Skrócisz, czyli że mogę je przepikować dość głęboko, jak będą za bardzo sterczeć?anulab pisze:Właśnie o to chodzi by korzenie ładnie się rozrosły , dzięki temu rośliny będą silniejsze . Przy
przesadzaniu wykopiesz je i ewentualnie skrócisz lub nie . Szparagi mają silny system
korzeniowy .Mój pies lubi w nich kopać bo tam jest miękka ściółka i wyciąga grube i długie
korzenie .
Szparagi-uprawa,problemy
Re: Szparagi
Jak może być jeszcze lepiej???
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przepikować tak by nie podwijać korzeni . Głębiej jak najbardziej .
Nie mogę sobie przypomnieć jak wyglądała moja rozsada , ale
to były warunki polowe i pewnie dlatego nie była długa .
Nie mogę sobie przypomnieć jak wyglądała moja rozsada , ale
to były warunki polowe i pewnie dlatego nie była długa .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 cze 2017, o 13:59
Dzień dobry,
poszukuję smacznego sposobu na szparagi w jakiej formie polecacie Państwo to wartościowe warzywo. Dziś znalazłam taki oto przepis może ktoś z forumowiczów próbował i podpowie czy coś ewentualnie zmienić? link na bloga usuwam/adm.
Pozdrawiam,
Janina
poszukuję smacznego sposobu na szparagi w jakiej formie polecacie Państwo to wartościowe warzywo. Dziś znalazłam taki oto przepis może ktoś z forumowiczów próbował i podpowie czy coś ewentualnie zmienić? link na bloga usuwam/adm.
Pozdrawiam,
Janina
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam, ostatnio na ogrodzie znalazłem coś takiego:
Czy to jest przerośnięty szparag jadalny czy jakiś ozdobny?
Czy to jest przerośnięty szparag jadalny czy jakiś ozdobny?
Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
Jest to szparag jadalny, łatwo się wysiewa, więc często można znaleźć w ogrodzie jego siewki.
Pozdrawiam, Zosia
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
To taki sam co sprzedają w sklepach?
https://urodaizdrowie.pl/wp-content/upl ... paragi.jpg
czyli taki?
https://urodaizdrowie.pl/wp-content/upl ... paragi.jpg
czyli taki?
Badanie gleby 2019:
Jest to ten sam co w sklepie, tyle że w sklepie sprzedają młodziutkie pędy. Twój jest już wyrośnięty, ale na wiosnę można ścinać wyrastające 20 - 30 cm pędy, są pyszne .
Pozdrawiam, Zosia
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Szparagi zbiera się mniej więcej do końca czerwca a potem trzeba im pozwolić rosnąc i wtedy mamy takie "choineczki" .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 cze 2017, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich .Jestem nowym użytkownikiem na tym forum .Od pewnego czasu interesuje mnie uprawa szparagi chciałem zapytac jak wygląda cały proces sadzenia ,zbiorów ,a przede wszystkim od czego zacząć uprawe.Z góry dziękuje za odpowiedz
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Ja miałem szparagi,nawet 3 rzędy ok.15m ,ale były już stare (nie wiem ile dokładnie-były już na działce ) może z 20-25 lat,z tego co się dowiedziałem.I z roku na rok plony były mniejsze,szparagi robiły się cienkie,miały pełno "nitek" i były gorzkie były i wyginęły...teraz na kopcach mam inne rośliny Teraz tak myślę,że mógłbym posadzić trochę szparagów...niezły pomysł Uwielbiam zbierać (i jeść ) szparagi,po prostu uwielbiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Duende
- 100p
- Od: 29 sty 2018, o 14:20
- Kontakt:
Mam grządkę szparagów, które sadziłam z karp kupionych przez olx. Bardzo fajna sprawa, tylko w moich warunkach muszę dość obficie i regularnie podlewać, by nie były łykowate i gorzkie. Taki klimat W każdym razie warto
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Za mną też chodzą szparagi, bo kiedyś mieliśmy trzy rządki pp 15m i fajnye było jeździć i je zbierać, a później do obiadu zajadać ale plon nie był jakiś super. Pytanie czy czasem ich czas po prostu się nie kończył.
Jakbym wiedział, że z np kopca 10m można zebrać fajną ilość, to bym się poważnie zastanowił nad ich powrotem.
Jakbym wiedział, że z np kopca 10m można zebrać fajną ilość, to bym się poważnie zastanowił nad ich powrotem.