Świerk (Picea) - choroby, szkodniki
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Świerk - choroby
Mi cześć świerków uschła od góry systematycznie co roku do dołu szedł większy kawałek aż po kilku latach wszystkie gałęzie były uschnięte,sąsiednim nic nie jest,może były za gęsto(co metr) była pod nie wylewana woda z dużego oczka jak ją wymienialiśmy.
Witam.
Na świerku kłującym mam inwazję miseczników, na świerku Conica zresztą też tylko mniej. W okolicznych sklepach nie mogę kupić Confidoru. Sprzedawca zaproponował Mospilan. Na dołączonej ulotce nie ma podanego stężenia do podlania, nie ma też napisanego stężenia do oprysku, ba nie ma nawet wypisanego misecznika, ani tarcznika do zwalczania tym środkiem. Jakim stężeniem Mospilanu 20SP podlać 12 letniego świerka kłującego? Ja wiem, że to jest rzucanie się z motyką na słońce, ale się rzucę. Przeczytałam na forum, że oprysk ma sens, ale później. Może jest skuteczniejszy środek w zastępstwie Confidoru?
Na tym świerku, na pniu są również baaaardzo duże, długie nacieki białej żywicy, aż nie chce mi się wierzyć, że to normalny objaw.
A może Mospilanem można też podlać rośliny w mieszkaniu przeciw ziemiórkom, w jakim stężeniu?
Na świerku kłującym mam inwazję miseczników, na świerku Conica zresztą też tylko mniej. W okolicznych sklepach nie mogę kupić Confidoru. Sprzedawca zaproponował Mospilan. Na dołączonej ulotce nie ma podanego stężenia do podlania, nie ma też napisanego stężenia do oprysku, ba nie ma nawet wypisanego misecznika, ani tarcznika do zwalczania tym środkiem. Jakim stężeniem Mospilanu 20SP podlać 12 letniego świerka kłującego? Ja wiem, że to jest rzucanie się z motyką na słońce, ale się rzucę. Przeczytałam na forum, że oprysk ma sens, ale później. Może jest skuteczniejszy środek w zastępstwie Confidoru?
Na tym świerku, na pniu są również baaaardzo duże, długie nacieki białej żywicy, aż nie chce mi się wierzyć, że to normalny objaw.
A może Mospilanem można też podlać rośliny w mieszkaniu przeciw ziemiórkom, w jakim stężeniu?
Dla Mospilanu polecają pryskanie 0,02 % czyli 2g na 10 l wody
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=28
Łyżka od herbaty, ale teraz to chyba wszystkie SOR mają miarę.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=28
Łyżka od herbaty, ale teraz to chyba wszystkie SOR mają miarę.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Dziękuję, za taką szybką odpowiedź. Podleję Mospilanem, bo to mogłam kupić.
Czy ten środek jest wchłaniany przez świerka? Na ulotce nic nie ma, to sprzedawca powiedział, że Mospilan, dawniej w ulotce miał wypisane tarczniki. A jakim jeszcze środkiem skutecznie można podlać, zamiast Confidoru?
Pozdrawiam, Ewa
Czy ten środek jest wchłaniany przez świerka? Na ulotce nic nie ma, to sprzedawca powiedział, że Mospilan, dawniej w ulotce miał wypisane tarczniki. A jakim jeszcze środkiem skutecznie można podlać, zamiast Confidoru?
Pozdrawiam, Ewa
Talstarem spróbuj opryskać.
Mospilan też jest do oprysku.
Mospilan też jest do oprysku.
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
Dziękuję za odpowiedź. Już się dowiedziałam, że trzeba wykonać oprysk jak wylęgną się larwy czyli pod koniec czerwca, bo teraz samice chroni chitynowy pancerz i oprysk nie będzie skuteczny. Aż mi się nie chce wierzyć, że nie można nic zrobić tylko czekać ...
Mospilan jest środkiem działającym kontaktowo oraz wgłębnie, systemicznie. Jest wchłaniany przez roślinę. Substancja czynna krąży w roślinie i jest aktywna przez ok. 10 dni. Ta substancja jest następnie wchłaniana przez żerujące szkodniki dzięki temu, że jest nie tylko na powierzchni ale także we wnętrzu rośliny.
Nie wiem czy rzeczywiście trzeba czekać z opryskiem do końca czerwca, skoro dorosłe osobniki żerują już teraz. To, że samicę chroni chitynowy pancerz, mogłoby być istotne dla środka działającego kontaktowo np. Decis. Z Mospilanem próbowałbym oprysku jak najszybciej i na nic nie czekał.
Nie wiem czy rzeczywiście trzeba czekać z opryskiem do końca czerwca, skoro dorosłe osobniki żerują już teraz. To, że samicę chroni chitynowy pancerz, mogłoby być istotne dla środka działającego kontaktowo np. Decis. Z Mospilanem próbowałbym oprysku jak najszybciej i na nic nie czekał.
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
Już się robi, jak tylko wrócę do domu
Co głowy na forum, to nie jedna
-
- 100p
- Od: 4 kwie 2014, o 10:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mógłby mi ktoś pomóc. Coś się dzieje z choinkami w moim ogrodzie. Na 2 z 6 wyszły jakieś brązowe kulki. Choinki są małe bo mają zaledwie 1m. Jedną z tego obrałam i spaliłam to coś. Jak się lekko dotknie tej kulki to pęka i wypływa jakaś maź biało różowa.
Świat bez roślin nie istnieje
Czerwce /// oprysk Mospilanem
-
- 100p
- Od: 4 kwie 2014, o 10:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję, ale już za późno nie wiedziałam cy to się roznosi na inne i usunęłam chore drzewka.
Świat bez roślin nie istnieje
- jukilop
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 cze 2013, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na moich dwóch ponad 20 letnich świerkach wzdłuż pnia jest biały ślad ( szerokości małego palca , jakby coś leciało ( płacze świerk?) Wiecie co to może być ????)
JUKILOP
1. Trochę się pośpieszyłaś.
2.Przydało by się zdjęcie. Czy ,,kanał'' jest czysty ? Nie ma nic naokoło, żadnych dziur ? Żerowania szkodników, nie widać ? Odchodów, trocin itp
2.Przydało by się zdjęcie. Czy ,,kanał'' jest czysty ? Nie ma nic naokoło, żadnych dziur ? Żerowania szkodników, nie widać ? Odchodów, trocin itp