Tymczasowy ogród Margo_margo cz. V

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. V

Post »

Witam Małgosię i jej Gości ;:4
Małgosiu chyba bardziej panikuję niż robię :oops: Nie jest tak źle coś zrobię ale i odpoczywam. Nie zarywam nocy bo i tak poświęcam na sen minimalną ilość godzin, więc nie martw się nie padnę na twarz ;:168 Zaczynam się przyzwyczajać do ogrodu i pióropuszami trawy ;:306 Podziwiam pomidorka, u mnie pierwsze zawiązane owoce w tunelu a w gruncie dopiero zaczynają kwitnąć. W tym sezonie zrywam wszystkie staśmione kwiatki ...taka jestem ;:oj Małgoś, a po co sypiesz gips i czy tylko pod pomidory? Dobrego tygodnia dla Ciebie, Berbecia i dla ogrodu ;:196

Witku miły jesteś ale jeżeli po 3 tygodniowym odpoczynku zmęczona jestem po tygodniu to..... no dobra nie będę już narzekać. Plewienie truskawek w czasie zbiorów jest chyba ryzykowne, bo razem z chwastami wyrywa się owoce ;:oj

Beatko nie mogę wyjść z podziwu że masz klimat jaki masz, późno sadziłaś pomidorki w szklarni i już masz owocki, ale to pewnie tajemnice upraw których ja nie zgłębiam tak jak Ty :D Papryczki modelowe, moje zostały pokiereszowane przez chyba ślimaki, chociaż żadnego nie spotkałam ani przy doniczkach ani w środku ;:oj

Irenko o Twoich uprawach to już nawet pisać nie będę bo tylko dziwię się że nie masz jeszcze czerwonych pomidorków na krzaczkach....a może poszły do urodzinowej sałatki ;:306 Oczywiście żartuję, ale Twoje krzaki pomidorowe to wielkoludy....widzę to nawet u siebie na tarasie ;:168 Co to będzie jak się zajmiesz hodowlą róż! a z patyczków to nic trudnego. Może jednak nauczysz się szczepić?

Pozdrawiam wszystkich bywalców Tymczasowego życząc pomyślnego tygodnia~!
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

b]Marysiu[/b] :wit

Dziękuję Ci za miłe słowa o moich pomidorkach. :D

One tak ładnie to tylko na zdjęciach. :oops:
W rzeczywistości nie są złe, ale dużo im jeszcze np. do Irenkowych brakuje.
Ja mam problem z uzyskaniem dobrych sadzonek. Jednak pracuję nad sprawą doświetania. Jeśli nic mi nie pokrzyżuje planów, to z przyszłorocznymi sadzonkami nie powinno być już takich kłopotów, jakie były dotychczas.
Sprawa jest prosta, wcześnie wysiane wcześniej dają owoce, ot i cała filozofia. :D
Nasza Irenka może to potwierdzić, pewnie już pierwsze pomidorki już jej dojrzewają, a może nawet już ich kosztowali?

Pozdrawiam. ;:196
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

:wit Ogrodnicy
Małgoś, fasolkę możesz jeszcze posiać, ja jestem zachwycona pnącą, co prawda, przybyła kolejna budowla, co , jak twierdzi mój synuś, psuje estetykę działki, ale gdybym chciała trawkę i iglaczki, to bym miała, no, trochę tego jest, tunel, daszek pod pomidory, stelaż pod ogórki i fasolkę, na mojej małej działce robi wrażenie ciasnoty, ale kto by się tym przejmował.
Fasolka już kwitnie, ogórki z tunelu od kilku dni jemy, dwa pierwsze gruntowe pozwoliłam w niedzielę zerwać wnusi, radochę miała dużą.
Beatko, to prawda, wcześniej posadzone pomidorki mają większe owoce, ale mnie niewiele to daje, bo te sadzonki prowadzę na dwa pędy i ogławiam pod koniec lipca, samokończące i koktailówki na żywioł.
Wczoraj postanowiłam jednego ogłowić na próbę, staliśmy z Kasią nad krzaczkiem Piervaja Ljubow i żadna z nas nie chciała tego zrobić, w końcu urwałam mu czubek, ale czułam się tak, jakbym koguta głowy pozbawiała. ;:306
Zazdroszczę Ci papryk, moje donicowe nawet nieźle rosną, ale w tunelu i w gruncie to same wypłosze.
Marysiu, szczepienie to dla mnie wyższa szkoła jazdy, na razie poczytałam o kulkowaniu, może spróbuję?
Czytałam też o patyczkowaniu w perlicie, dzisiaj zrobię sadzonkę z Abrahama Darby, zobaczę, czy uda mi się ukorzenić?
Dla Ciebie Rumba w porannej rosie, czy dobrze rozpoznałam????

