Marysiu Maska dziękuję. Pokazałam ostatnio dwie odmiany czosnku ozdobnego, ale myślę, że bardziej spodobał Ci się czosnek 'Passion'. Czy zgadłam?
Kwiaty wiesiołka powabnego przypominają trochę kwitnienie bodziszków.
Łączka po ostatnich burzach straciła na urodzie. Wyższe rośliny pokładły się i wiele liści zaczęło żółknąć, jakby zbliżała się już jesień. W przyszłym tygodniu trzeba zacząć likwidować niektóre rośliny.
Marysiu delosperma czosnek scorodoprasum na pewno widziałaś już w wątku Danusi, bo od niej go mam. Przysłała mi go w zeszłym roku kwitnący, jego kwiatostany miały wysokość około 25 cm. W tym roku wyrósł do 40 cm.
Mój 'Forelock', w porównaniu do Twojego, jest niski bo tylko trochę wyższy ode mnie, ale tegoroczna dziewanna omączona popisała się, kwiatostan ma ponad 3 m i do jej sfotografowania przydałaby się drabina.
Lucynko plocczanka dziękuję za pochwałę czosnków ozdobnych i innych kwitnących roślin.
Róż mam niewiele, a w tym roku są szczególnie zaniedbane. Wiosną nie zostały przycięte, a zimowe kopczyki rozgarniałam dopiero pod koniec maja.
Piorunek już przytulić się nie daje. Zdziczał gdy byłam w szpitalu. Teraz wszystkiego i wszystkich się boi, a przychodzi tylko wtedy, gdy jest bardzo głodny.
Małgosiu clem3 dziękuję. Goździk, jak już pisałam, jest dwuletni.
Janowiec to piękna i długo kwitnąca roślina. Kosaciec orientalny kwitnie jako jeden z ostatnich, ale warto na niego czekać, bo ma ciekawe kwiaty.
Piorun ma dziwną minę, bo zdjęcie robiłam w czasie posiłku. Zaraz potem uciekł i drugie zdjęcie już z działki sąsiadów.
A jeżyki ostatnio chodziły głodne, bo przy takiej suszy i upałach nie było ani ślimaków, ani innych robaków. Trochę więc dokarmiałam i zostawiałam wodę w płytkiej misce.
Olu Bufo-bufo moje driakwie, to byliny. Najwcześniej kwitnie driakiew lśniąca, potem driakiew kaukaska 'Alba', a jako ostatnia kaukaska niebieska. Świerzbieńca znam, ale nie mam. Próbowałam wysiewać nasiona, ale się nie udało.
Marysiu Sasanka18 bardzo mnie cieszy, że przydało się na coś podpisywanie moich roślin.
W imieniu moich roślin dziękuję za pochwałę. Różnorodność i bogactwo roślin w Twoim ogrodzie również ogromne. Spacerowałam już trzy razy i bardzo mi się podobało, tak bardzo, że nawet nie zostawiłam śladu.
Zakwitły pierwsze liliowce
Największa z moich jukk w tym roku bije rekordy, ma aż 15 kwiatostanów.
Kończy kwitnienie chaber białawy.
Czosnek słoniowy jeszcze w kapturkach.
Rozkwita kołotocznik wierzbolistny.
A to mój działkowy potwór - ogromny, pachnący i bzyczący od owadów - wiciokrzew japoński Halliana.
Jedyny, jak na razie, mak lekarski.
Szaleje rozchodnik rozłogowy.
Nie pokazywałam jeszcze czosnku 'Hair'
i czosnku południowego 'Molly'
Pięknie pachnące kwiaty goździka postrzępionego.
Skąpany w deszczu wilczomlecz groszkowy.
Trójsklepka szerokolistna pokazała dzisiaj pierwszy kwiat.