Papryka do gruntu. Część 5
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 5
Mi w zeszłym roku bardzo dobrze plonowała w gruncie papryczka Cayenna a Rokita była wręcz obsypana owocami. Inne NN mniej ale z zdrowymi owocami.
Adas11 pisze: Co roku oprócz papryki słodkiej sadzę paprykę ostrą z własnych nasion ale z dala od słodkiej bo myślałem że będą się krzyżować ale niektórzy piszą że nie będą się krzyżować to jak w rzeczywistości jest bo w pomidorze kwiat z pyłkiem jest zamknięty a papryka jak ma ?
Info z internetu:
Ja sadzę wszystkie razem, ale w rozsądnych rozstępach, aby kwiaty różnych odmian nie stykały się ze sobą. Nie kontroluję zapylenia. Na trzmiele nic nie poradzę, ale z mojej obserwacji wynika, że kwiaty papryki nie są w ogóle atrakcyjne dla owadów. Kwiaty są małe, białe, fioletowe. W lato jest o wiele więcej innych, bardziej atrakcyjnych dla owadów kwiatów i szczerze mówiąc - będąc na działce i przeglądając kwiaty i owoce papryk, nigdy nie widziałam wokół nich krążących trzmieli czy pszczółPapryka posiada obupłciowe, samopylne kwiaty. Kwiaty wytwarzają zarówno nektar, jak i pyłek. Odwiedzanie kwiatów przez trzmiele może skutkować samozapyleniem, jak i zapyleniem krzyżowym.

Adaś, zawsze możesz odizolować kwiat przed otwarciem, aby zebrać czyste odmianowo nasiona. Nałożysz na niego kawałek rajstopy, czy lekkiej siateczki, gdy kwiat się otworzy 'pstrykniesz go palcem' kilka razy, aby doszło do zapylenia i będziesz miał gwarancję czystości nasion

- Mlody_Ogrodnik
- 100p
- Od: 17 wrz 2011, o 19:19
Co myślicie o odmianie poupila? Pierwszy raz będę siał i uprawiał paprykę. Czy jest to łatwa w uprawie odmiana? plenna? Będę sadzi do gruntu. Proszę o opinie 

"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To ja wrzucę zdjęcia swoich papryczek:
1. Te z fioletowymi nóżkami to odmiana oda (z przodu), te z tyłu to Robertina

2. Już ciemno i składają listki do snu

3. Miałem 5 nasion Sweet Orange ale tylko jedno skiełkowało, to ta samotna i podpisana a zarazem największa

1. Te z fioletowymi nóżkami to odmiana oda (z przodu), te z tyłu to Robertina

2. Już ciemno i składają listki do snu

3. Miałem 5 nasion Sweet Orange ale tylko jedno skiełkowało, to ta samotna i podpisana a zarazem największa

Pozdrawiam Paweł
Paweł piękne papryczki
, moje słodkie z 4 odmian po 5 ziarenek wyszły tylko dwie
wsadziłam jeszcze raz do ziemi z 10 ziarenek Ramiro , mam nadzieje że coś wyjdzie

Pozdrawiam Kamilla
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja słodką posieje dopiero jutro ,bo córka przywiezie nasiona,mam nadzieję ,że jeszcze urośnie?
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa

Moja spiczasta Palermo właśnie się kąpie
Jutro będę ją siać do doniczek i zobaczymy, ile królewna będzie spała
tencia urośnie
Chyba
Bo ja debiutująca w zasadzie 