Obrazek

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p
Od: 23 lut 2014, o 18:55

Post »

Pozdrawiam z zagonów ;:167

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

:wit
Irenko
Mnie taki początek tygodnia także się podoba ;:173 ale wolałabym zaczynać tak każdy dzień :lol:
Jeśli chodzi o pomidora, dopiero na zdjęciu wypatrzyłam, że jest staśmiony i w tym roku zamierzam wszystkie takie kasować ;:108 Zawsze było mi żal każdego owocu ale w tym sezonie będzie inaczej. Idę na jakość a nie ilość Obrazek
Ogławianie we wczesnym terminie wcale nie jest łatwe. Za każdym razem, kiedy chcę ciachnąć czubek widzę kolejne grono ;:306 Ale jestem dzielna i jak postanowię ogłowić, to ogławiam ;:131
Jak chcesz patyczki LO to przy najbliższej okazji przywiozę. Szkoda, że nic nie mówiłaś wiosną bo było ich dużo.
Z patyczkowaniem sprawa jest prosta. Wsadzasz ucięty patyczek do pulchnej ziemi, nakrywasz obciętą butelką (strona od zakrętki) i czekasz. Trzeba tylko co jakiś czas podlać, żeby wilgoć zatrzymać i to wszystko. Ja patyczkuję pod butelkami 1,5l ale najlepiej zrobić to z 5 litrowej. Jak patyczek puszcza liście, to robi się ciasno pod kapturkiem i o grzyba nie trudno.
Na czarną plamistość może być" Score, Amistar albo Brawo. Wiosną dobrze opryskać Miedzianem.
Ze sposobów eko można użyć sody oczyszczonej ale raczej na początku infekcji.

Kwiatuszki cud- mniód ;:138

A na fasolkę nie jest za późno? Czosnek mi całkowicie wypadł i zastanawiam się nad fasolką i ewentualnie koprem. Fasolę mam karłową ale boję się, że znów mi nornica wciągnie. Dwa lata temu wciągała tuż obok mnie i nawet nie przerwała jak zaczęłam krzyczeć i tupać ;:306 Teraz chciała mi wciągnąć paprykę ale chyba ją uratowałam ;:131

Marysieńko
Mam nadzieję, że powolutku doprowadzisz ogród do stanu, który będzie Cię zadowalał. W końcu mamy przed sobą jeszcze kilka miesięcy przyjemnej pracy ;:108
Ja podobnie jak Ty, w tym roku pozbywam się staśmionych (owoców) i mam nadzieję tych "siedzących" zawiązków. Szkoda, żeby roślina wysilała się na coś, z czego pożytku nie będzie. Jak zawiązek staśmionego nieco podrośnie to zaglądam mu pod szypułkę i oceniam na ile będzie udziwniony. Jeśli to bliźniak albo inny kombinowany ale bez kraterów i innych ozdobników, to zostanie.
Gips daję żeby wprowadzić wapń bez zmiany pH. W analizie było wapnia bardzo mało a coroczne problemy z Suchą Zgnilizną Wierzchołkową potwierdzają braki. Dodatkowo, nie mam możliwości regularnie nawadniać rośliny i pobieranie tego składnika jest zaburzone. Gips poszedł pod pomidory i papryki ;:215

Beatko
Ty już lepiej nic nie mów o słabej jakości sadzonkach bo "nie wytrzymie" ;:306 Twoje sadzoneczki były piękne i tak samo pięknie wyglądają teraz rośliny wysadzone na grządki czy do skrzyń. Chciałabym mieć takie słabe jak Twoje ;:168

Dorotka
A Ty co tak jednozdaniowo? Podejrzewam, że jak wszyscy masz notoryczny brak czasu i sił na pisanie ;:168
Psiaki świetne i jak widać na fotce, korzystają z pięknej pogody i odpoczywają w najmniejszym nawet cieniu ;:215

A teraz pochwalę się, co dostałam od mojej córci Obrazek

Obrazek

Obrazek

A jeśli już się chwalić, to na całego Obrazek
Moja córuś zdała pierwszy egzamin zawodowy jako najlepsza w klasie. Uzyskała 87,5% :heja :tan Obrazek

Miłego, ciepłego wieczorka dla wszystkich ;:4
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu dziękuję za informacje o gipsie! ja analizy znowu nie robiłam, więc nie wiem czego w mojej glebie brakuje. Na razie pomidorki rosną, a do owoców daleko. Pierwsze i tak będą na krzaczkach od Irenki ;:168
Małgosiu gratuluję zdolnej córci ;:168 no i jej gratuluję ;:4
Ja tam nie podglądam kwiatków tylko obrywam i już ;:14
Będziesz robić za wampirka? do czego służą takie rękawice, oprócz drapania po plecach i po ugryzieniach komarów ;:306
Dobrej nocy Małgosiu ;:196

