SZKODNIKI róż
Re: CHOROBY róż Cz.2
Mam różę na balkonie posadzoną w tym roku i od jakiegoś czasu liście zaczęły zmieniać kolor i wyglądają jakby miały taki biały nalot. I tak wyglądają wszystkie liście, nawet młodziutkie, które dopiero co wyrosną są w takim kolorze. Dzisiaj jak się im bliżej przyjrzałam w poszukiwaniu białych robaczków pod liśćmi, to co prawda robaczków nie znalazłam ale przyuważyłam gdzieniegdzie drobną pajęczynkę Co tej biednej róży może być i jak jej pomóc?
A kilka listków wygląda tak:
Robaczki jednak się znalazły, ale na moje oko nie przypominają przędziorka. Czy ktoś ma pomysł co to może być?
A kilka listków wygląda tak:
Robaczki jednak się znalazły, ale na moje oko nie przypominają przędziorka. Czy ktoś ma pomysł co to może być?
Re: SZKODNIKI róż
Dziękuję za identyfikację
Czy reszta objawów również pasuje do tego szkodnika? Bo zastanawiają mnie te pajęczynki. Czym to najlepiej zwalczać? Jest jakiś domowy sposób czy lepiej zainwestować w chemię?
Czy reszta objawów również pasuje do tego szkodnika? Bo zastanawiają mnie te pajęczynki. Czym to najlepiej zwalczać? Jest jakiś domowy sposób czy lepiej zainwestować w chemię?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wciornastek to ten robaczek na ostatniej fotce, natomiast pajęczynki i typ uszkodzeń wskazują na przędziorka. Podobne uszkodzenia ale bez pajeczynek powoduje skoczek różany ale on jest najwiekszy i łatwo go dostrzec. Przędziorek jest o połowę mniejszy od wciornastka i do tego prawie przezroczysty więc bez szkła powiększajacego nie każdy go widzi. Jednocześnie na wciornastki , skoczki , mszyce i przędziorki jest obecnie chyba tylko jeden preparat Karate Zeon ale nie działa w tak wysokich temperaturach jakie panują . Max. 18 st. Na przędziorki najlepszy będzie Magus bo niszczy wszystkie stadia rozwojowe a na resztę może być Mospilan albo jego gotowa do użycia postać Polysect Hobby AL 750 ml za 15-20 zł. Dość drogo a 99% ceny to gotowa i łatwa w użyciu butelka z atomizerem . Do dmierzania Magusa będzie potrzeban strzykawka 2ml z grubszą igłą.
Dziękuję za poradę
A czy po wykonanym oprysku będę jakoś w stanie zweryfikować czy się powiódł? O ile wciornastków mogę wypatrywać gołym okiem, to z przędziorkiem już może być gorzej.
A czy po wykonanym oprysku będę jakoś w stanie zweryfikować czy się powiódł? O ile wciornastków mogę wypatrywać gołym okiem, to z przędziorkiem już może być gorzej.
-
Musisz ubrać oko .
Czy oprysk Karate Zeonem trzeba powtórzyć za jakiś czas? Na ulotce nic o tym nie wspominają (nie wymienione jest w ogóle użycie na różach). Po róży w tym roku raczej nie będę w stanie ocenić czy zadziałało, bo wszystkie listki wyglądają jak posypane mąką
- Marta+
- 200p
- Od: 4 wrz 2016, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kasiekk90
Jak obsypane ,,mąką" to mączniak, antygrzyba trzeba.
Marta+ pisze:Kasiekk90
Pierwotna diagnoza po zamieszczeniu zdjęć brzmiała, że to wspólna robota wciornastków i przędziorków. I zaleceniem na oba problemy był właśnie Karate Zeon. Jako, że ostatnio zrobiło się chłodniej postanowiłam skorzystać z okazji i go zastosować. Stąd moje pytanie czy oprysk nim należy powtórzyć.
Zamieszczam zdjęcia jeszcze raz.
Marta+ czy uważasz, że to może być jednak mączniak a nie tamte żyjątka?
[/quote]
-
Jeszcze nie spotkałem mączniaka snującego pajeczynki . Masz jakąś lupkę albo mocne babcine okulary "+". Wystarczy obejrzeć liść w powiększeniu i wszystko będzie jasne.
Listki "wyglądaja jak posypane mąką" czy "są posypane mąką". To podstawowa różnica. Tak wygląda mączniak na róży.
Listki "wyglądaja jak posypane mąką" czy "są posypane mąką". To podstawowa różnica. Tak wygląda mączniak na róży.
Chyba się po prostu źle wyraziłam z tym "obsypaniem mąką". Listki są po prostu takie szorstkie w dotyku. Dlatego myślę, że jednak pierwotna diagnoza była trafiona i nie jest to mączniak.
Ponowię zatem pytanie, które mnie nurtuje, czy oprysk Karate Zeon trzeba powtórzyć za jakiś czas?
Ponowię zatem pytanie, które mnie nurtuje, czy oprysk Karate Zeon trzeba powtórzyć za jakiś czas?
-
Tak, po 10 - 14 dniach, żeby wytłuc to co się wylęgło z jaj.