Choroby storczyków
- VistaManiak
- 10p - Początkujący
- Od: 3 mar 2013, o 06:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Choroby u storczyków - pomóżcie proszę.
Witam.
Wczoraj kupiłem mego storczyka.
Dzisiaj pojawiły się objawy (prawdopodobnie) infekcji jakiegoś grzyba.
Chodzi o to że są czarne plamy jakby w liściach. Niektóre są idealnie okrągłe.
I zacząłem się poważnie martwic o mego falka .
Na zdjęciach ich nie widac.
A te plamy najlepiej zobaczyc gdy się podświetli liscie.
Wczoraj kupiłem mego storczyka.
Dzisiaj pojawiły się objawy (prawdopodobnie) infekcji jakiegoś grzyba.
Chodzi o to że są czarne plamy jakby w liściach. Niektóre są idealnie okrągłe.
I zacząłem się poważnie martwic o mego falka .
Na zdjęciach ich nie widac.
A te plamy najlepiej zobaczyc gdy się podświetli liscie.
Witam Sebastianie,
Na zdjęciach nic nie widać... a różnorodność tkanki w liściach bywa zróżnicowana i nie musi być jednorodna.
Mogą to być większe i mniejsze skupiska innej pigmentacji/chlorofil/.
Ale bez zdjęcia objawów ...niewiele więcej można powiedzieć.
JOVANKA
Na zdjęciach nic nie widać... a różnorodność tkanki w liściach bywa zróżnicowana i nie musi być jednorodna.
Mogą to być większe i mniejsze skupiska innej pigmentacji/chlorofil/.
Ale bez zdjęcia objawów ...niewiele więcej można powiedzieć.
JOVANKA
- zywik
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jovanka, dzięki za szybką odpowiedź. Już zastosowałem się do Twoich zaleceń
Ministerstwo Książki
- VistaManiak
- 10p - Początkujący
- Od: 3 mar 2013, o 06:06
Witam ponownie, jednak udało mi się zrobic zdjęcie.
Oto ono:
Oto ono:
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 mar 2013, o 12:32
Witam wszystkich:) na forum jestem nowa ale mam nadzieje ze zadomowie sie na dluzej:P Pisze do was bo mam ogromny problem z moim nowym storczykiem juz nie wiem co mam z nim robic od jakiegos czasu zółkna i odpadaja mu liscie z gory dolacze zdjecia by bylo to bardziej wizualne. Gdy odpadl pierszy lisc zauwazylam w srodku trzona jakby mokre bloto. posypala cynamonem na wszelki wypadek ale zauwazylam ze juz drugi lisc robi sie zolty i srodek trzona jest czarnawy z bialym nalotem . Sprawdzilam korzenie nic sie z nimi nie dzie zrdowiutkie jak rydz ladne miesiste zero plesni i robactwa. Pomozcie da sie go uratowac ? to naprawde sliczny okaz.
http://imageshack.us/v_images.php tu sa wszystkie zdjecia mam nadzieje ze idzie je obejzec
http://imageshack.us/v_images.php tu sa wszystkie zdjecia mam nadzieje ze idzie je obejzec
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Niestety pod wskazanym linkiem nie otwieraja mi się żadne zdjecia. Piszesz, ze problem jest z trzonem, więc zrób zdjęcie bo korzenie nic nie mówią. Prawdopodobnie stożek wzrostu gnije, możliwe, że został zalany i liście odpadają, miałam podobny przypadek. Niestety nic z tym nie zrobisz. Możesz potraktować trzon czymś przeciwgrzybowym ale sam cynamon na pewno nie pomoże. Cynamon stosuje się na zdrowa tkankę profilaktycznie, aby nie doszło do infekcji, natomiast u Ciebie infekcja już jest i postępuje, sam cynamon jej nie zatrzyma.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 mar 2013, o 12:32
- Dufin
raczej nie rokuje dobrze :/ odizoluj go bo nie wiadomo czy stożek wzrostu gnije z zalania czy to jakiś wirus. Możesz go dalej uprawiac i liczyc na to, ze wypuści basal keiki co jest częste, kiedy roślina nie czuje się na siłach by długo pożyć
-
- 100p
- Od: 25 cze 2012, o 21:38
Wreszcie dobrałam się do mojego storczyka. I tak przypuszczałaś Dufin, jego stan nie jest dobry. Korzeni zielonych nie ma w ogóle. Czy w takim wypadku jest sens obcinać to, co zostało, zasypać je cynamonem, a te powietrzne spróbować wsadzić w większą donicę? Czy jest już nie do uratowania?
