Kalarepka- wymagania,problemy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kalarepa - uprawa
Ponieważ widzę Błażeju, że interesują Cię odmiany dorastające do dużych rozmiarów to warto byś zainteresował się odmianą Kossak F1 (Bejo Zaden.) Jest to co prawda odmiana heterozyjna ale skoro lubisz wyzwania to jej potomstwo może mieć potencjał. Przy dobrych warunkach uprawowych można uzyskać kilkukilogramowe zgrubienia. Jest większa od Tytana i Giganta no i znacznie ładniejsza.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dziękuje Przemku za informacje. Bardzo interesują mnie odmiany dorastające wielkich rozmiarów. W zasadzie tylko dla tego uprawiam kalarepy. Przyjrze się tej odmianie.
Czy kalarepa jest smaczna bo wiecie tak jakoś dziwnie wygląda:)
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kup jedną i spróbuj, czy smakuje. (Zakładając, że taka świeża prosto z ogródka w sezonie będzie lepsza i smaczniejsza, ale nie drastycznie inna).
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Faktycznie zdrowe podejście - czy to już zboczenie że ja sobię myślę aby ją najpierw wyhodować?
A jaka bardzo wczesną odmianę polecacie?
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
- "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
Helen Mirren
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Mi posmakowała taka podmrożona, tzn duże okazy pozostawione do przymrozków (traci swój ostry posmaczek, robi się soczysta i chrupiąca , możliwe że taki sam efekt uzyska się po wsadzeniu kalarepki na chwilę do zamrażarki ale nie próbowałam ).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
Nie ma co czekać dłużej. Pierwsza partia nasion trafiła do kiełkowania.
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
BobejGS pisze:U mnie jedną z odmian, którą będe uprawiać w tym sezonie jest Superschmelz. Dalej, to nie wiem. Jakieś duże odmiany jak się uda zdobyć.
Rzeczywiście fajna nazwa. schmelzen to po niemiecku "topnieć"," rozpuszczać się " więc może ta kalarepka jest "super rozpływająca się (w ustach)"BozenaX pisze:Nazwa raczej nie zachęca.
Kiedy siejecie swoje kalarepki? Wystarczy im okno w garażu do wzrostu rozsady czy muszą mieć ciepło?
Ja mam gigant i wiedeńską białą, pierwszy raz będę wysiewała kalarepy...
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Ja wysiewam zawsze kalarepkę wprost do gruntu w marcu. W tym roku znów kupiłam zieloną i fioletową.
-
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ale piękne. A Ja w tym roku w ogóle o kalarepie zapomniałem. Nie wiem czy będe miał możliwość to nadrobić.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Łoł, piękna rozsada. Chyba jutro też wsieję w doniczki i wsadzę do tunelu. Zawsze siałam do gruntu (tzn. do zimnego inspektu) jak poprzedniczka, ale późno miałam zbiory.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa