Wycięcie drzew. Pozwolenia.Kary .Cz.1

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kary za wycięcie drzew

Post »

To ciekawe, że dostajecie zgody na wycinke. Ja ,mam cztery świerki posadzone przy wjeżdzie do garażu. Niestety, zaczęły przeszkadzać swoimi rozmiarami. Zgłosiłem do Gminy. Nagle przyjechała Wielka Pani Urzędnik ze Strażą Miejską. Wydała brak zgody i przy mnie zleciła strażnikowi doglądanie posesji. Oczywiście pocztą przyszło oficjalne pismo. Oczy wywalałem z niedowierzania. Komuna to bajka była. Potraktowała mnie jak bandyte. Nawiasem mówiąc. Co komu ,do moich drzew, na moim gruncie, za moje pieniądze kupione, przeze mnie posadzone. Gruntu też za darmo nie dostałem.Coś z tymi przepisami nie tak. To co ? Tylko trawnik bo inaczej niech na głowę się zawali. Nic nie mogę sadzić i zmieniać ? Kolega miał ogromne drzewo, kompletnie suche. Stało na granicy działki przy chodniku.Gdyby spadło na dom, nieszczęście gotowe. Ale co tam, życie ludzkie jest nieważne według przepisów. Suchy kloc ważniejszy. Oczywiście brak zgody na wycinke. No to zdjęcia i pismo do Burmistrza. Krótko pisząc, brak zgody równa się wzięciem odpowiedzialności przez Gminę za ewentualne szkody. I teraz najlepsze. Sami przyjechali i wycięli. Kto za to zapłacił i w jaki sposób ? Do dzisiaj zachodzimy z kolegą w głowę, jak to oni rozegrali. Parodia. Zobaczcie co Wy piszecie. Zgłoszenia, interpretacje, decyzje. Niedługo urzędnik, zaglądał będzie pod kołdre wieczorową porą. Gdzie jest prawo własnosci ? Przecież to niewola za własne pieniądze. Mebli też nie można zmieniać ? Bo już boję się, że jest jakiś przepis. Chcę aby szanowano moją własność !!!
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

U mnie w parku wycinają ponad 150letnie drzewa i co? i nic. Pozwolenie jest i nikt się nie sprzeciwiał... chory kraj ;:124
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

darbo pisze:To ciekawe, że dostajecie zgody na wycinke. Ja ,mam cztery świerki posadzone przy wjeżdzie do garażu. Niestety, zaczęły przeszkadzać swoimi rozmiarami. Zgłosiłem do Gminy. Nagle przyjechała Wielka Pani Urzędnik ze Strażą Miejską. Wydała brak zgody i przy mnie zleciła strażnikowi doglądanie posesji. Oczywiście pocztą przyszło oficjalne pismo.
Odwołaj się od decyzji - podnieś argument zagrożenia życia ludzi i bezpieczeństwa mienia w istniejącym obiekcie budowlanym. Samorządowe Kolegium Odwoławcze w takich wypadkach nakazuje ponowne rozpatrzenie sprawy i o ile drzewa rosną bardzo blisko budynku i są pochylone sugeruje wręcz organowi pierwszej instancji wydanie zgody. Zajmuje się tym zawodowo i SKO w 99% wypadków w takich sytuacjach bierze stronę wnioskodawcy.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak prawidłowo zmierzyć te drzewa o których wycinkę chce się wnioskować? Doczytałam, że to ma być na wysokości tzw piersiówki co ma odpowiadać 130 cm od podstawy. Ale mam 2 takie przypadki że w pierwszym drzewa stoją w wodzie[bobry] i ja tam wchodzić nie zamierzam, ale mogę od powierzchni wody zmierzyć, a dwa że drzewo rośnie najpierw jednym pniem, a później na wysokości ok 50 cm rozgałęzia się na 2 lub więcej - czy to się liczy jako jedno drzewo i sumuje obwód czy jako osobne? Oraz co z wysokością.. Chciałabym prawidłowo je pomierzyć, bo wg tego mu wycenią szkodę [bobry:}] a to są np wierzby które były ogławiane, albo naturalne, kilkanaście metrów wysokie.. Jak to szacować? W ogóle wysokość wchodzi w grę?
MarcinBrz
200p
200p
Od: 19 lis 2010, o 15:36

Post »

Nikt Ci nie karze mierzyć do centymetra ;) Zmierz tam, gdzie się da i najwyżej dodaj parę centymetrów. W wypadku rozgałęzionych drzew podaje się osobno obwód każdej odnogi na 130 cm. od ziemi.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Tak jest - mierzy sie obwody obu "odnóg" oddzielnie. A jak się ma krzaki do wycinki - to podaje się orientacyjny obszar jaki zajmują zakrzewienia.
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

Moją działkę 60 ar , porosły sosny samosiejki , działka lada moment będzie budowlana , dlatego planuję wycięcie tych sosen - ona mają na oko 10 lat - czy mogę to zrobić , jeżeli nie to jak ktoś wybuduje tam dom?
duduś
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Samowolnie zrobić tego nie możesz (tym bardziej, że drzewa są juz 10 letnie)- kary za samowolną wycinkę chyba byś nie przełknął... są ogromne- ale jeśli będziesz miał zamiar coś tam budować to pozwolenie na wycinkę nie powinno być problemem.
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A na jakiej zasadzie da się udowodnić, że owe sosny mają 10lat a nie 9,5 ?
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

no właśnie dlatego w tym roku chcieliśmy to zrobić- na zasadzie że może mają 9-10 lat
duduś
DarekRz

Post »

Duduś - sam, na oko to możesz takie, które mają z pewnością mniej niż 10 lat - czyli 5-6 lat. Jak mogą mieć równie dobrze 9,5 jak i 10 i miesiąc to: - albo występujesz z wnioskiem o wycinkę, przyjeżdża urzędnik i wydaje decyzję zgody, lub pismo, że drzewa są w wieku poniżej 10 lat i nie wymagają zgody w formie decyzji; - albo zlecasz rzeczoznawcy ds ochrony zieleni sporządzenie inwentaryzacji, gdzie będzie podany wiek drzew i wycinasz te, które wg rzeczoznawcy są poniżej 10 lat a w stosunku do tych starszych - występujesz o zgodę na wycinkę.
xrob
100p
100p
Od: 21 sie 2010, o 06:59

Post »

Witam mam takie pytanko,mieszkam blisko lasu i chciałbym nazbierać sobie gałęzi na podpałkę do pieca.Czy grozi mi jakaś kara za zbieranie chrustu z lasu? Nadmieniam że las jest częściowo prywatny i częściowo państwowy. Pozdrawiam
Pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z`pewnością.
W końcu to nie Twoja własność.
Zablokowany