Stratyfikacja, wysiew nasion i inne porady
-
- 50p
- Od: 1 wrz 2009, o 18:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Stratyfikacja, wysiew nasion i inne takie
Ogólnie nasiona sosny przechowujemy na sucho, w miarę chłodno.
Nie ma potrzeby nasion nacinać. Wystarczy wymieszać z wilgotnym piaskiem i stratyfikować.
Z wymienionych przez Ciebie wysiewałem himalajską i koreańską. Himalajska wzeszła mi dobrze, nasiona dobrze jest stratyfikować na zimno w temp.+1-+4 st.C. przez miesiąc( w warunkach domowych- dolna półka lodówki).
Sosna koreańska stratyfikowana w podobnych warunkach wzeszła mi słabo. Być może trzeba by ją stratyfikować podobnie jak nasiona limby czyli przez pół roku, po połowie stratyfikacja zimna i ciepła. Ja tego już nie praktykowałem bo ta sosna nie zaskarbiła sobie mojej sympatii ze względu na pokrój.
Tej grubonasiennej nie znam ale może jest z cieplejszego klimatu, więc albo ciepła stratyfikacja albo od razu wysiew.
Wejmutkę bodajże należy przygotować jak limbę.
Nie ma potrzeby nasion nacinać. Wystarczy wymieszać z wilgotnym piaskiem i stratyfikować.
Z wymienionych przez Ciebie wysiewałem himalajską i koreańską. Himalajska wzeszła mi dobrze, nasiona dobrze jest stratyfikować na zimno w temp.+1-+4 st.C. przez miesiąc( w warunkach domowych- dolna półka lodówki).
Sosna koreańska stratyfikowana w podobnych warunkach wzeszła mi słabo. Być może trzeba by ją stratyfikować podobnie jak nasiona limby czyli przez pół roku, po połowie stratyfikacja zimna i ciepła. Ja tego już nie praktykowałem bo ta sosna nie zaskarbiła sobie mojej sympatii ze względu na pokrój.
Tej grubonasiennej nie znam ale może jest z cieplejszego klimatu, więc albo ciepła stratyfikacja albo od razu wysiew.
Wejmutkę bodajże należy przygotować jak limbę.
pozdrawiam
Edi.
Edi.
dziękuję za wskazówki mam słoiczek nasion i nie chciała bym ich zmarnować... choć złe przechowanie mogło im zaszkodzić... niemniej będę zadowolona jeżeli wzejdzie choć 10 %. ps. czy ziemię należy jakoś szczególnie przygotować???
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Znajoma przywiozła z Francji olbrzymią szyszkę (ok. 15 cm), chyba jakaś odmiana sosny. Były w niej nasionka, więc pomyślałam, że może spróbuję je wysiać. Nigdy tego nie robiłam, a co za tym idzie nie bardzo wiem jak się za to zabrać... Co to może być w ogóle za odmiana i co zrobić z nasionkami?
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
-
- 100p
- Od: 26 lis 2016, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To prawdopodobnie pinia jeśli tak to nasiona można wsadzić do ziemi bez wcześniejszego ich przygotowania
Warunkiem jest żeby nie były przeschnięte
Warunkiem jest żeby nie były przeschnięte
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mikoasasin dziękuję za odpowiedź. Leżą u mnie od jesieni, więc nie wiem czy nie wyschnięte, ale spróbować nie zawadzi Wsadzić do doniczek, czy bezpośrednio do gruntu?
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
-
- 100p
- Od: 26 lis 2016, o 20:49
Koniecznie do doniczek. Wykiełkują tylko w wysokiej temperaturze. Życzę powodzenia ;)
-
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy ktoś z Was wysiewał bez koralowy? W pobliskiej okolicy pobrałem nasiona i zastanawiam się czy wystarczy wysiać je jesienią do pojemnika i pozostawić na zewnatrz, tak jak w przypadku bzu czarnego.
-
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
Witam z konieczności wczoraj urwałem nasiona klona palowego wiem, że w literaturze podają raczej październik. Za parę dni dni wysieje do piasku w ogrodzie i będę czekał na efekty do wiosny. Pytanie czy nasiona zerwane już teraz są wystarczająco dojrzałe czy może jest za wcześnie i nic z tego nie będzie?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
Cześć jestem nowym forumowiczem i totalnym laikiem jeżeli chodzi o ogrodnictwo interesuję się od niedawna drzewkami Bonsai i tym chciał bym się zająć .
Mam do was pytanie szukałem tego przez wujka Google ale nic nie znalazłem
Rosną niedaleko mnie Śliwy wiśniowe z bordowymi liśćmi i pięknymi różowawymi kwiatami, zerwałem wczoraj owoce by pozyskać nasiona. Czy ktoś z was mógłby mi podpowiedzieć jak postępować z tymi nasionami kiedy zasiać czy je suszyć czy potrzebują Stratyfikacji?
Za wszelką pomoc bardzo dziękuję
Pozdrawiam Serdecznie
Mam do was pytanie szukałem tego przez wujka Google ale nic nie znalazłem
Rosną niedaleko mnie Śliwy wiśniowe z bordowymi liśćmi i pięknymi różowawymi kwiatami, zerwałem wczoraj owoce by pozyskać nasiona. Czy ktoś z was mógłby mi podpowiedzieć jak postępować z tymi nasionami kiedy zasiać czy je suszyć czy potrzebują Stratyfikacji?
Za wszelką pomoc bardzo dziękuję
Pozdrawiam Serdecznie
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Chcesz zrobić bonsaj wysiewajac śliwę z nasionka?
No To powodzenia ;)
Lepsza opcja to chyba znalezienie jakiejs podrosnietej siewki dobrej do formowania i próba uprawy z tego.Lub z gałązki.
No To powodzenia ;)
Lepsza opcja to chyba znalezienie jakiejs podrosnietej siewki dobrej do formowania i próba uprawy z tego.Lub z gałązki.
Cześć
Wiem że to długi i żmudny proces ale właśnie tak chcę zrobić
Jakieś propozycje co do wysiewania śliwy Wiśniowej? ;)
Wiem że to długi i żmudny proces ale właśnie tak chcę zrobić
Jakieś propozycje co do wysiewania śliwy Wiśniowej? ;)
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
No to jeśli tak chcesz to spoko. Ale licz się że być może efektu nie doczekasz , może wnuki ;)
Inna rzecz że wysiew samodzielny bardzo cieszy i to rozumiem, bo dla mnie to też jest wielka frajda.
Inna rzecz że wysiew samodzielny bardzo cieszy i to rozumiem, bo dla mnie to też jest wielka frajda.
Zdaję sobie z tego sprawę ale zamierzam jeszcze pożyć z 40 lat jak coś to dla dzieci zostanie
Macie jakieś rady jak postępować z nasionami Śliwy wiśniowej?
Bardzo was proszę o pomoc.
Macie jakieś rady jak postępować z nasionami Śliwy wiśniowej?
Bardzo was proszę o pomoc.