Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.II
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.II
Zapewne Krysiu zasugerowałaś się hortensją ogrodową Madziulki
A Twoja uwaga o cieciu ogrodowych i tak się przyda
A Twoja uwaga o cieciu ogrodowych i tak się przyda
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- aga13
- 500p
- Od: 11 paź 2008, o 21:39
wszystko pięknie moje kochane ale nie dałyście mi odpowiedzi PLEASE!!!
Pozdrowionka ))
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agnieszko, ja już przycięłam swoje hortensje bukietowe.
Myślę, że już jest ku temu odpowiednia pora.
Ucięte patyczki można spróbować ukorzenić
Co do uprawy hortensji ogrodowych w pojemnikach ... też mnie interesuje ten temat, bo przymierzam się do takiej uprawy.
Tutaj założyłam temat
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 33&t=32348
Myślę, że już jest ku temu odpowiednia pora.
Ucięte patyczki można spróbować ukorzenić
Co do uprawy hortensji ogrodowych w pojemnikach ... też mnie interesuje ten temat, bo przymierzam się do takiej uprawy.
Tutaj założyłam temat
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 33&t=32348
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
O widzisz Wiolu ....jutro będę przycinała hortensję bukietową to od razu powsadzam gałązki do ziemi...może się uda je ukorzenić.
Powinnam była zacząć ten rok od sprzątania kolejnych fragmentów ogrodu ale zaczęłam od końca
Oto moje nowe nabytki kupione w OBI, niestety nn. Nie mogłam sie oprzeć
Miejsce dla nich już prawie gotowe, teraz tylko poczekają do początku maja i powędrują do ogrodu.
Tak sobie liczę, że od czasu mojej pierwszej ogrodowej Raniece-Nizza przybyły mi jeszcze 4 ogrodowe (razem z najnowszymi), La Vasterival, Vanilla-Fraise, Limelight i Kyushu. Ach, nie mogę się doczekać lata.
Mam prośbę o radę bardziej doświadczonych. Fragment ogrodu widoczny z chodnika prowadzącego do wejścia zamierzałam obsadzić czymś długo kwitnącym, rzucającym się w oczy. Wybór padł na Anabell . Przeglądając forum znalazłam informację, że krzewiaste powinny być sadzone raczej w półcieniu, w słońcu też dają sobie radę, ale wymagają wtedy dużo wody. A to moje miejsce to istna patelnia, troszeczkę cienia daje tylko tamaryszek i nie zawsze będzie możliwość podlać ją codziennie. Co robić? Może lepsza będzie w to miejsce bukietowa, np Vanilla-Fraise? Jak sobie dają radę wasze Anabell?
Oto moje nowe nabytki kupione w OBI, niestety nn. Nie mogłam sie oprzeć
Miejsce dla nich już prawie gotowe, teraz tylko poczekają do początku maja i powędrują do ogrodu.
Tak sobie liczę, że od czasu mojej pierwszej ogrodowej Raniece-Nizza przybyły mi jeszcze 4 ogrodowe (razem z najnowszymi), La Vasterival, Vanilla-Fraise, Limelight i Kyushu. Ach, nie mogę się doczekać lata.
Mam prośbę o radę bardziej doświadczonych. Fragment ogrodu widoczny z chodnika prowadzącego do wejścia zamierzałam obsadzić czymś długo kwitnącym, rzucającym się w oczy. Wybór padł na Anabell . Przeglądając forum znalazłam informację, że krzewiaste powinny być sadzone raczej w półcieniu, w słońcu też dają sobie radę, ale wymagają wtedy dużo wody. A to moje miejsce to istna patelnia, troszeczkę cienia daje tylko tamaryszek i nie zawsze będzie możliwość podlać ją codziennie. Co robić? Może lepsza będzie w to miejsce bukietowa, np Vanilla-Fraise? Jak sobie dają radę wasze Anabell?
Pozdrawiam. Anna
-
- 1000p
- Od: 24 sie 2009, o 11:06
Ta druga cudo,cudeńko oj chcialabym mieć taką na razie pomroziłam w aucie 2 ogrodowe ale myślę,że w tym roku nabędę dużo cudeniek
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Spełnione marzenie Marzenki
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Mnie też ta biała powaliła na łopatki.
Szkoda że w święta OBI nieczynne bo już bym dzisiaj poleciała
Szkoda że w święta OBI nieczynne bo już bym dzisiaj poleciała
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Ta biała hortensja to ogrodowa?? Sliczna. Szkoda, że nie mam szczęscia do gorodowych-nie chcą u mnie kwitnąć . W tym roku pewnie nie doczekam się żadnego kwiatka.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
Ja ukorzeniałam bukietową 'Unique" z prostych patyczków grubości ołówka z 3 węzłami liściowymi.Patyczki trzeba ciąć jeszcze w czasie spoczynku. Ja obcięłam na 'ostatni dzwonek' na przełomie lutego marca i już puszczają listki Bałam się, ze stracę tę hortensję, bo po zimie zauważyłam, ze 'rusza się' cały krzak i okazało się, że część korzeni obżarta przez nornice.Patyczki trzymałam w doniczce w garażu i teraz zastanawiam się czy je teraz( a może jeszcze poczekać) porozsadzać gdyż jest 6 szt w jednej doniczceElizabetka pisze:O widzisz Wiolu ....jutro będę przycinała hortensję bukietową to od razu powsadzam gałązki do ziemi...może się uda je ukorzenić.
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie nic nie rób, roślina 'potrzebuje' tej gałązki by się wzmocnić.