Sadzenie róż
Re: Sadzenie róż
Otóż to otóż to / ze świeżych to jedynie umiarkowanie krowie placki też dobre .ania1590 pisze:Myślę że jak rozłożysz obornik (byle nie świeży) lub kompost wokół krzewów to przy podlewaniu składniki pokarmowe razem z wodą przemieszczą się do korzeni róż.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wszystkich informuję, że w lidlu jest mączka rogowa po 13 zł. Już sobie kupiłam.
Pozdrawiam - BabajAGA
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam pytanie:
Czy różom z doniczek, posadzonym tej wiosny, też uszczykiwać pąki, żeby się wzmacniały? Tak mnie kusi, zobaczyć kwiatuchy
Pozdrawiam Eugenia
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zawsze jeden pąk możesz zostawić. Zresztą róże wyglądają bardzo ładnie i nie wiem czy jest sens uszczykiwać im kwiaty.
- Ebabka
Dziękuję za odpowiedź, mam kilka sztuk, kupionych tej wiosny w donicach i prawie wszystkie są takie okazałe ! Bo z jesiennego i wiosennego sadzenia z gołym korzeniem jest różnie, z bólem serca ucinam pąki i zostawiam po jednym dla sprawdzenia odmiany. Dwie róże są tak marne, że nie ma czego ucinać
Ale do jesieni daleko, może się wzmocnią
Ale do jesieni daleko, może się wzmocnią
Pozdrawiam Eugenia
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
Witam, moje róże kupione w II terminach jesienią z gołym korzeniem przezimowały tak marnie, że nie wiem czy coś z nich będzie. Były zabezpieczone wysokimi kopczykami z ziemi, z wierzchu końskim starym obornikiem i nędza. Kiedyś mówiono w TVP (nie powiem kto, bo nie chcę reklamować) że jak sadzisz jesienią to każesz rosnąć, a jak wiosną to musisz prosić. Z doświadczenia mogę powiedzieć że niezupełnie tak jest. 2 tyg temu posadziłam badylka z Intermar.... w balotku i lepiej wygląda od tych dorodnych, wybieranych jesienią na giełdzie ogrodniczej od świetnych producentów.
ania1590
- Ebabka
A moje, sadzone jesienią z gołym korzeniem są w lepszej kondycji, niż te sadzone wiosną, czyli zgodnie z przysłowiem
Chociaż te jesienne przy sadzeniu wyglądały dużo marniej od wiosennych, ale szybko nadrobiły. No i jesienne, to róże stare, historyczne, więc może są bardziej wigorne? Bo parę angielek, to różnie, ale raczej słabo, z wiosennego sadzenia też niezbyt piękne. Najładniejsze doniczkowe z wiosny
Chociaż te jesienne przy sadzeniu wyglądały dużo marniej od wiosennych, ale szybko nadrobiły. No i jesienne, to róże stare, historyczne, więc może są bardziej wigorne? Bo parę angielek, to różnie, ale raczej słabo, z wiosennego sadzenia też niezbyt piękne. Najładniejsze doniczkowe z wiosny
Pozdrawiam Eugenia
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Gdybym jesienią posadziła róże (kupione tej wiosny) to na 100% kilka by nie wyrobiło... z tak marnymi korzeniami, a ponieważ są z zakupów wiosennych, to mam nadzieje, że przetrwają i do jesieni wzmocnią się na tyle, by zimę przeżyć.
Zawsze kupowałam róże nagokorzeniowe jesienią... a od teraz ... sama nie wiem kiedy lepiej je kupować.
Zawsze kupowałam róże nagokorzeniowe jesienią... a od teraz ... sama nie wiem kiedy lepiej je kupować.
- Ebabka
Ewo, kupowałaś je wysyłkowo? Ja swoje tak, bo w mojej mieścinie nie ma nic ciekawego, niestety O niektóre też się martwiłam, czy przeżyją.
Zimowały tylko pod kopczykami, usypanymi od razu po posadzeniu. Śniegu było dużo, mrozy niezbyt ostre i jest OK, Wszystkie żyją, chucham na nie Wiosną, po rozgrzebaniu kopczyków i przycięciu opryskałam miedzianem, raz siarczanem miedzi i dzisiaj topsinem, przy okazji dół floksów i ostróżek, bo komunikat aktywny - mączniak prawdziwy w regionie
A nimułki zbierałam, nie było tego dużo, parę nieruchawych muszek i kilka robaczków
Zimowały tylko pod kopczykami, usypanymi od razu po posadzeniu. Śniegu było dużo, mrozy niezbyt ostre i jest OK, Wszystkie żyją, chucham na nie Wiosną, po rozgrzebaniu kopczyków i przycięciu opryskałam miedzianem, raz siarczanem miedzi i dzisiaj topsinem, przy okazji dół floksów i ostróżek, bo komunikat aktywny - mączniak prawdziwy w regionie
A nimułki zbierałam, nie było tego dużo, parę nieruchawych muszek i kilka robaczków
Pozdrawiam Eugenia
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
No właśnie , kupowałam "nie osobiście"... ale te odmiany które mnie "chyciły za serducho" to w sprzedaży sklepowej nie było...
Mówisz, że mączniak się uaktywnił ? - dzięki za tą informację, musze wobec tego zabezpieczyc i moje floksy i ostróżki, a przy okazji i orliki, bo mam część w takim mało przewiewnym miejscu i one tez łapią czasami mączniaka.
Mówisz, że mączniak się uaktywnił ? - dzięki za tą informację, musze wobec tego zabezpieczyc i moje floksy i ostróżki, a przy okazji i orliki, bo mam część w takim mało przewiewnym miejscu i one tez łapią czasami mączniaka.
- Ebabka
Ave, ale w woj. łódzkim może być inaczej, najlepiej sama sprawdź, bardzo przydatna stronka
http://piorin.gov.pl/sygn/php/rwoj.php?woj=LO
http://piorin.gov.pl/sygn/php/rwoj.php?woj=LO
Pozdrawiam Eugenia