Rabatki Konstantego część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 4

Post »

Zeniu-Zwykle nie mam czasu posiedzieć,ale nie mam nic przeciwko temu,żeby inni korzystali.
Na grzyby i borówki,a może jeżyny wybieramy się w przyszłym tygodniu.Jak Twój M nie lubi zbierać to niech chociaż oddycha świeżym żywicznym powietrzem kiedy inni oddają się temu zajęciu?Zawsze bezpieczniej być w towarzystwie.A jak tam dynie-plonują?
Teresat-Zapowiadają ochłodzenie od początku przyszłego tygodnia.Dziś jesteśmy doświadczeni ostatnim etapem Tour de Pologne pod oknami.Wczoraj także miałam w planie wycieczkę w otulinę Ojcowskiego Parku Narodowego,ale czterołapy podkopał ławkę,a ziemię wyrzucił na skalniak i na bruczek,drugi wykop był na resztkach Badziewnej Górki,stamtąd wywlekł jakieś wióry,trociny,gałęzie na grządkę i jeszcze między korzeniami klonu.Trudno winić zwierzę,że szuka sobie rozrywki,ale ja musiałam w części reprezentacyjnej podnosić każdy kamyczek,otrzepywać,wyrównać podłoże i ponownie ułożyć,tym razem trochę odsuwając od ławki.Jak mi kuzyn dowiezie te spore kamienie znad Dunajca(na razie są w bagażniku jego terenówki,wczoraj je wiózł,nie dowiózł) to ze dwa ułożę pod ławką.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Andziu-ten wzór koszy produkowano chyba dość długo ,bo i ja pamiętam go z dzieciństwa z zimowych wyjazdów na narty do Krynicy(nawet mam zdjęcie) i sprzed SAMu na Bystrym w Zakopanym,te ojcowskie są naprzeciw Bazaru Warszawskiego,gdzie kiedyś był jedyny tamtejszy sklep i mają zielone szklane oczka.Też chętnie bym misia przygarnęła -adopcja z adaptacją.
Dzwonek po przeniesieniu na inną grządkę zaczął kwitnienie ponowne,penstemon hartwegii(Phoenix Violet) jeszcze kwitnie,pysznogłówka czerwona po przycięciu,rudbekia,rozwar,kosmos czekoladowy urósł,ale nie zakwitł,hibiskus ma sporo kwiatów.A za namówienie mnie na niecierpki muszę sąsiadowi podziękować,okazuje się klimat Podwórkowego bardzo im sprzyja.
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

No i leje, temperatura spadła o 10 st. w porównaniu do dnia wczorajszego.
Wczoraj się usmażyłam, dzisiaj ubrałam sweterek ;)
Na klombie z kwiatami zamieszkała żaba :roll:
Myślałam, że nastąpił zwrot i czterołap już nie grzebie w Twoich grządkach.
Cudne pysznogłówki :)
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas deszcz przyszedł po południu,ostatnio było bardzo parno,a z lekkiego ochłodzenia nawet się cieszę.Oczekuje kwitnienia odętek,jeżówek,języczki pomarańczowej,rozwaru.Pysznogłówki to taka resztka po podcięciu,bo kwiaty ususzone.
Obrazek
W lesie ,a właściwie na skraju lasu są pysznie dojrzałe jeżyny,borówek prawie nie ma. Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Och Ewciu znowu klopoty z czterołapym dlaczego sąsiedzi nie pilnują go . Czy nie podoba im sie w podwórkowym przecież mają śliczny ukwiecony ogrod . Może woleli patrzyć na gruzowisko i to im sprawiało radość . ;:224 . Normalnie serce boli . Jeżówka sliczna muszę dokupić takie białe bo mam tylko pełna różową . Jezyny smakowicie wyglądają . W tm roku rozwary jakoś sie powyciągały w ubiegłym roku były dużo niższe w zwartych kępkach
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Mówisz, ze jeżyny dobre? Tych dzikich jeszcze nie ptóbowałam (prawie nie wychodzę z ogródka :lol: )
a moje bezkolcowe duże, ładne, ale kwasne jak ocet siedmiu złodziei! Za mało słońca miały :?
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chatte-jeżyny pyszne,soczyste i słodkie,wysłoneczkowane.Drugim razem muszę pojechać nie z kubkiem,a z bańką(kanką) taką jak na mleko,na to samo miejsce trafię.Na dodatek podrapałam się stosunkowo mało,a komary zaczęły żreć dopiero tuż przed deszczem.
Truskawki musiały zmienić lokalizację-remont konserwatorski elewacji południowo-zachodniej!
Obrazek
Jadziu-rozwar zrobił się płożący,przyniosłam mu mniejsze kamienie do wsparcia,bo czemu ma się błocić?Jeżówki przyznaję podobają mi się,może dam się skusić na jeszcze jakąś pełną?
Andziu-nasiona malw dla Ciebie zebrałam wczoraj przed deszczem,osobno trzy odcienie różowych,osobno biała,a po tą łososiową cielistą pójdę wieczorem.Teraz suszą się.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewciu bardzo się cieszę z nasionek. W naszym zakładzie pracy pod portiernią rosną takie różowe pastelowe malwy i dostanę kilka sadzonek, to już zakwitną w przyszłym sezonie na pewno...ale będę miała malwowo ;:138
Dobrze wiedzieć, że jeżyny już dojrzałe, bo jeszcze ich mi do mojej wieloowocowej nalewki brakuje... ;:224
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andziu-na zachód od miasta jeżynki dojrzałe,nawet te polne zwane kocie buły.Wszystko co zebrałam zjedliśmy albo na miejscu albo do galaretki.,zmiksowane,przeciśnięte przez gazę,ścięło się na galaretkę samo po 3 godzinach,na to bita śmietana z cukrem waniliowym.Jutro na obiad cukinia-zupa,drugie danie i deser.
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

