Poziomki - uprawa cz. 3
Re: Poziomki - uprawa cz. 3
adam możesz rozmnożyć poziomki z sadzonek. Wykop 1 kępę, oberwij kwiatki i owoce i porozrywaj na kępki. Posadzone teraz szybko się rozrosną.
Po raz pierwszy robię rozsadę poziomki, mają już 6tyg za chwilę pójdą do pikowania. Zastanawiam się czy poradzą sobie już w nieogrzewanym tunelu foliowym czy jednak na noc kitrać je do domu? Planuję do gruntu wysadzić je po zośce, no ale nie wiem jak w tej fazie wzrostu poradzą sobie z tymi dość chłodnymi kwietniowymi nocami. Ktoś wie jak to z nimi jest ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dadzą radę a do gruntu sadzi się jak przerosną korzenie w doniczce i wypuszczą nowe listki. Ja sadziłem w końcu maja. Ale już nie mam poziomek bo chorowały ponadto pojawiła się ta muszka suzuki i owoce były robaczywe i gniły.
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2020, o 07:55
Zapewne Regina
To chyba ta z lepszych odmian tylko ciekawe, dlaczego nazwy nie podają..
Pozdrawiam Ewa
-
- 200p
Odmiany Rujana, albo Mignonette są dosyć podobne do Reginy. Jeśli gdzieś obok rosną inne odmiany to nasiona nie będą "czyste gatunkowo". A może po prostu to jakaś mieszanka z różnych odmianowo nasion które nie sprzedały im się w poprzednim roku? Pewnie ta druga opcja jest bardziej prawdopodobna.
Z tym brakiem nazw to jest dziwna sprawa.
Jest taki drogi sklep ogrodniczy, co ma dom i sad w nazwie. I tam większość produktów występuje pod inną, wymyśloną nazwą. Dlaczego?
Jest taki drogi sklep ogrodniczy, co ma dom i sad w nazwie. I tam większość produktów występuje pod inną, wymyśloną nazwą. Dlaczego?
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak jest coraz częściej. W ub. roku szalałam jesienia po ogrodniczych za malina Polesie, wszędzie w marketach i nawet w szanujących się ogrodniczych była pięknie zapakowana ?malina letnia?. Sprzeda2czyni nie potrafiła mi podać żadnej nazwy. Wczoraj widziałam w Brico rozsadę pomidorow odmiana ?koktajlowe? i ?wielkoowocowe?. No bazar normalnie !!
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
Ten sklep lubi nazywać odmiany po swojemu, też to zauważyłem. Taki chwyt marketingowy czy co, że niby sprzedają coś unikalnego czego nie ma nigdzie indziej? Swoją drogą lubią też podkolorowywać zdjęcia.SETA pisze:Z tym brakiem nazw to jest dziwna sprawa.
-
- 100p
- Od: 30 gru 2014, o 23:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czasem z tyłu torebki,tam gdzie data ważności jest tez podana odmiana.
Kasia
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
21 stycznia wysiałam Reginę i Rujanę, pikowałam kępkami i w maju wysadziłam kępkami do gruntu przy truskawkach. Urosły solidne kępy, około 20 czerwca zakwitły i niespodzianka mają już dojrzałe pojedyncze owoce Widzę, że mają za gęsto, ale pikować nie bardzo się chciało - taka drobnica i niestety są początki białej plamistości. Pierwszy raz mam je całkowicie w słońcu i myślałam, że będą się lepiej spisywać niż w cieniu
Nie mam porządnego foto, ale widać, że są gęsto, przerywanie teraz to szkoda roślin i owoców, a może wyciąć część przy ziemi i w ten sposób rozrzedzić?
Nie mam porządnego foto, ale widać, że są gęsto, przerywanie teraz to szkoda roślin i owoców, a może wyciąć część przy ziemi i w ten sposób rozrzedzić?
Pozdrawiam Eugenia
-
- 50p
- Od: 17 paź 2021, o 19:06
Wysiewacie już swoje poziomki? Ja kilkanaście nasionek wysiałem 07.01. Niektóre już dostają liści właściwych ale większość ma jeszcze tylko liścienie.
- panidora
- 50p
- Od: 7 mar 2016, o 18:24
Ja wysiałam wczoraj poziomki Regina. W styczniu wysiewałam jakieś stare nasiona, ale nie wzeszły więc kupiłam nowe.
Dorota