Pozdrawiam, Anna
- Dufin
Hmm.. ciężko mi atkaxxx coś doradzać, bo sama podobnego przypadku nie miałam Raczej suche czy tez zgnite korzenie i tak nie spełniają już swojej funkcji, więc albo obetniesz je i będziesz storczyka reanimowała w keramzycie lyb w kamieniach aby wypuścił nowy system korzeniowy, albo zdecydujesz się wsadzić korzenie powietrzne w podloże, tylko nie zawsze przyjmują one funkcję tych korzeni w podłożu i może być tak, że zmarnieją Ci jeszcze te powietrzne :/ Poczekaj chwilę, może ktoś kto miał podobny problem będzie mógł Ci lepiej doradzić..
Do tej pory storczyk i tak żył głównie Dzięki tym korzeniom powietrznym, więc powinien dac radę jeśli zdecydujesz się go reanimować. Wpisz w wyszukiwarce hasło "reanimacja" i poczytaj Natomiast gdybyś chciała przykryć korzenie powietrzne podłożem, pamiętaj o malutkiej doniczce, bo jeśli wybierzesz większą, podłoża będzie za dużo w stosunku do korzeni i nie będzie dobrze przesychało a skutek będzie taki, że znowu zaczną gnić.. Powinnaś zatem na 1/3 doniczki zrobić drenaż z keramzytu, styropianu albo pumeksu ogrodniczego a resztę uzupełnić luźnym grubym podłożem
Do tej pory storczyk i tak żył głównie Dzięki tym korzeniom powietrznym, więc powinien dac radę jeśli zdecydujesz się go reanimować. Wpisz w wyszukiwarce hasło "reanimacja" i poczytaj Natomiast gdybyś chciała przykryć korzenie powietrzne podłożem, pamiętaj o malutkiej doniczce, bo jeśli wybierzesz większą, podłoża będzie za dużo w stosunku do korzeni i nie będzie dobrze przesychało a skutek będzie taki, że znowu zaczną gnić.. Powinnaś zatem na 1/3 doniczki zrobić drenaż z keramzytu, styropianu albo pumeksu ogrodniczego a resztę uzupełnić luźnym grubym podłożem
Dorzucam mój problem - kilka moich storczyków zaczęło się dziwnie zachowywać: liście żółkną u nasady i odpadają jakby je ktoś nożem uciął. Trzon rośliny (nie wiem czy dobrze to nazywam) jest czarny.
korzenie są chyba w porządku - zielone jak widać. Nie bardzo wiem co z tym robić, ale straciłam już ok. 10 storczyków i mam pietra co będzie z resztą. Nie robię im prysznica, jeśli woda przy podlewaniu dostanie się do stożka wzrostu to ją od razu wycieram ;-( Wydaje mi się że przytaszczyłam to dziadostwo razem z nowym falkiem kilka miesięcy temu - skusiłam się na piękne duże kwiaty, a zlekceważyłam resztę. Jeśli ktoś z Was ma pomysł co to może być będę wdzięczna za wskazówki
korzenie są chyba w porządku - zielone jak widać. Nie bardzo wiem co z tym robić, ale straciłam już ok. 10 storczyków i mam pietra co będzie z resztą. Nie robię im prysznica, jeśli woda przy podlewaniu dostanie się do stożka wzrostu to ją od razu wycieram ;-( Wydaje mi się że przytaszczyłam to dziadostwo razem z nowym falkiem kilka miesięcy temu - skusiłam się na piękne duże kwiaty, a zlekceważyłam resztę. Jeśli ktoś z Was ma pomysł co to może być będę wdzięczna za wskazówki
- Dufin
Masz ten sam problem ze stożkiem wzrostu jak Weronika. Ładne korzenie nic tu nie pomogą. W Twoim wypadku prawdopodobnie był to wirus a ten bardzo szybko roznosi się na pozostałe storczyki, stąd straty :/ Dlatego doradzałam weronice aby odizolowała swojego storczyka bo stożek może gnic z róznych powodów, jeśli jest to zalanie to nie zagraża innym roślinom, ale jeśli jest to wirus to bardzo szybko się rozniesie.. Nie da się rosliny już uratować, jedyne na co możesz liczyć to wykształcenie się basal keiki z korzeni jeśli sa zdrowe tak jak mówisz, ale ona też się szybko zarazi jeśli to wirus a wszystko na to wskazuje :/
wyrzuciłam już wszystkie podejrzane - serce bolało ale trzeba minimalizować straty ;-(