Krety i walka z nimi !

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Waldek26
50p
50p
Od: 4 kwie 2011, o 12:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Krety i walka z nimi !

Post »

Nie wiem jak krety ale nornice spod thuj juz się wyniosły, po tym jak ich nory obsypałem karbidem ( + woda ) :)
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

Waldek26
Ile ja się nakupowałem tego karbidu, ale już nigdy więcej,na pewno nie na krety bo to nic nie daje, przenoszą się kilkanaście metrów dalej i wykopują nowe kretowiska niczym kominy wentylacyjne.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
Waldek26
50p
50p
Od: 4 kwie 2011, o 12:17

Post »

To prawda, bo krety mają nieporównywalnie większe, dłuższe, głębsze tunele niż nornice, więc i ten smród z karbidu ucieka. Ale na nornice to skuteczny środek, wsypalem w każdy otwór, polalem wodą , szybka posypalem ziemią i od 2 miesiecy nie ma nornic, a krety są na całym obszarze trawnika :roll:

Tzn przysypalem ziemią otwory żeby nie wdychac tej ohydnej woni.
Awatar użytkownika
Nadia777
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 paź 2011, o 19:47

Post »

Nie odzywałam się, bo walczyłam z kretami:) Niestety, może za bardzo fałszowałam śpiewając pieśń zwycięstwa po pierwszym zamarciu życia kopcowego towarzystwa - pewnie były zszokowane smrodem gnojówki pokrzywowej, potem pokrzywowej + obornik kurzy -ale obecnie orgia kopcowa trwa w najlepsze :shock: ;:144 HORROR!!!!! Słów mi brak, już ręce mi opadają. Na wiosnę zrobię rozsadę rącznika i go posadzę w paru miejscach. Zobaczymy, ale i tak bardzo dziękuję za pomocne rady:)
Najbardziej mi szkoda młodych drzewek, które dosłownie są podkopywane, rosną w jakichś dziurach, róże, hortensje, no szok...
Umarł Maciek, umarł, już leży w kaplicy
Z trumny mu wystaje kawałek gromnicy
Które panny Maćka znały, to gromnice całowały, oj dana dana!!!!
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

majs pisze:Waldek26
Ile ja się nakupowałem tego karbidu, ale już nigdy więcej,na pewno nie na krety bo to nic nie daje, przenoszą się kilkanaście metrów dalej i wykopują nowe kretowiska niczym kominy wentylacyjne.
No to dość oczywiste. Ty otwierasz okno... on jak mu capi buduje wentylację. A jak silniej capi, to i bardziej ją trzeba rozbudować :lol:
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nadia777
Co powinienem teraz napisać, coś w stylu a nie mówiłem.
Po tych wszystkich pachnidłach jak napisał MirekLotworzą okno przewietrzą :D i maja "głęboko w tunelu" nas i perfume.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
Nadia777
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 paź 2011, o 19:47

Post »

Prawda, prawda... :D Tylko, co dalej?:) Czemu te cholery siedzą w tym jednym miejscu? Nie tylko tam jest miękka ziemia, nie tylko tam są młode korzonki i inne takie. Dziwny jest ten świat:)
Umarł Maciek, umarł, już leży w kaplicy
Z trumny mu wystaje kawałek gromnicy
Które panny Maćka znały, to gromnice całowały, oj dana dana!!!!
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Bo tam mają papu. Jak już zeżrą, to sobie pójdą...
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nadia777
Najedzą się, a jak korytko się skończy to pójdą w druga cześć ogrodu :(
Zamiast tej perfumy kup rurki do łapania kretów, może się złapie, dużo osób pisze że skuteczne, ja tak upolowałem dwie sztuki.
brak polskich znaków
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Już pisałem... Trzeba złapać i posmarować towotem. Obrazi się i sam sobie pójdzie...
tazwawa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lis 2011, o 21:08

Post »

Witam, jestem tu nową osobą. znalazłem się tutaj z wiadomych względów. Powoli robię sie zdesperowany ponieważ mój towarzysz krecik wydaje się bardzo sprytny i przebiegły, jak wkopałem odstraszacz dzwiękowy obkopał go, jak zainstalowałem płapkę tunelową zasypał ją ziemią, i zrobił kopiec nad nią. Najbardziej obawiam się wiosny bo teraz mam 2 -3 kopce dziennie a już przecież mamy przymrozki a obawiam się co będzie wiosną jak krecik się rozmnoży i zaczną ryć całą bandą. Jutro rano będę montował jeszcze raz płapkę tunelową z precyzją chirurga, jak pisał kolega na forum. Jak do weekendu nie przestanie kopać i się nie złapie to trzeba będzie dzwonić po specjalistę ;:14 . tylko jak z nim rozmawiałem to oznajmił mi ze daje 2 tygodniową gwarancje ( trochę krótko) a kosztuje ok 300 pln. Jeszcze miałem propozycję kupienia gazu bojowego podobno skuteczność gwarantowana ale jakoś sam sie boje tego używać. Jedyne pocieszenie to jest to ze z tym problemem nie jestem sam :wit
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tazwawa
Odstraszacze to tylko strata kasy. Co do pułapek to czasami ja "gość" minie ale nie zawsze, trzeba przekładać i cierpliwie czekać, a najlepiej zastawić kilka sztuk. Ta gwarancja za 3 stówki na 2 tygodnie :), to ja wezmą 150 z gwarancją na tydzień :wink: Złapie jednego a tam może być cała rodzinka. A jak nie bojowy to może go gazem z butli podtruć, ktoś tu gdzieś pisał ze to skuteczna metoda.
brak polskich znaków
tazwawa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lis 2011, o 21:08

Post »

Na razie nie udało mi się zamontować pułapki tunelowej bo nie mogę odnaleźć prostego i ładnego tunelu. Teraz zaczynam obserwację kreta bo żeby go pokonać trzeba zrozumieć tego zwierzaka. A co do tego ze w Irlandii nie ma kretów, to cóż w Irlandii też nie ma słonecznych pięknych i ciepłych dni żeby "delektować" się swoim ogrodem :D coś za coś
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”