Irenko szczepienie to nic trudnego tylko trzeba mieć podkładki ;:222 Ja tam nie w perlicie tylko w ziemi lekkiej ukorzeniam nakrywając patyczek obciętą butelką :D

Pozdrawiam Bywalców :wit
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Maryś, widzę, że awararek zmieniłaś. ;:333
Chciałabym się nauczyć szczepić, ale dla jabłonki, mam taki zdrowy okaz za siatką, tylko bardzo małe owocki rodzi, róże, to mam nadzieję, taki jednosezonowy zapał.
Dorotko, a gdzie zdjątka warzywek, psiaki pewnie ochłody szukają, a może swojej Pańci pilnują?
Małgoś gratuluję takiej zdolnej Córci, możesz być z niej dumma. ;:63
Fasolkę możesz jeszcze siać, może lepiej byłoby zrobić rozsadę, ja będę wysiewała na początku lipca, na późniejszy zbiór, kolejny wigwan powstanie. :;230
Może te rękawiczki same plewią?
Też bym chciała takie. ;:306

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Małgoś przekaż gratulacje córce. Zdolniacha. ;:333 ;:433 ;:433 ;:433

Rękawice czaderskie. ;:215 Widzę w nich spory potencjał na przeróżne zastosowania. :;230

Co do obrywania pomidorków staśmionych, czy siedzących ... no nie wiem, czy dam radę się przełamać. Zawsze mi szkoda. ;:124

Marysiu bardzo fajny awatarek. ;:136
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Marysiu Bardzo dziękuję w imieniu swoim i berbeciówny za gratulacje ;:196 Dziś być może pochwali się świadectwem z paskiem więc tym bardziej jestem dumna :heja
Te wampirki mają solidne pazury i będę wykorzystywane do kopania dołków w naszej ulubionej glinie. Mam czasem potrzebę zrobienia głębokiej dziury a łopata nie do końca jest wygodna i wtedy będę darła pazurami ;:306

Irenko

Dziękuję i ja i moja córcia. Zawsze twierdziłam, że dzieci to nasz największy skarb ;:173
Masz rację, trzeba będzie zrobić rozsadę i może wtedy uda mi się utrzymać fasolkę na powierzchni. Jak pomidory zapuszczą głęboko korzenie, to nornica już nie włazi. Może to dobry sposób na te paskudy. Mam fasolkę z orzełkiem os Marysi i chyba ją w niedzielę posieję do doniczek ;:108
Rękawiczki pewnie bez mojego udziału nie będą działać ale może ułatwią niektóre prace. Nawet, jeśli nie jest to praktyczne akcesorium, to jako gadżet ogrodowy bardzo fajne :lol:

Kasiu Przekaże oczywiście gratulacje ale i ja czuję się nieco winna tym sukcesom. W końcu pa kimś ma ten upór ;:224
Rękawice już jutro przejdą pierwszy test. Tylko jedna ma takie pazurki ale myślę, że będą dobrze służyć ;:108
A jakie zastosowania przychodzą Ci do głowy? Ty zawsze masz jakieś ciekawe pomysły.
Pisałaś kiedyś, że walczysz z Kosami o truskawki. Teraz ja mam ten problem. Każda najsłodsza truskawka jest podziobana ;:131 No cóż, trzeba się dzielić ;:306 Na szczęście mam kupioną siatkę na borówki więc choć tego nie objedzą doszczętnie ;:224

A dziś piątek, piąteczek, piątunio ;:138 Jestem spakowana i gotowa do dzisiejszego wyjazdu na wieś. Trochę nietypowo ale pogoda zapowiada się wspaniała i szkoda mi każdej godziny. Berbeć pewnie obudzi mnie o 6 rano więc mam kilka minut w zapasie a, że zamierzam wrócić dopiero w niedzielę, to czas na dojazdy też odpadnie. Ciekawa jestem, co uda mi się zdziałać ;:224
Prace ogrodowe zawsze mnie wyciszają a właśnie teraz muszę uspokoić głowę i poukładać kotłujące się myśli.

Wszystkim bywalcom życzę wspaniałego weekendu ;:4
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu z kosami ostatnio zawarłam taki niepisany układ. :wink: Podczas zbierania truskawek wszystkie nadgryzione przez ślimaki, nadpsute przez pleśń (niestety coraz więcej się takich pojawia ;:223 ) rzucam na trawnik. Zauważyłam, że kosy chętniej stołują się na takich gotowcach i już tak nie włażą na grządkę truskawkową. Od czasu kiedy tak robię zdażają się tylko pojedyncze sztuki naddziobane. :heja
Siatkę kupiłam dwa lata temu, ale po tym jak dwa kosy straciły w niej życie (chyba zawału serca dostały po zaplątaniu się w niej :( ) już więcej nie stosuję. Truskawek mam w tym roku bardzo dużo, więc mogę się podzielić. Borówek też zapowiada się sporo. Choć z borówkami, to podejrzewam, że mogę sie nie załapać na nic, bo w ich wyjadaniu to są mistrzami. ;:224 Co któraś zmieni kolor od razu znika. ;:130

