Pomidorki koktajlowe - 2cz.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 lip 2012, o 17:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidorki koktajlowe - 2cz.
Dziękuję Gunnar, za podpowiedź. W takim razie spróbuję w przyszłym roku 

Pozdrawiam Krzysztof- junip.
Dojrzałe Koraliki słabo trzymają się krzaków i dlatego wiosną mam mnóstwo samosiewek na działce.
Jeżeli bardzo lubisz sąsiadów mieszkających niżej to możesz tak posadzić.Moi sąsiedzi byli bardzo zadowoleni,a miałam Koralika nie na balustradzie a w doniczce na podłodze.Mieli skrzynki z kwiatami na zewnątrz barierki i zbierali z nich pomidorki na śniadanie.
Jeżeli bardzo lubisz sąsiadów mieszkających niżej to możesz tak posadzić.Moi sąsiedzi byli bardzo zadowoleni,a miałam Koralika nie na balustradzie a w doniczce na podłodze.Mieli skrzynki z kwiatami na zewnątrz barierki i zbierali z nich pomidorki na śniadanie.
-
- 100p
- Od: 18 maja 2012, o 19:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w przyszłym roku sadzić będę do skrzynek balkonowych maskotkę i te skrzynki powieszę-postawię zewnątrz. W tym roku mam jakąś odmianę koktajlowego i mam 2 szt w jednej skrzynce chyba 60cm. Rośnie mi strasznie w górę, dziecko przesuwa mi ciągle skrzynką
i mam uszkodzone gałązki. Maskotki nigdy nie miałam i nie wiem jak wysokie są krzaczki. hmm....?

- Kawa
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 mar 2012, o 18:49
U mnie Maskotka w doniczce ma ok. 50 cm, w gruncie chyba więcej.krab_ik1 pisze:Maskotki nigdy nie miałam i nie wiem jak wysokie są krzaczki. hmm....?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 lip 2012, o 17:46
Kaja, Tobie równiez dziękuje za odpowiedź, to ważna informacja. Hm, to teraz sam nie wiem, czy w ogóle je sadzić w ten sposób, żeby zwisały na zewnątrz... czyli zostaje Maskotka jak na razie...Najgorsze u mnie nad morzem są ciągłe wiatry. Z tym ,że pelargonie mimo ,że co roku są połamane, ale rosną dalej. Z tego , co zauważyłem złamany pęd jeśli nie odpadł to rośnie dalej. W miejscu złamania tworzy się zgrubienie, taka tkanka zabliźniająca. No, ale to wątek o pomidorach...Ciekawi mnie , czy pomidory będą się zachowywały tak samo. No ale odpadających owoców ,to bym zdecydowanie nie chciał...
Trochę się pospieszyłem, bo jeszcze nie widać czerwonych owoców, co na pewno miałoby fantastyczny efekt, ale zrobiłem następny filmik ukazujący ogrom tego, co mozna uzyskać z kilku "głupich" skrzynek...
https://www.youtube.com/watch?v=COQZkZ1M-Sg
Trochę się pospieszyłem, bo jeszcze nie widać czerwonych owoców, co na pewno miałoby fantastyczny efekt, ale zrobiłem następny filmik ukazujący ogrom tego, co mozna uzyskać z kilku "głupich" skrzynek...

