Baronin .

Obrazek

Pastella

Obrazek

Aniu Green Jewel to świetna jeżówka ;:215 , polecam.

Obrazek

Obrazek

Wandziu bardzo dziękuję za komplementy ;:196 . Ostatnio mam mało czasu na ogród więc on żyje swoim życiem ale jakoś daje sobie radę ;:108 . Poza tym pokazuję Wam zdjęcia te w miarę ogarnięte i nie zachwaszczone ;:224 . W rzeczywistości tak kolorowo nie jest ;:131 . Weronika musi unikać słońca i to jest w tym wszystkim najgorsze :( . Cola ma kolejną kontrolę u weterynarza początkiem tygodnia i zobaczymy czy to już koniec czy jeszcze trzeba będzie leczyć nogę. Ależ sobie bidy narobiła ;:222 . Pozdrawiam .

Obrazek

Obrazek

Alu jeśli tylko będę wiedziała jak zebrać nasionka to oczywiście to zrobię ;:196 . Jestem Ci przecież to winna i ja cały czas pamiętam tylko trudno Ciebie czymś zaskoczyć bo Ty masz swoje prywatne arboretum na działce ;:196 .

Obrazek

Obrazek

Agnieszko dziękuję za miłe słowa. Uwielbiam taką kolorystykę jak widać i dominuje u mnie głównie kolor różowy, biały i odcienie fioletu ;:224 . Ciężko mi się przełamać i zdecydować na inne koloru ale powoli łapię pomarańczowy i morelowy także nie jest źle. Nie planuję kupować cebul a jeśli już to dosłownie garstkę :wink: . Angina trafiła się w paskudnym momencie bo zamiast zażywać słońca i wody to musimy siedzieć w domu. Pozdrawiam .

Obrazek

Obrazek

Marysiu dokładnie tak, przy pewnych rzeczach nie wskazany jest pośpiech . Czasem lepiej poczekać i zrobić coś lepiej . U mnie już sucho ale co z tego skoro z anginą nie wygram i jestem uziemiona :( . Dziękuję i wzajemnie ;:196 .

Veilchenblau po przesadzeniu nareszcie się zbiera i puszcza masę pędów ;:138 .

Obrazek

Obrazek

Ewo zdaje się,że ten rok jest wyjątkowy w różne zdarzenia . Miejmy nadzieję, że niedługo to wszystko się uspokoi. Sadzenie roślin po kilka sztuk zdaje egzamin ale miejscami mam istny misz- masz i chyba będę musiała ograniczyć się w tamtych miejscach do kilku gatunków. Szałwia jednoroczna na pewno zostanie u mnie na dłużej bo jest świetna . Roślina o którą pytasz to liatra właśnie ;:215 . Podobnie jak Ty mam mało roślin jednorocznych ale jednak warto je mieć. Problem w tym, że mi nie bardzo idzie przygotowanie rozsady . Co roku się zapieram a i tak nic z tego nie wychodzi . Zawsze można kupić gotowce ale nie ma takiego wyboru jak samych nasion . W zeszłym roku wpadła mi w oko czarnuszka damasceńska ale posiałam na beznadziejnej ziemi , którą mam przy balkonie i miałam dosłownie kilka sztuk. Nie wysiała się a szkoda . W przyszłym roku znowu spróbuję . Pozdrawiam :wit .

Pokażę Wam co jeszcze czeka na zagospodarowanie w przyszłości. Wszystko co za siatką do asfaltu jest nasze .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam i udanego dnia życzę :wit .
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę, że fotosik coś szwankuje i nie widać zdjęć ;:185 .Poza tym zniknęły też zdjęcia z innych moich wątków. Mam nadzieję, że to chwilowa awaria bo szkoda by było .

Pozdrawiam :wit .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Ewelinko! ;:196
Właśnie i ja zauważyłam, że Fotosik pogrywa sobie z nami w kulki i też mam nadzieję, że to krótkotrwałe niedomaganie.
Ostatnich Twoich zdjęć nie widzę, ale przeglądnęłam sobie kilka wcześniejszych albumów i muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem. Wszystko w Twoim ogrodzie takie świeżutkie w kolorze, ;:138 podczas gdy u mnie np. szałwie już przekwitły i wylądowały na kompoście, część roślin choruje, np. róże i zaczynają floksy, ale o ile Twoim roślinkom pomagają deszcze, o tyle moim szkodzi susza z jednoczesnymi bardzo wysokimi temperaturami. ;:223
Podziwiam Twoje jeżówki, różyczki i hortensje. ;:215 Zresztą wszystko u Ciebie fantastycznie się prezentuje, świetnie zaprojektowane pod względem faktury i koloru. ;:138 ;:138
Zdrówka dla dziewczynek, ;:167 spokoju dla Ciebie ;:167 i dobrego tygodnia dla Was wszystkich. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Ewelina :) Do tej pory nie widać zdjęć z ostatniego postu, odniosę się więc do poprzedniej strony - najbardziej lubię takie zestawienia jak masz u siebie - krzewy z kwiatami. Twoja dalia (jasna z cytrynowym środkiem jest śliczna :) ) przypomniała mi że ja pożegnałam się z moimi na wiosnę, chyba załatwili mi je zimni ogrodnicy - oni też wykończyli mi czarcią miotłę z sosenki na pniu, nie wiedziałam że są takie delikatne. Polowałam na zaćmienie, ale u nas były chmury.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Jednoroczna szałwia w nazwie ma "trójbarwna" I właśnie taka ma być ;:108 Biała, różowa i fioletowa. U mnie białej prawie nie ma. Sieje się bez problemów nawet u mnie, a to już sztuka ;:306
Paskudny czas na chorowanie, zarówno dla Ciebie, jak i dla Weroniki. Całuski na zdrówko ;:196
Wymiziaj Colę, bo pies w kołnierzu, to nieszczęśliwy pies. Kaprys też kiedyś miał i biedak obijał się o wszystkie meble, bo nie potrafił zgadnąć czy się zmieści ;:185
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko nieustająco życzę zdrowia! Fotosik znowu uprzyjemnia nam bywanie na FO ;:223
Ja tez przesadziłam Veilchenblau i po przesadzeniu mnie zaskoczyła...myślałam że to inna róża tak wyskoczyła do góry. :D Wrócę jak widoczne będą zdjęcia ;:65 Dobrego tygodnia :wit
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Oj, choroba w taki upał to już w ogóle koszmar...
Ogród masz pięknie ukwiecony ;:215 Szkoda, że nie widać najnowszych zdjęć :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”