Pomysł na rękawice ....
podważanie korzeni chwastów, robienie dołków podczas sadzenia cebulowych, robienie rowków podczas siania wprost na grządki, , dla mniej wrażliwych - narzędzie do kilowania ślimaków ;:218 , wykałaczka, drapanie się po głowie Obrazek :;230
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałam jechać na wieś a tu taki klops. Przeszła burza przez Kraków i całe miasto zostało sparaliżowane. Utknęłam w samym centrum na godzinę a dotarcie do domu zajęło kolejne 60 min ;:223
Trudno, zaraz z rana będzie pobudka i ;:71

Czekałam i czekałam aż mój Smerf zacznie się wybarwiać i ......

Obrazek

Kurka, z fioletowym albo czarnym nie ma nic wspólnego. Co dziwne, wysiewałam z nasionek od Beatki więc teoretycznie nie powinien się rozszczepić ;:131
TS u mamy ruszył ładnie choć spora część owoców nadal siedzi

Obrazek

A to moja balkonowa Petrusha Gardener

Obrazek

Krzak piękny, krępy, niski, mocno ulistniony, zdrowy i owoce wyglądają na serducha więc radość jest.
Ciekawa jestem, co zastanę na wsi. Oby ta dzisiejsza wichura nie położyła wszystkich krzaków ;:224

Kasiu Drapanie po głowie i po plecach już przetestowane ;:108 W zasadzie może być ale trochę te pazurki mało wypiłowane i kaleczą ;:306 Kilowanie odpada ale pozostałe jak najbardziej będą testowane.
Moje kosy są chyba bardziej wybredne. Te odrzucane na trawę zostawiają ślimakom a najsłodsze anektują dla siebie. Może im na jakimś białym talerzyku trzeba zapodać żeby dostrzegły kolory ;:224
Siatkę na borówki zakładałam już przez dwa sezony i na szczęście nie miałam takiego przypadku jak u Ciebie. Widziałam za to jak sobie spryciarze podnosiły tą siatkę i wskakiwały do środka ;:306 Tym razem siatka jest sporo większa i mam nadzieję ochronić choć troszkę dla siebie i rodzinki.
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu w B. burza przeszła szybko i bez strat jedynie krzesło plastikowe się wyróciło! Jednak w K. M wracał do domu to zaparkował w Ach i przeczekał burze w sklepie, bo myślał że mu auto wywróci ;:oj Poza tym na olkuskiej dwa wypadki i jeden z ofiarą śmiertelną, to samochody stały ;:222 Czerwony pomidorek...no prawie, moje nawet te od Irenki zielone i daleko im, ale cierpliwie czekam i po 3 zł za kg nie kupuję ;:185
Wsadź za czerwony paseczek uściski i gratulacje, mądra i ładna...coraz częściej takie mamy! ;:167 Niech na wsi wszystko ładnie stoi na baczność, a Tobie praca pali się w rękach. Wieczorem kiełbaska i odpoczynek...no chyba że wracasz na niedzielę do domu? Pazurki niech wydrapią dołek na to co chcesz w nim zakopać! Ściskam mocno ;:196
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu
To dobry pomysł, wydrapię jakiś dołek i tam wysypię swoje smutki ;:333
Zostajemy z Adaśkiem na noc i wracamy dopiero w niedzielę wieczorem więc coś na ruszt chętnie wrzucę. Zaopatrzyłam się także w odrobinę nalewki z Pigwy (własnej roboty) żeby nacieszyć się smakiem wieczorową porą. Lubię sobie wieczorem, po ciężkiej pracy siąść na tarasiku i delektować się ciszą i gwiazdami. Naleweczka na chłodne noce dobrze się sprawi :uszy
Martysię wyściskałam i jak tylko będę się z nią widzieć, to przekażę uściski od Ciebie.

Zmykam spać, bo jakoś oczy mnie nie słuchają.
Ściskam ;:196
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O to ja się jutro wieczorkiem wproszę wirtualnie na tą naleweczkę. ;:173
Smutki zakop. ;:108 Spod Twojej gliny nie dadzą rady się wydostać. ;:224

Dobrej nocki Małgoś. ;:168
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu Zapraszam ;:168 Zabrałam 1/2l ale mogę dopakować kolejną ;:215
Troski pójdą w glinę i jeszcze je trochę głazami wapienia przygniotę, to nie dadzą rady ;:306 Tylko jak Marysia mi radziła, muszę wyszukać miejsce, gdzie nie będę nic sadziła :;230

;:196
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”