EWCIU takie skarby i masz co jeść . Smakowite jerzyny takie prosto z krzaczka . Górka skalniakowa slicznie wygląda z mnóstwem kamieni
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Wspaniałe, dorodne cukinie, aż ślinka cieknie :)
A jeżyny, mniam.
Ewo, śliczną, białą górkę zrobiłaś. Z dnia na dzień coraz ładniejsza, niespotykana.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Witaj Ewuniu. Jeżynki pychota...........uwielbiam je jeść, gorzej z rwaniem. :;230 . W podwórkowym wspaniałych pomysłów ci nie brakuje, sypiesz nimi jak z rękawa. :tan . Te kamyki na górce super wyglądają. ;:138 . U mnie chwilowe załamanie pogodowe. Co prawda dziś już troszkę lepiej ale było byle jak. :wink: Wstyd mi się przyznać, ale poniosłam dyniową klęskę. :oops: Pięknie rosły, kwitły a pąki kwiatowe nie zawiązywały owoców. ;:223 . Nie wiem jaka tego przyczyna, stanowisko słoneczne. Pszczółki latały, no chyba że te wstrętne nornice także często tam spacerowały. ;:224
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewuniu ja co roku chodzę na jeżyny i robię sok na zimę. Rok temu robiłam dla bajdlii i w tym roku też idę zbierać jeżynki. Akurat zdążę wrócić, bo u nas to później dojrzewają ;:108
Ciekawi mnie wygląd kamiennicy po remoncie(fotki będą?)
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogumiłko-Witam przy lekkim ochłodzeniu,amatorów jeżyn jest więcej i trzeba jeździć coraz dalej,teraz już będę zbierała na sok.
Detale na których jest wić roślinna czy liście akantu naturalnie po konserwacji można na tym forum pokazać.
Zeniu-nie wiem dlaczego dynie nie zawiązały owoców(susza?upał?zimno w nocy?),wiesz,że kwiaty też jadalne(w cieście naleśnikowym).
Teresat -Cukinie w koszyku od braciszków,patison miał już twardą skórkę,trzeba było obrać,dokupiłam pomidory,paprykę,cebulę,czosnek i jest leczo na dwa,trzy dni,największa biała cukinia i ta prążkowana przewidziane są na placki różne,bo i tarte z żółtym albo białym serem(a nie wykluczam,że z bryndzą owczą) pikantne i plastry w cieście na słodko.Ja bym wolała tą większą faszerowaną,albo może jakąś kolejną.Na zupę kupuję kawałki dyni.
Jadziu- Jakuch-W Podwórkowym stawiam na rozwiązania na które mnie stać,mam kartę na sieć komunikacji miejskiej na cały rok,w dalsze rejony busem jeżdżę i zbieram kamienie w ramach urlopu.Gdyby kolega nie złamał jadąc na rowerze obojczyka miałabym i spore wapienie już na miejscu,teraz trzeba miesiąc poczekać zanim będzie mógł prowadzić samochód.Kuzyn rzeczne kamienie też w końcu dowiezie.Na razie wozi w bagażniku.
Elsi-dostałam mała sadzonkę szkarłatki amerykańskiej,już posadzona.
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewuniu przyszłam się przywitać i mam coś do podwórkowego :heja Obrazek
Na samej górze skalniaka fajnie by wygladała taka fontanna. Bardzo mi się spodobała i pomyślałam o Twoim skalnikau.....Szkoda tylko, że u Ciebie w podwórkowym nie dopilnują sąsiedzi takiego cudeńka. :(
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewa, z cukinii jest też bardzo smaczny pasztet, zostałam niedawno takim poczęstowana. Zaskakująco smaczny. Można go jeść jako dodatek do chlebka, ale sam też jest pyszny.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”