tencia urośnie

-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pawł piękne papryczki.
Jakie równiutkie.
Jakie równiutkie.
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
Ja byłem pewien na 99% że papryki się krzyżują i miałem nadzieję że jak w poście Papryka do gruntu cz.5 s.24 ?Ja też sadzę ostre ze słodkimi, nic się nie dzieje. Papryka jest samopylna, jak pomidory - chyba żeby jakieś przypadkowe zapylenie krzyżowe. Nigdy mi się to nie zdarzyło.? i myślałem że że autor tekstu odpowie na post i wyjaśni w jaki sposób nie będą się krzyżować .
Od kiedy sadzę papryki to nigdy nie sadziłem ostre z słodkimi bo mogą zmienić smak ( jak założyłem ogród tak mi powiedziano ) ale w tym roku posadzę 2 papryki razem z ostrymi i porównam z tymi sadzonym z dala od ostrych .
Od kiedy sadzę papryki to nigdy nie sadziłem ostre z słodkimi bo mogą zmienić smak ( jak założyłem ogród tak mi powiedziano ) ale w tym roku posadzę 2 papryki razem z ostrymi i porównam z tymi sadzonym z dala od ostrych .
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Papryki posadzone koło siebie na pewno nie zmienią smaku i kształtu z tego powodu, niezależnie od tego czy były zapylone swoim pyłkiem czy obcym. Jeśli zapylisz słodką pyłkiem z ostrej to i tak urośnie słodka, taka jak wysiana. Dopiero w drugim pokoleniu będzie różnica pod warunkiem, że zapyliły się krzyżowo.
To Sweet Orange to dla mnie jest strasznie pechowe w tym roku. Miałam w ub. sezonie tę odmianę i smakowała mi najbardziej, zostawiłam nasiona i teraz jest klops. Nie wykiełkowało mi żadne, dałam swoje nasionka jednej forumce i jej wykiełkowało 1/5, I teraz nie wiem co poszło nie tak, wydawało mi się, że nasiona zebrałam z dojrzałych już owoców, ale może jednak powinnam była je dłużej trzymać na krzaku. Sama już nie wiem, jestem zawiedziona, bo planowałam najwięcej sadzonek tej właśnie odmiany a tu się okazuje, ze nie będę miała żadnejpawelp1320 pisze:
3. Miałem 5 nasion Sweet Orange ale tylko jedno skiełkowało...

- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Koniec dobrego.Czerwono-żółte słodkie odmiany papryki dziś powędrowały z parapetu do mnożarki.Mają już ładnie rozwinięte liście właściwe, na dniach będę pikował.
Sporo osób w tym roku narzeka na wschody,i to bez względu czy nasiona były świeże czy trochę starsze,oraz czy były podkiełkowywane czy siane do podłoża.Moje siane wprost do podłoża w skrzynkach wzeszły bardzo dobrze.
Sporo osób w tym roku narzeka na wschody,i to bez względu czy nasiona były świeże czy trochę starsze,oraz czy były podkiełkowywane czy siane do podłoża.Moje siane wprost do podłoża w skrzynkach wzeszły bardzo dobrze.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- katarzyneczka
- 1000p
- Od: 1 mar 2009, o 17:41
Witam. Swoją przygodę z papryką ( i uprawą warzyw w folii ) dopiero zaczynam. Przeczytałam cały wątek w celu zdobycia choćby podstawowej wiedzy
. Posiałam swoje papryczki tydzień temu, zaczęły już kiełkować, ale chyba trochę za późno
Czy jest jeszcze szansa, żeby wyrosły i zaowocowały w tym roku ?

Pozdrawiam Katarzyna
Moje wątki Zapraszam;)
Moje wątki Zapraszam;)
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Nie jest wcale za późno.Ja bym zaraz po wyprostowaniu liścieni przepikował do pojemników 0,4-0,5l.Do wysadzenia jest jeszcze ok.6-7 tygodni pod folię i ok.10 tygodni do gruntu.Spokojnie papryczki dorosną.

- katarzyneczka
- 1000p
- Od: 1 mar 2009, o 17:41
To super, bo już się zaczęłam obawiać, że nic z tego nie będzie. Czekam więc cierpliwie, aż wyrosną 

Pozdrawiam Katarzyna
Moje wątki Zapraszam;)
Moje wątki Zapraszam;)