Arbuz z nasion
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Arbuz wykiełkował
Witia, na jednym z opakowań melona wyczytałam, że nie lubią wapna. Myślałam, że arbuzy podobnie. Moje arbuzy mają żołte przebarwienia na liściach.Ziemia ma pH 5,8-6,8. Czyzby to sprawa wapna? Czy wiesz jakie ma być pH?
Nie wiem jak to jest z tym wapnem, ale ja podlałem wapnovitem i liścienie mi zrobiły sie zielone. Skład wapnovitu to: azot całkowity 10%, tlenek wapnia 17%, bor 0,05%, miedź 0,02%, molibden 0,001, cynk 0,02%. Wszystkie składniki rozpuszczalne w wodzie. Podłoże które miałem to torf odkwaszony(odczyn pH w H2O 7,2-7,5) wymieszany z moją ziemią, która ma odczyn lekko kwaśny. Gdzieś na forum ktoś pisał, że taki torf faktycznie ma inne pH, w kierunku kwaśnym. Na 3l wody dałem 10ml wapnowitu i u mnie zadziałało. A może było za mało azotu w tym podłożu?
wodnik
-
- 10p - Początkujący
- Od: 29 sty 2011, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rozumiem,będę czekać,bo jestem cierpliwa.Dziękuję 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Suzana , melon nie lubi świeżego wapnowania , natomiast wymaga gleby zasobnej w wapń , o wysokim pH . Arbuz nieco mniejsze pH . Zresztą wszystkie dyniowate na kwaśnej glebie się nie udadzą ...
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Frant, ponieważ w jesieni nie dałam wapna czy teraz mogę dać kredę rozpuszczoną w wodzie i zmieszam to z glebą?
Czy pod siewki arbuza w doniczkach podlać rozpuszczoną kredę, bo taka mnie myśl dopadła?
pH określili na 5,8-6,8 ( ziemia w doniczce).
Czy pod siewki arbuza w doniczkach podlać rozpuszczoną kredę, bo taka mnie myśl dopadła?

pH określili na 5,8-6,8 ( ziemia w doniczce).
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W czasie wegetacji dobrym nawozem jest saletra wapniowa,szybko rośliny pobierają i w ten sposób można uzupełnić wapno .
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Dolomit kupuję w hurtowni ogrodniczej po 8zł za 20 kg , ale 30 worków mi wystarcza na sezon i około tony kredy w 30 kg workach. Pewnie w sklepach wychodzi drożej .
pozdrawiam Ludwik
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Nie, nie o cene mi chodziło, tylko czy można zastosować w uprawie arbuza - tj. wymieszać z ziemią w przygotowywanej właśnie grządce dla arbuzów i dyni. 

pozdrawiam, Anita
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Gdy zastosujemy dolomit do 0,5 kg na 1m2 to nie zaszkodzi , chyba ,że wybitnie gleba jest zasadowa , ale często czytam na forum ,że stosujecie siarczan potasu to on pH obniża .
pozdrawiam Ludwik
- NITKA
- 1000p
Nie, ja nie stosuje nawozów chemicznych w warzywniaku. Dziękuję za podpowiedż. 

pozdrawiam, Anita
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 lis 2010, o 10:07
Witam mam pytanie z innej beczki....w zeszłym sezonie posadziłam arbuza i ładnie rósł, z zewnątrz wyglądał jak arbuz ale w środku był kompletnie biały taki włóknisty nawet jak przejrzał to niewiele się zmieniło jedyny plus to, to że był słodki....co to było i jak uniknąć takich pomyłek bo w tym roku chce takiego arbuza z prawdziwego zdarzenia:)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
A to na pewno była odmiana o czerwonym miąższu a nie białym?;)
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
Dzis rano ze smutkiem odkrylem, ze wszystkie moje arbuziki Rosario zostaly zaatakowane chyba przez jakąś chorobe grzybową. Wyglada to tak: pierwsze liscie sa na krawedziach uschniete i brazowawe jak uschniete liscie na jesieni, a liscie wlasciwe (ktore dopiero sie pojawiaja) maja plamy żółte. Te plamy wskazywalyby na maczniaka rzekomego, ale z opisu choroby wynika, że liscie powinny od spodu miec jakis fioletowy kolor, a moje arbuzy od spodu sa normalne, zielone...
Co mam robic?? Da sie to uleczyc czy pozostaje tylko kasacja?
Co mam robic?? Da sie to uleczyc czy pozostaje tylko kasacja?

- NITKA
- 1000p
pozdrawiam, Anita