https://www.youtube.com/watch?v=COQZkZ1M-Sg
Pozdrawiam Krzysztof- junip.
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:02
Junip - trzeba by chyba ogołocić caly krzak, aby najeść się tymi malenstwami. Ale myślę że warto - są świetne do dekoracji potraw, niezłe w smaku.
U mnie rośnie w donicy, więc miejsca nie zabiera innym odmianom. W przyszłym roku będzie na pewno.
Ponawiam pytanie o maskotkę - czy wszystkie mają takie małe nasionka? Jak mam zebrać z niej nasiona? Przez drobne sitko przelatują a po wysuszeniu są mniejsze niż nasiona maku?!
Krystyna551 - super ten daktylek. Koniecznie spróbuj i daj znać jak smakuje!
U mnie rośnie w donicy, więc miejsca nie zabiera innym odmianom. W przyszłym roku będzie na pewno.
Ponawiam pytanie o maskotkę - czy wszystkie mają takie małe nasionka? Jak mam zebrać z niej nasiona? Przez drobne sitko przelatują a po wysuszeniu są mniejsze niż nasiona maku?!
Krystyna551 - super ten daktylek. Koniecznie spróbuj i daj znać jak smakuje!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Specjalnie poszłam po oryginalne nasiona Maskotki firmy Leg...i są to normalne nasiona wielkości ok. 2/3 z największych jakie widziałam nasion pomidora.Kalma pisze:... Ponawiam pytanie o maskotkę - czy wszystkie mają takie małe nasionka? Jak mam zebrać z niej nasiona? Przez drobne sitko przelatują a po wysuszeniu są mniejsze niż nasiona maku?! ...
Właśnie rozgryzam Maskotkę (poświeciłam się, bo ja nie lubię smaku samych pomidorów tylko jako dodatek na kanapkę) i widzę duże nasionko- jedno! w całym pomidorze. Nie widzę takich wielkości ziaren maku, ale widziałam takie coś w pomidorach innych gatunków obok normalnych nasion.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

- oxalis
- 1000p
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
W makro kupiłam nasionka odmiany garten perle, sama też przygotowałam z nich rozsadę. Jest ich całe mnóstwo na krzaczku, są niskie, nie chorują i ogólnie nie sprawiają kłopotówhibcio1 pisze:Czy znacie jakieś mocno owocujące mikro pomidorki, bo koraliki są kiepskie

Mam też pokusę, która jest dużo wyższa ale też oblepiona długimi gronami z bardzo dużą ilością owocków.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Odnośnie Koralika, opinie są podzielone: niektórzy lubią jego smak, a inni nie cierpią.hibcio1 pisze:Czy znacie jakieś mocno owocujące mikro pomidorki, bo koraliki są kiepskie
Gartenperle jest pomidorem karłowym, więc nic dziwnego, że krzaczek jest niski, bo tak powinno być.oxalis pisze:W makro kupiłam nasionka odmiany garten perle.
pozdrawiam, Gunnar
- oxalis
- 1000p
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
Wczoraj była degustacja daktylka, i tak jak pisał mój znajomy ogrodnik, od którego dostałam nasionka- pomidor jest bardzo dobry, a najważniejsze że ma on cieniutką skórkę i jest mocno pomidorowy. Czekam na następne.
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Gratuluję. Czy Twój daktylek nie jest "przypadkiem" dużo większy od większości innych koktajlówek?
pozdrawiam, Gunnar
- Alina-277
- 200p
- Od: 3 sty 2011, o 12:53
To jest koktajlówka truskawkowa rośnie bardzo wysoki...
Pozdrawiam... Alina .
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
Dziewczyny, dostałam nasionka jako daktylowy. Mam też truskawkowego, rośnie obok, ale jest mniejszy i ma inny kształt. W wolnej chwili zrobię zdjęcia.
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Jakiej wielkości jest ten Daktylek? Mój pomidor o którym pisałam, ma podobny kształt. Czy mógłby być zamieszane z Zapotec'em?Krystyna551 pisze:... Wczoraj była degustacja daktylka, i tak jak pisał mój znajomy ogrodnik, od którego dostałam nasionka- pomidor jest bardzo dobry, a najważniejsze że ma on cieniutką skórkę i jest mocno pomidorowy. Czekam na następne.
ostatnia szansa pisze:Z akcji wymiany nasion z dogrywki dostałam m.in. nasiona pomidora Zapotec. Wśród nich pojawił się inny pomidor wielkości podłużnej dużej śliwki tworzący grona jak Sweet white (początkowo myślałam, że to zamieszana sadzonka, ale owoce są wieksze)). Czy Ktoś zamawiający Zapotec ma taka niespodziankę? Czy może macie pomysł jaki to jest pomidor z akcji? Jeśli napiszecie mi jakieś podejrzane przez Was nazwy pomidorów z dogrywki to pooglądam zdjęcia i może zaskoczę. Z góry dziękuję. Przepraszam nie zrobiłam zdjęć, a i tak nie potrafię zamieścić na forum.
Moje nowe imię Szansa