Łukasz
Jeśli chodzi o młode przyrosty to prawie zawsze są różowego koloru, możesz zobaczyć je na moim przyciętym obesum, więc tym się nie przejmuj.
Przy doświetlaniu roślin o większych listkach pierwszym objawem pokazującym, że lampy są za nisko jest zaróżowienie brzegów liści, ale nie wpływa to negatywnie na roślinę. Po minimalnym podniesieniu lamp po pewnym czasie różowe obwódki zanikają. Obwódki na końcach liści na dużym obesum.
Mieczysław
Twoje "socotranum wyglądają całkiem nieźle, są ogólnie większe od moich, może to wpływ hydroponiki.
Pokazuję prawie wszystkie rośliny. Ta "Golden Crown" wypuściła kilka malutkich przyrostów, ale w tej chwili jest na wypoczynku.
Ta miniaturka KHZ (Khao Hin Zon) wys. 4 cm. stoi w boksie i zaczyna rosnąć. W zeszłym roku długo chorowała, nie pomagała zmiana podłoża, przycinanie korzeni,
dopiero pomogło i uratowało ją użycie akceleratorów kwitnienia. Będzie mikro bonsai.
To ostatnia roślina KHZ jaką mam, jest wielkości Twoich roślin i stoi od niedawna w boksie.
Ta roślina "Golden Crown" nie wypuszcza bocznych pędów, wolę aby podrosła wyże, planuję utworzyć z niej ładne drzewko z wysokim pniem
"Golden Crown" - typowa roślina wypuszczająca kilka bocznych przyrostów, uszczknięta na początku (dlatego rozkrzewiła się na górze)
Mam nadzieję, że w nowym sezonie socotranum rozrośnie się i utworzy większe korony. Nasiona adenium "Diamound Crown" w ogóle mi nie wzeszły.
Bardzo ładnie zrobiłeś doniczkę do hydroponiki, chyba zerżnę wzór od Ciebie, podobne doniczki są u nas w Leroyu.